СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 754
  • 862
  •   1
Отговори
# 375
При нас се появиха годишните оценки по БЕЛ и математика днес, преди това имаше само по ИУЧ и музика. Нашите явно бързат…

По-горе се спомена нещо, но не знам дали правилно съм разбрала - позицията и подредбата на желанията реално не дава някакво предимство? Например, ако дете с бал 450 е писало паралелка на първо желание и друго дете същата паралелка на 20-та позиция и са с равни балове - и двете се приемат, нали така? (При хипотезата, че на второто дете не му стига бала за паралелките от 1-19).

# 376

По-горе се спомена нещо, но не знам дали правилно съм разбрала - позицията и подредбата на желанията реално не дава някакво предимство? Например, ако дете с бал 450 е писало паралелка на първо желание и друго дете същата паралелка на 20-та позиция и са с равни балове - и двете се приемат, нали така? (При хипотезата, че на второто дете не му стига бала за паралелките от 1-19).
                Така! И двете се приемат.

# 377
Ученик с по-нисък бал не може да измести ученик с по-висок бал само защото е писал дадена паралелка на по-предно място в заявлението си.
На конкретния въпрос. Ако бал 450 е достатъчен за прием и това е най-високото възможно желание, за което този бал е достатъчен, няма значение дали си писал паралелката на първа или двайсета позиция. Ако играят обаче за последното свободно място и са с равен бал, следва сравняване на други показатели - сбор от НВО, после сбор от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки, след това средноаритметичната оценка от оценките по учебни предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план – български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки. Ако и след последния показател всичко е равно, приемат надпланово.

# 378
То по наредба нито изходно има, нито срочната и годишната са средноаритметични, ама нейсе.

Може да няма наредба, но така е по-справедливо, макар и не съвършено. Или искате да кажете, че дете със 3, 4 и 5 по някакъв предмет съвсем спокойно и с чиста съвест ще му пишат 6-ца за срока, защото буквално няма наредба/правило? /и разбира се, че ако иска детето да докаже, че може за повече, ще го изпитат за повече/. И при НВО оценяването не каза ли някой, че ако един проверяващ напише 30 точки, а друг 32, се взема средноаритметичното? Моля ви, нека не ставаме просто буквалисти, за да оспорим, защото тогава да, затапихте ме.
А пък изходни нива винаги е имало, както и входни, друг е въпросът оценката там колко тежи, защото някъде казват, че не ги вземат предвид.

# 379
Една от големите драми на нашето образование е, че децата ходят там за оценки, а не за знания....
И повечето учители, като седнат да смятат и да броят кой колко оценки бил имал, пък какви, пък смятат средноаритметично, при това без да се съобразяват коя оценка защо е написана, и почвам да се чудя тези хора математика ли преподават всъщност или какво? Или са обикновени бюрократи?

И моята дъщеря има едни такива учителки. Едната, по български, на една родителска среща говори буквално САМО за оценките на децата, каква й била системата за оценяване и как смята срочните и годишните оценки и ако имало детето едиколко си първия срок и едикакви си оценки през втория, нямало как да получи незнам си каква оценка за годината. Хората я питат как се справят децата им, тя им отговаря "ами има еди какви си оценки, на това му писах толкова, на контролното не знам какво".... ама ние оценките и сами можем да си ги видим! Пита се КАК СЕ СПРАВЯ С МАТЕРИАЛА!!! На какво да наблегне, какво му е трудно и т.н. Нищо от сорта!
Другата скица е по английски. Там също се смята твърдо средно-аритметично и хич не й пука, че няма как една двойка, извъртяна заради липса на домашно, да има същата тежест като шестица на контролно.

# 380

Иначе аз съм на мнение, че оценките от училище не трябва да участват в балообразуването за прием нито в гимназия, нито в университет. Явяваш се на изпит при равни условия с всички останали и каквото сабя покаже.
Само да не се окаже, че някой е пропуснал да спомене конфликт на интереси. Да обявят някого от комисия като голям капацитет професор от БАН, а той да се окаже водещ профилиращо обучение в училище, от което има негови ученици. Примерно, че ми е по-пресен този случай.
Между другото, по-назад понеже беше споменото, че е имало помагащи преподаватели, не знам защо си мисля, че децата, явяващи се по ред различен от общия, не работят заедно с другите деца.

