СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 773
  • 862
  •   1
Отговори
# 345
Попаднали сте на разбран учител. Честито.

# 346
А Вие как знаете резултата от НВО, та да се позовете на него?
И в цялата история май премълчавате някакви детайли, защото звучи като съвсем с рогата напред да сте изискали по-висока оценка и отсреща понеже са наясно, че Ви я дължат, са се отзовали незабавно.
Браво на Вас, де, ама съветвам четящите за друг подход, че този, така описан, ми звучи коварен. Нещо като: "не правете това вкъщи, оставете го на професионалистите."
Grinning

# 347
И аз да похваля нашата учителка по БЕЛ - казала е, че няма нужда да правят децата изходно ниво, а това от НВО ще им е оценка като изходно. Което си е много логично според мен. После, обаче, като годишна ще им пише средноаритметичната, както си е по правилата.
Смятам, че постъпва много разумно - така тя няма да ощети никого, ако някой отличник например е изкарал 5-ца на НВО - заради другите оценки 6-ци пак ще си има 6-ца.

# 348
Идвам да подкрепя желаещите да оспорват годишните оценки, защото тази идея (като възможност) я прочетох тук, за което благодаря Heart

В предната тема се отвори дискусия, относно възможностите за реакции в случаите, в които очакваните резултати от НВО биха били по-високи от годишната оценка.  Ние сме в тази хипотеза и реших да подходя планирано и спокойно - обадих се на класния, поисках телефон и приемно време на замесената учителка; телефон и приемно време на директорката и мимоходом споделих идеята си за неприемане на оценката, дали би ме упътил за процедурата. Пет минути по-късно учителката ми се обади (при все двумесечната ѝ безответност в Школо), а днес вече имаме и решение на казуса.

Така че момичета, ако сте в подобна ситуация - действайте, 11 точки са си 11 точки в балообразуването и след всичкия стрес за децата не бива да не бъдат подкрепени. Само спокойно, обективни случки (ако се наложи), делово и сте длъжни да опитате Heart
С две думи сте си изпросили 6, я имате точките, я не...!! Аз това няма да го направя и не смятам, че е повод за невероятна гордост и самопохвала във форума. И точки за 6 да има на НВО то, пак не бих се разправяла, ако оценките не са за 6. Категорично. Моето дете е за между 5 и 6 и няма да го направя това!! Вие се хвалите на другите родители, че сте си изкарали 11 т. за детето..бе просто думи нямам..

# 349
Как се изкарва петица на нещо, на което няма количествени оценки по шестобалната система? " По правилата"  нещата стоят по доста по-различен начин, но мисля, че отделихме на този въпрос повече от необходимото внимание.

# 350
Изобщо не трябват да се взимат оценките от матурите при оформяне.

# 351
  • София
И аз да похваля нашата учителка по БЕЛ - казала е, че няма нужда да правят децата изходно ниво, а това от НВО ще им е оценка като изходно. Което си е много логично според мен. После, обаче, като годишна ще им пише средноаритметичната, както си е по правилата.
Смятам, че постъпва много разумно - така тя няма да ощети никого, ако някой отличник например е изкарал 5-ца на НВО - заради другите оценки 6-ци пак ще си има 6-ца.

A ако отличникът по някаква режеща скала на госпожата (защото се каза  десетки пъти вече, че официална няма) е за 4,75 примерно и му оставят заради това 5, ОК ли е? Или по-редно е, ако  е между 5 и 6  БЕЗ  НВО, учителката да го изпита, да му разгледа тетрадките, да му даде някаква презентация да направи, да вземе предвид участието му в час през срока и т.н и да му остави 6, АКО си я заслужи. Ако не, нека е 5, но поне на база справянето му през целия срок, не в един единствен ден и под стрес. Не разбирам как намирате това за логично. Всячески трябва да се противодейства на това НВО да участва като фактор в срочна/годишна оценка.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 17:31 от пенсионирана русалка

# 352
Ох, май конкуренцията и тук взема неприятни размери.
11 точки на чуждо дете ви се видяха повече без да знаете казуса.

# 353
.... да му даде някаква презентация да направи, да вземе предвид участието му в час през срока т.н и да му остави 6..Не разбирам как намирате това за логично.

