Кога е време за сватба?

• 19 970
  • 704
  •   1
Отговори
# 540
Ергенски данък? Е така се стимулира бракът Joy
И женени двойки без деца също са плащали този данък. Уж да се стимулира осиновяването.

# 541
  • София
Интересно... а четейки някои коментари, човек може да си помисли, че "едно време" не е имало нужда да бъдат стимулирани ни браковете, ни правенето на деца Relieved

# 542
Та въпреки това биене в гърдите е на чужди лаври
Мен това ме побърква в тия сексистки коментари, че мъжете все дават примери с културисти, интелектуалци, гении, работници на нефтени платформи, които те самите не са. Сякаш всички постижения на мъжкото съсловие са лично техни. Жените рядко ползват постиженията на другите жени, не съм чула например бездетна жена да каже "абе ти знаеш ли, че Пена има 5 деца, я трай там" като аргумент все едно тя лично ги е родила и отгледала.

# 543
Това с ергенския данък е било брутално, плащал се е и ако ти почине детето, ако имате репродуктивни проблеми. Към края на 60-те е станало малко по-хуманно, а иначе се е плащал до 92 година. През няколко години има и пак такива политически предложения да се върне, защото сме на изчезване.

# 544
Много хора живеят с фантазията за едно време като време на истинска любов, трудолюбие, гостоприемство и по-по-най. Не знам, ама като погледна хората, които са били в разцвета на силите си по онова време, не ми се виждат въплъщение на всички добродетели, нито семействата им здрави и пълни с любов, а за наследниците им да не отварям дума.

# 545
  • София
Това с ергенския данък е било брутално, плащал се е и ако ти почине детето, ако имате репродуктивни проблеми. Към края на 60-те е станало малко по-хуманно, а иначе се е плащал до 92 година. През няколко години има и пак такива политически предложения да се върне, защото сме на изчезване.

Ужасно. То това не е стимулация, а инквизиция.

# 546
Преди време ми беше попаднала статия, че жените и мъжете ще се изравнят социално след около 130 години. Като чета тук мненията на представителите на мъжкия пол, може и по-късно да стане, ако изобщо стане.
То не бяха генетични, то не бяха еволюционни и не знам си какви още причини, за да се изтъкнат като по-умни и успешни.
Ада Лъвлейс беше сакато изключение, нищо че за  36 години живот е изобретател и е родила три деца. Мария Кюри дори не смея да си помисля каква е, нищо че и тя е била омъжена и има две деца освен две Нобелови награди.

# 547
  • София
Темата отдавна не е това, което беше, но като ще си говорим за постижения от жени, първият университет в света е основан от мюсюлманка, намира се в Мароко

# 548
Ергенски данък? Е така се стимулира бракът Joy
По-скоро раждаемостта. Аз имах приятелка и колежка, която беше омъжена, но по здравословни причини не можеха със съпруга ѝ да си имат деца.
До последно ( преди отмяната му) плащаха ергенски данък, защото бяха бездетни.
Гадничко, нали? Хем се тормозиш, че нямаш дете, хем държавата те глобява за това.

# 549
  • София
Може да се разглежда като "принудително дарение" за децата на другите.
Което не е лишено от логика.
Също както едни получават "детски", като имат деца, а други не.
Говоря за държави, където сумата е някакъв фактор.

# 550
Каква е стойността на тоя ергенски данък, сигурно някакви левчета

# 551
  • София
Не зная колко е бил, но заплатите навремето са били 100ина лева общо.
Някой спомена 15%, колко е, не знам.

# 552
В България е бил между 5 и 15%, различно през годините и за различните възрастови групи.

Тук е описано:

https://pub.bg/2019/03/11/%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%81%D … 0%BD%D1%8A%D0%BA/

# 553
Мерси. Голям е бил тоя данък, логично да са се оплаквали хората

# 554
И малък да беше, нямаше да съм доволна да плащам за това, че природата ме е лишила от възможността да имам дете.

Общи условия

Активация на акаунт