# 381
  • София
То по наредба нито изходно има, нито срочната и годишната са средноаритметични, ама нейсе.

Може да няма наредба, но така е по-справедливо, макар и не съвършено. Или искате да кажете, че дете със 3, 4 и 5 по някакъв предмет съвсем спокойно и с чиста съвест ще му пишат 6-ца за срока, защото буквално няма наредба/правило? /и разбира се, че ако иска детето да докаже, че може за повече, ще го изпитат за повече/. И при НВО оценяването не каза ли някой, че ако един проверяващ напише 30 точки, а друг 32, се взема средноаритметичното? Моля ви, нека не ставаме просто буквалисти, за да оспорим, защото тогава да, затапихте ме.
А пък изходни нива винаги е имало, както и входни, друг е въпросът оценката там колко тежи, защото някъде казват, че не ги вземат предвид.
А Вие искате да кажете, че ако дете има 3 в началото на срока и после 3 шестици, трябва да му пишат 5, защото това е средноаритметичното? И това е справедливо? Срочните/годишните оценки по наредба са формират по преценка на учителя и при съобразяване на текущите/срочните оценки. Това дава възможност на учител да пренебрегне инцидентна издънка и да пише съвсем спокойно 6 в посочения случай, както и при 4 първи срок и 6 втори, да пише за годината 6, след като детето е показало, че е наваксало пропуските. И това е справедливо. Далеч по-справедливо от средноаритметичното, което не дава възможност за поправка и наваксване. Иначе срочните/годишните оценки съвсем спокойно можеха да не се определят от учител, а от калкулатор.

Рони, имам предвид НВО, кандидатстудентски изпит и т.н. Еднакъв за всички изпит, на който се вявяват всички кандидати. А не изпит за промяна на оценката пред комисия.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 19:06 от sanaka

# 382
Dame, aми тази учителка по БЕЛ ми звучи като да е искала да фиксира правила, за да си спести после дискусии с родители.

Иначе ги гонят учителите за брой оценки, за какво са и т.н., та те са длъжни да гледат разни неща, за да си вържат гащите.

Иначе от една страна учител няма как да има някакво вече супер специално отношение към 26 х броя на класовете, на които преподава, деца, от друга си има субективизма на поставените оценки при изпитване, контролно и т.н. и ако реши да помогне на или да ощети дете, винаги има начин да го направи, както се казва "по устав" - да го изпита, да му вземе домашна и т.н. и да му пише, каквото си иска и никой да не може да й каже нищо, защото и за незадължителното средноаритметично ѝ излизат сметките.

# 383
  • София
... не знам защо си мисля, че децата, явяващи се по ред различен от общия, не работят заедно с другите деца.
Трябва да гледаме на това като на неправда ли? Това са деца със СОП, разполагат с повече време за НВО, имат право на калкулатор, явно има и консултанти..Но и  с всички "бонуси" в общия случай няма да изпреварят тези с високите балове.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 18:55 от пенсионирана русалка

# 384

А Вие искате да кажете, че ако дете има 3 в началото на срока и после 3 шестици, трябва да му пишат 5, защото това е средноаритметичното? И това е справедливо? Срочните/годишните оценки по наредба са формират по преценка на учителя и при съобразяване на текущите/срочните оценки. Това дава възможност на учител да пренебрегне инцидентна издънка и да пише съвсем спокойно 6 в посочения случай, както и при 4 първи срок и 6 втори, да пише за годината 6, след като детето е показало, че е наваксало пропуските. И това е справедливо. Далеч по-справедливо от средноаритметичното, което не дава възможност за поправка и наваксване. Иначе срочните/годишните оценки съвсем спокойно можеха да не се определят от учител, а от калкулатор.

Рони, имам предвид НВО, кандидатстудентски изпит и т.н. Еднакъв за всички изпит, на който се вявяват всимки кандидати. А не изпит за промяна на оценката пред комисия.

