СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 748
  • 862
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив

"Представи си, че си господарят на вселената, но все пак трябва да ходиш на училище - къде най-много искаш да учиш? Сега си представи, че някой друг е по-господар от теб и иска да ти вземе мястото, т.е. трябва да имаш и резервен вариант - какъв би бил той?"
Благодаря, Янита!
Направо го копирах и й го пратих на госпожицата!!!
...нейното море е в края на седмицата, че до сряда! Резултатът ще НИ завари там, на брега....

# 316
Според мен не желанията, а балът е важен. Както по- горе някой писа, ако балът ти е 350, а ти си подредил училища, с бал над 400, щото желаеш да учиш там, има ли смисъл? Какво ще чакаш? Тази година балът за там да е 250 ли?

# 317
  • София
Разбира се, че има. Това, че миналата година балът е бил 400 съвсем не означава, че и тази година ще е така. Напротив, най-важни са желанията при подреждане на заявлението. Балът от предходната година има значение само за  това какви и колко паралелки да подредиш най-накрая.

# 318
Не знам, ние ще се ориентираме по бал и училищата, които са над нашия по миналогодишни данни хич няма и да ги включваме. За какво са ми само да висят като поредност в желанията.

# 319
Според мен не желанията, а балът е важен. Както по- горе някой писа, ако балът ти е 350, а ти си подредил училища, с бал над 400, щото желаеш да учиш там, има ли смисъл? Какво ще чакаш? Тази година балът за там да е 250 ли?

Толкова хора обясниха само на последните страници, а още колко пъти поне 3 теми преди тази.

Ами прогнозирайте си и редете по минимален бал от миналата година и тази може и да си пропилее детето шанса...
Желанията се подреждат по реда на желаност, а компютъра ще ви класира там за където ви стига бала. И ако сте сложили напред не толкова желана паралелка, защото желаната е била миналата година с висок бал...но тази се окаже, че ви стига? Какво правите?

Аххахах. Как за какво са ви? Да ви висят само там в желанията. Ох, не е смешно.

# 320
От паралелките, които аз следя бала през три последователни години само се вдига

# 321

Според Вас, ако на трето желание например напиша училище с бал 350 , има ли смисъл след него да слагам училища с по 400? Според мен няма, но бих се радвала на съвет.
Ако пък не напиша  - тогава как ще събера минимум 30 паралелки, както по-горе посъветваха и същевременно да не гледам бала?
                  Напълно безмислено е да пишете първо с 350 ,  след това с 400.
                  Съветът парлелките да са минимум 30 НЕ означава ,че трябва да пишете без да влагате мисъл и логика.
                  Първо напишете високобаловите,които ви хресват ,дори шансът ви да е минимален.След тях редите тези,в които балът ще ви стигне и са желани от вас.На края слагате паралелки с по-нисък бал от вашия за всеки случай.На тоя принцип ще наредите не 30 , а два пъти по 30. Yum

Не съм много съгласна.
Давам пример, макар и за Варна:
Детето ни иска в IVЕГ с испански и английски, ако не се получи там, би искал Първа езикова с английски (която е била с по-висок бал винаги досега...).
Обаче всяка година балът за паралелката, която иска  (испанската) се увеличава сериозно. Много деца около нас също искат там (мода ли е или нещо друго - няма значение)
Ако случайно се стигне до момент, в който той има 430 точки(евентуално) достатъчно за 1ЕГ, а първото му желание е с 435, които например няма и пропуснем 1ЕГ в желанията, всъщност няма да го приемат на нито едно от двете му най-желани места.
Това е само един потенциален пример, сигурна съм, че има много реални такива в миналите години.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:17 от Perpeto

# 322
За СМГ е прогнозата ми, да. Макс 30% ще са сгрешили задачите, но да видим на 28-ми.

# 323
[ За това и смятам, че резултатът по БЕЛ ще е по-висок от този по МАТ.
Но, поживем, увидим.......

Зависи в кой диапазон ще гледате. За миналата година за момичетата- над 93-94 точки са изкарали почти еднакъв брой точки и по Мат и по Бел., като тези с 98 т. по Бел са само 50 момичета, а по Мат са 161 !

Герани, имах предвид среден резултат за всички. Да, знам, че по принцип средния по БЕЛ си е по-висок от средния по МАТ, но смятам че тази година ще има още по-големи разлики в полза на БЕЛ, заради това, че математиката си беше по-трудния изпит от двата. Разбира се, че ще има деца, за които това няма да е било така, но смятам, че за повечето е било.

# 324
Имам чувството и, че "модите" сред децата много са се променили. Масово искат да учат испански и източни езици, английският е класика. Имам чувството, че никой не иска да учи немски или френски, освен в 1ва и 2ра НЕГи ФЕГ (може би защото са елитни). 51во също е много модерно, както и компютърните училища, естествено. Струва ми се, че ще има големи флуктуации в баловете спрямо миналата година. Гледам, примерно, 35то не го харесват на външен вид децата (в темата за неелитните училища), а то традиционно е с доста висок бал. Друго пък дете си харесва 133то, което ми е супер странно.

# 325
От паралелките, които аз следя бала през три последователни години само се вдига
                Тази пък може да е изключение! Няма гаранция,че тенденцията ще се запази. Много от следящите възхода на бала могат да решат,че няма смисъл да пишат тези паралелки.

# 326
Не знам, ние ще се ориентираме по бал и училищата, които са над нашия по миналогодишни данни хич няма и да ги включваме. За какво са ми само да висят като поредност в желанията.
Това е много грешно и може да ви изиграе лоша шега.Ако пишете по-напред паралелки с много точки,  няма да изгубите, компютърът ще ви класира там, където ви стигат точките.Но ако не сте ги писали, а поради ред причини нещата се стъкмят така, че е можело да се класирате- е тогава ще ревете.
Всъщност  така правите услуга на останалите Simple Smile , дето ще пишем наред, по желания на детето.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 15:52 от ДХ3

# 327
  • София

Mia Rulana, опасявам се, че и да го обясня отново това с желанията и бала, няма да го разбереш, но ще се опитам.
Ако изведнъж много повече деца решат да пишат дадена паралелка с уж по-нисък бал възможно е балът за конкретната паралелка да се вдигне. Както и ако има отлив в желанията за дадени паралелки в конкретната година балът там пада. Миналата година така имаше значителен  спад за някои паралелки с РЕ в 133то. Тази информация за желанията в съответната година няма как да се предвиди нито от статистика, нито от нищо. За това основният принцип на редене трябва да е желанията, а не балът, за да си сигурен, че ще попаднеш във възможно най-желаното училище, за което ти стига бала.

# 328
За СМГ е прогнозата ми, да. Макс 30% ще са сгрешили задачите, но да видим на 28-ми.
СМГ не могат да са критерий за трудността на изпита. То остава и на тях да им е било трудно…
За мен изпитът беше не толкова по -труден, колкото по времеемък в сравнение с предишни години. Задачите в първи модул ми се струва, че изискваха повече разписване, за да се решат,  в сравнение с предходни години

# 329
опасявам се, че и да го обясня отново това с желанията и бала, няма да го разбереш, но ще се опитам.
Разбирам… донякъде. Но това важи само ако разликата е от няколко единици. Ако разликата е в десетици, не виждам смисъл. Но нека всеки записва каквото си ще. После ще четем статистики как за езиковите гимназии кандидатствали по 30 ученика за 1 място.

Общи условия

Активация на акаунт