СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 763
  • 862
  •   1
Отговори
# 300
В нашето училище масово излизаха супер доволни деца след математиката.

Колко приблизително момичета са това?

Нямам никакаква идея. Випуск от около 80 деца.

Ако предположим, че са 50% момичетата, значи 40 момичета, от тях 50% да предпочетат АК, където вярвам са приети, това са само 20 момичета, борещи се за Топ гимназиите. Успокоих се 😂

# 301
Слагайте, нищо не губите. щом не е желано.Детето ще се класира за там, закъдето стигне балът.Затова редите по желания, не по бал.

# 302
  • София
Благодаря Ви за съвета. Аз също не ги редя съобразно баловете, а се опитвам да помисля къде би му харесало. Неговото желание е да си остане в същото училище, но не заради профила, а просто защото си е свикал. А това затруднява ситуацията. Например 22 Су е с висок бал. Но при нас ще е към края - макар че това може би обезсмисля изобщо посочването му, след като преди него са по-нискобалови училища.
Според Вас, ако на трето желание например напиша училище с бал 350 , има ли смисъл след него да слагам училища с по 400? Според мен няма, но бих се радвала на съвет.
Ако пък не напиша  - тогава как ще събера минимум 30 паралелки, както по-горе посъветваха и същевременно да не гледам бала?

Няма как да знаете дали тази година балът ще е 400. Баловете зависят от желанията на децата към конкретна паралелка. Ако тази година, например, повече деца рязко посочат в по-предно желания паралелката с бал 350, там може балът да стане и 410...

# 303
  • София
Условието, което аз съм поставила за редене на желания, е следното:
"Представи си, че си господарят на вселената, но все пак трябва да ходиш на училище - къде най-много искаш да учиш? Сега си представи, че някой друг е по-господар от теб и иска да ти вземе мястото, т.е. трябва да имаш и резервен вариант - какъв би бил той?"
И така, докато се натрупат достатъчно много варианти.

Със сигурност ми се иска подреждането да се случи, преди да излязат резултатите, за да бъде повлияно единствено от желанията на детето, а не от други съображения.
Ама човекът е на море сега (едно от най-разумните училищни решения около НВО!), та ще го мислим в края на седмицата.

# 304
  • Пловдив
При нас са около 150, но да допуснем, че 30% са сгрешили, остават 100
Кое училище е това? Много смела ми се струва такава прогноза ако не става въпрос за МГ.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 14:24 от Linkata

# 305
За СМГ да е смела? Даже мисля е подценена.

# 306
"Доста по-лесен" и "доста по-труден" е толкова субективно, чеееее... Докато не видя резултати и статистика, изобщо не смея да коментирам. Много деца бяха усмихнати след БЕЛ и още тогава се оценяваха на 70-80, а по математика за същата самооценка беше с рееееев... Та си мисля, че просто им дойде много напрежението и се отпуснаха да си изреват рева след математиката, като последне изпит за мнозинството, а не защото резултата ще е по-лош от БЕЛ Simple Smile

Че е субективно мнението ми, аз го казах в поста си. Но базата ми не е без доводи - детето ми ходи поне на 10 пробни изпита, всички бяха по-трудни от НВО МАТ и БЕЛ. Имаше въпроси, на които и аз не можех нищо да отговоря, и търсех трескаво в интернет. На самите пробни изпити, когато си вземах резултатите, ме успокояваха: "не се тревожете, истинското НВО е по-лесно, тук винаги е една идея по-трудно". Също правиха много пробни изпити и в училище по БЕЛ - госпожата много присърце си беше взела ролята и им даде над 10 пробни за годината /нейни, не пробните от МОН/, пак по-трудни като цяло.
Не мисля, че децата просто защото е последен изпит по математика са си поревали - там няма бивни и субективни тези, а точни резултати, и факт е, че повечето деца са по-добри по БЕЛ, а не по МАТ. За това и смятам, че резултатът по БЕЛ ще е по-висок от този по МАТ.
Но, поживем, увидим.......

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 14:54 от dasheva.t

# 307
Резултатите по БЕЛ всяка година са по-високи от тези по математика.
 Иначе и моето субективна мнение е, че изпитите не бяха трудни.

# 308

Според Вас, ако на трето желание например напиша училище с бал 350 , има ли смисъл след него да слагам училища с по 400? Според мен няма, но бих се радвала на съвет.
Ако пък не напиша  - тогава как ще събера минимум 30 паралелки, както по-горе посъветваха и същевременно да не гледам бала?
                 Напълно безмислено е да пишете първо с 350 ,  след това с 400.
                  Съветът паралелките да са минимум 30 НЕ означава ,че трябва да пишете без да влагате мисъл и логика.
                  Първо напишете високобаловите,които ви хресват ,дори шансът ви да е минимален.След тях редите тези,в които балът ще ви стигне и са желани от вас.На края слагате паралелки с по-нисък бал от вашия за всеки случай.На тоя принцип ще наредите не 30 , а два пъти по 30. Yum

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 17:53 от Didia

# 309
Не е задължително да е така. БЕЛ беше доста коварен, макар и привидно лесен. И при безгрешен тест, не се знае каква ще е оценката на тезата и преразказа.
При стандартна допълнителна подготовка по мат, тестът е доста лесен. Моите наблюдения по споделено са за много повече напълно решени задачи по мат(което не гарантира 100т), дори и от деца извън МГ, отколкото безгрешни по БЕЛ.
Според мен ще има голяма разлика в резултатите по мат- много високи точки и после сериозна разлика до масовия резултат.