Ама вие наистина не четете ли какво съм написала? Или просто реагирате? Казах ясно, че ако детето иска и може да покаже повече от оценката, която се получава при средноаритметично, разбира се, че ще го изпитат за повече....
Моля ви, не реагирайте, а четете! Средноаритметичното е справедлив начин, но не съвършен, затова който иска да го изпитат за повече, ще го изпитат.
Развявам бяло знаме, мисля, че тук има никому ненужен спор, в който не желая повече да участвам.

# 385
... не знам защо си мисля, че децата, явяващи се по ред различен от общия, не работят заедно с другите деца.
Трябва да гледаме на това като на неправда ли? Това са деца със СОП, разполагат с повече време за НВО, имат право на калкулатор..Но и  с всички "бонуси" в общия случай няма да изпреварят тези с високите балове.
Къде съм го написала това. На децата трябва да им бъдат подсигурени всички възможни условия, заложени в нормативите. И на допълнително време имат право. Попитах само дали не трябва да бъдат на място извън явяващите се по общ признак, защото се налага и да говорят с този, който е назначен да помага. Той на моменти следва и да записва, ако това се изисква.
sanaka,  масов изпит, даващ оценяване имам предвид, но изхождайки от едно конкретно изпитване в по-малък мащаб.

# 386
  • София
Трябва да гледаме на това като на неправда ли? Това са деца със СОП, разполагат с повече време за НВО, имат право на калкулатор..Но и  с всички "бонуси" в общия случай няма да изпреварят тези с високите балове.
Къде съм го написала това. На децата трябва да им бъдат подсигурени всички възможни условия, заложени в нормативите. И на допълнително време имат право. Попитах само дали не трябва да бъдат на място извън явяващите се по общ признак, защото се налага и да говорят с този, който е назначен да помага. Той на моменти следва и да записва, ако това се изисква.

А аз попитах само  Simple Smile И да, тези деца са в отделни стаи.

Boel, още по-лошо, ако са и проверители... Значи не са в училище в момента да оформят учениците, които са на границата между 5 и 6 или между 4 и 5. И ако резултатите излязат с ден-два по-рано, което се е случвало, спокойно ще ги вземат предвид, ако са решили така..С или без скали Wink И край, време за реакция няма, нито в  седмицата на проверката на НВО и отсъствието на учителя, нито непосредствено след нея с появата на "бонус оценката".

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 19:08 от пенсионирана русалка

# 387
  • София
Скрит текст:

Рони, имам предвид НВО, кандидатстудентски изпит и т.н. Еднакъв за всички изпит, на който се вявяват всимки кандидати. А не изпит за промяна на оценката пред комисия.

Ама вие наистина не четете ли какво съм написала? Или просто реагирате? Казах ясно, че ако детето иска и може да покаже повече от оценката, която се получава при средноаритметично, разбира се, че ще го изпитат за повече....
Моля ви, не реагирайте, а четете! Средноаритметичното е справедлив начин, но не съвършен, затова който иска да го изпитат за повече, ще го изпитат.
Развявам бяло знаме, мисля, че тук има никому ненужен спор, в който не желая повече да участвам.
И откъде се "разбира", че ще го изпитат? И ако средноаритметичното при този изпит за повече пак не излезе, какво правим? В посочения случай ще станат четири 6-ци и една 3-ка и прословутото справедливо средноаритметично пак е 5. Аз чета, но Вие очевидно не мислите.

# 388
На мен въпросът ми беше именно заради това, че се е стигнало дотам други деца да са свидетели на помощта от асистиращите.

# 389
Ами...Самостоятелната зала явно е на добра воля. Това са т. нар. необходими разумни улеснения за учениците:
(2) Улесненията по ал. 1 може да включват:
1. осигуряване на удължено време за провеждане на изпита;
2. провеждане на изпита с помощта на материали на брайлов шрифт или на уголемен шрифт, с помощта на компютър или на компютър със синтетична синтезаторна реч или провеждане на устен изпит;
3. осигуряване на учители консултанти;
4. самостоятелна зала по преценка на екипа за подкрепа за личностно развитие.

Общи условия

Активация на акаунт