Аз това с презентациите не го разбирам, честно казано. Някакво отбиване на номера ми изглежда. На дъщеря ми при все, че съм ѝ обяснявала много пъти как се прави презентация, тя пак си копира някакви безумно дълги текстове от интернет, прочита ги в клас и получава шестици, без и грам да е запомнила от това, което е правила. Но като гледам го ползват учителите като масов подход за повишаване на оценките

# 354
  • София
Ми значи проблемът е в учителите, че отбиват номера и не искат нужното от децата..На много места за голо копиране на дълги текстове никакъв бонус не дава "презентацията". Кратки опорни точки само,  а презентираш темата по тях (тоест нищо не четеш), това е идеята, нали?

# 355
Жената се похвали, че им е спестено изходно ниво на децата. Лошото с използване на оценката от НВО като еднократна оценка в дневника (не за равнение на срочната с него) е, че няма време за реакция.
Иначе учителката си има мнение за нивото на всяко дете, задължение за средноаритметично на оценките няма, та няма нужда от фиксация дали ще пише някаква оценка или няма учителката.
Всеки случай е отделен, има и учителки с особености, неизбежни са и личните отношения, понякога в полза, понякога в ущърб на детето. Не мисля, че някой ще получи една или друга оценка само заради НВО или единствено еднократно представяне.
Има разлика обаче дали родител или дете, ще отиде при учителя и ще поиска шанс да получи по-висока оценка или ще имаме горния случай, да влезе с ритник при учителя, образно казано.
То е модерно всички да ги плюят учителите, ама и тяхната не е лесна. Всички искат нещо от тях, а някои и агресивно.

# 356
Как се изкарва петица на нещо, на което няма количествени оценки по шестобалната система? " По правилата"  нещата стоят по доста по-различен начин, но мисля, че отделихме на този въпрос повече от необходимото внимание.

не зная как, но на всички пробни изпити освен точки, ни приравняваха и на каква оценка отговаря работата /според точките/, така че вероятно има как, но неофициално.
"По правилата" в случая означава не правилата на от точки към оценка, а правилата на изчисляване на средноаритметичната оценка в зависимост от ВСИЧКИ досега написани оценки.

Пенсионирана русалка - едно дете и 4,50 да изкара, най-малко ако наистина е отличник, би трябвало да има и три други шестици. Това средноаритметично не прави ли пак 6-ца? Ако пък занижим оценката под 4,50, то тогава спорът би трябвало да кръжи около това как така това дете е отличник по принцип и не му ли е завишена оценката, по мое мнение. А пък смятам че учителката е разумна и логична, защото все пак НВО показва в някакъв смисъл знанията на децата и просто няма нужда от изходно ниво. Разбира се, че ще ги изпита, ако има нужда, това пък въобще не съм го коментирала че няма да го направи, ако има оценки и колебания за оценка.

И последно, моят пост няма нищо общо с поста преди мен за това как се ходатайства за по-висока оценка.

# 357
Да допуснем, че учител има субективно лошо отношение към дете С добро не става.Какво правим?Да не генерализираме така.Учителите са хора и също имат слабости.Ако не са прави- аз съм за да се гони интересът на детето.Има начини, регламентирани в правилника.Не виждам драма.Никой не е опрял пистолет на никого.
Моето наблюдение е, че директорите си пазят учителите и надали последните могат да бъдат притискани така лесно.

# 358
То по наредба нито изходно има, нито срочната и годишната са средноаритметични, ама нейсе.

# 359
Ми значи проблемът е в учителите, че отбиват номера и не искат нужното от децата..На много места за голо копиране на дълги текстове никакъв бонус не дава "презентацията". Кратки опорни точки само,  а презентираш темата по тях (тоест нищо не четеш), това е идеята, нали?

Именно това имам предвид. Но, въпреки че е в централно рейтингово училище, е получавала отлични оценки за подобни презентации. Представям си какво е в кварталните училища, защото и с такова имам опит и нивото за отлична оценка ми се струва още по-занижено. Като цяло говоря. Разбира се, че навсякъде има учители, и учители

Общи условия

Активация на акаунт