"Доста по-лесен" и "доста по-труден" е толкова субективно, чеееее... Докато не видя резултати и статистика, изобщо не смея да коментирам. Много деца бяха усмихнати след БЕЛ и още тогава се оценяваха на 70-80, а по математика за същата самооценка беше с рееееев... Та си мисля, че просто им дойде много напрежението и се отпуснаха да си изреват рева след математиката, като последне изпит за мнозинството, а не защото резултата ще е по-лош от БЕЛ Simple Smile

Че е субективно мнението ми, аз го казах в поста си. Но базата ми не е без доводи - детето ми ходи поне на 10 пробни изпита, всички бяха по-трудни от НВО МАТ и БЕЛ. Имаше въпроси, на които и аз не можех нищо да отговоря, и търсех трескаво в интернет. На самите пробни изпити, когато си вземах резултатите, ме успокояваха: "не се тревожете, истинското НВО е по-лесно, тук винаги е една идея по-трудно". Също правиха много пробни изпити и в училище по БЕЛ - госпожата много присърце си беше взела ролята и им даде над 10 пробни за годината /нейни, не пробните от РУО/, пак по-трудни като цяло.
Не мисля, че децата просто защото е последен изпит по математика са си поревали - там няма бивни и субективни тези, а точни резултати, и факт е, че повечето деца са по-добри по БЕЛ, а не по МАТ. За това и смятам, че резултатът по БЕЛ ще е по-висок от този по МАТ.

# 310
Редете по реда на ЖЕЛАНИЯТА, никой не може да каже предварително колко ще бъде бала тази година за конкретната паралелка.
Всъщност, редете както си искате Simple Smile аз на моето дете ще редя по реда на желанията, като накрая ще й кажа да си избере поне 3 приемливи за нея паралелки, за които миналата година бала е бил с поне 50-60 места надолу в статистиката, спрямо нейния резултат.

# 311
  • София
Бройката паралелки е само ориентир. Ако детето е с нисък бал, може и 40 паралелки лесно да се намерят, където приема е с по-висок от неговият бал и няма да успее никъде да влезе, ако разчитаме само на бройката. Затова е важно освен броя паралелки да се гледа ориентировъчно и бала, за да се прецени и да се сложат поне няколко паралелки със по-нисък и поне 1-2 със значително по-нисък бал, но все пак приемливи в списъка.
И обратното, с близък до максималният бал реално и една паралелка може да се напише без това да е проблем. Ние се колебаехме дали да не го направим имам и приятелка, която писа само една, но предвид статистиката нямаше никакъв риск за конкретното дете.
А за реденето на по-ниско място на паралелка с традиционно по-висок бал аз подкрепям напълно това и няма да е никакъв проблем, ако това са реалните желания на детето. Ние така ги наредихме за всеки случай при едната кака, макар да беше ясно, че няма как да не я приемат на първо желание , а пък да влезе на второ. Но все пак всичко зависи от желаният на децата в текущата година и може да има изненади. В нашият случай писахме на първо място СМГ с английски, на второ СМГ с немски. Това беше желанието на госпожицата и така си гарантирахме, че ще се класира на максимално предно желание, което иска и за което и стига бала, независимо от желанията на децата в текущата година.

# 312
[ За това и смятам, че резултатът по БЕЛ ще е по-висок от този по МАТ.

Зависи в кой диапазон ще гледате. За миналата година за момичетата- над 93-94 точки са изкарали почти еднакъв брой точки и по Мат и по Бел., като тези с 98 т. по Бел са само 50 момичета, а по Мат са 161 !

# 313
  • Пловдив
За СМГ да е смела? Даже мисля е подценена.
За там е ясно! Не знаех кое е училището.

# 314
....

Благодаря Ви за съвета. Аз също не ги редя съобразно баловете, а се опитвам да помисля къде би му харесало. Неговото желание е да си остане в същото училище, но не заради профила, а просто защото си е свикал. А това затруднява ситуацията. Например 22 Су е с висок бал. Но при нас ще е към края - макар че това може би обезсмисля изобщо посочването му, след като преди него са по-нискобалови училища.
Ако пък не напиша  - тогава как ще събера минимум 30 паралелки, както по-горе посъветваха и същевременно да не гледам бала?

Попълването на желания отнема минути, няма ограничения за броя и не дължите обяснения или логика на никой за подредбата.
Сега дете с 350 няма нужда да пише СМГ, но и да го направи, няма да си промени шансовете за другите училища, за където ще се бори  реално с този бал.
За неекстремните случаи и когато става въпрос за 20-30-40 точки флуктуации в баловете в + или - между години и класирания, абсолютно няма нужда да човек да се мъчи да преценява какво ще е тази година и не дай си боже пък, заради прогнозите си да тръгне да реди поредността на желанията.

Общи условия

Активация на акаунт