Кога е време за сватба?

• 19 973
  • 704
  •   1
Отговори
# 555

Не знам, ама като погледна хората, които са били в разцвета на силите си по онова време, не ми се виждат въплъщение на всички добродетели, нито семействата им здрави и пълни с любов, а за наследниците им да не отварям дума.
Но пък виждаш семейства и наследници, които можеш да оцениш като качествени или некачествени. Сега, при всичката свобода на избора, броим разводи и котки, в най-добрия случай. Да, много зле е било "тогава", но пък "сега" е трагично.
Може да се разглежда като "принудително дарение" за децата на другите.
Което не е лишено от логика.
Също както едни получават "детски", като имат деца, а други не.
Говоря за държави, където сумата е някакъв фактор.
Всъщност да.

# 556
И малък да беше, нямаше да съм доволна да плащам за това, че природата ме е лишила от възможността да имам дете.
Начи, хем всички викат "тая държава нищо не прави за децата, детските надбавки малки, места няма в детските градини, бла-бла-бла" ама иначе ергенски данък не искат да плащат.
Ами нали целта му е точно това - да се съберат пари, за да се плащат придобивки за деца. Кой да плаща иначе - държавата да ги напечата ли тия пари? Нали трябва да ги събере от данък, и то точно от хората, които нямат деца. Ако събира само от тези, които имат, то все едно им бърка в единия джоб, за да им даде в другия.
В много държави има такъв данък, макар и под друго име. Обикновено е под форма на отстъпки от ставката за женени двойки, допълнителна отбивка от данъка за всяко дете, и т.н. Даже и в БГ го има, по 800 лв/дете беше тази година.

# 557
Крис е прав тук. В Германия например много двойки се женят точно, за да плащат по-малко данъци.

# 558
  • София
Има разлика между отбивка от наличен данък и начисляване на допълнителен такъв.
Хората не са роботи или финансисти. Би им пречило, ако плащат допълнителен подобен данък. Освен ако той не отива за финансиране на инвитро процедури и болни деца. Кой нормален човек ще иска да плаща на някого си за неговото дете, ако самият той не може да има.

Не съм сигурна дали ергенският данък не е бил за неженени, а не за бездетни. Мисля, че първото, затова се нарича така...

# 559
Е каква е разликата на практика - никаква.
Ако вземаш 1000 лв заплата и имаш едно дете, прави годишен доход 12к и имаш отбивка за детето 8000 лв. значи ще платиш 400 лв. данък.
А ако вземаш пак 1000 лв заплата, но нямаш деца, ще платиш данък 10% върху целия си годишен доход 12к тоест 1200 лева, или с 800 повече от този, който има едно дете.
Това да плащаш по-висок данък ако нямаш деца си е баш т.нар. "ергенски данък"

# 560
"Кой нормален човек ще иска да плаща на някого си за неговото дете, ако самият той не може да има."...
Това вероятно не съм го разбрала...надявам се. Щото майка Тереза си е нормален човек, за мен.

# 561
Ергенски данък се е плащал и от неженени хора, и от женени двойки без деца. Еднакво зле и в двата случая според мен. Повечето хора едва ли по собствена воля са без партньор и/или без дете. Да им напомняш за болката им всеки месец...

# 562
  • Sofia
Това вероятно не съм го разбрала...надявам се.

Абе, така си е. Защо ми е да спонсорирам чуждото поколение, ако аз самата съм решила да нямам свои деца, например? Предпочитам тези пари да отиват за други каузи – такива, каквито аз преценя.

# 563
  • София
Способ да се принуждават хората да се женят/раждат. Ето едно доказателство, че толкова прокламираните ценности на миналото, не са били баш доброволни Wink Иначе аз съм за да се стимулират тези неща, но не чрез наказания, а чрез придобивки и бонуси. И то за хора, които работят и плащат данъци, че иначе пък децата се превръщат в бизнес.

# 564
  • София
"Кой нормален човек ще иска да плаща на някого си за неговото дете, ако самият той не може да има."...
Това вероятно не съм го разбрала...надявам се. Щото майка Тереза си е нормален човек, за мен.
Майка Тереза? Сериозно ли?

Разбира се, че ако една двойка не може да има деца, а не не желае, няма да иска да плаща допълнителен данък, който отива при твоето дете, а ще иска да ги вложи в изследвания, инвитро и т.н., за да има свои. Какво неясно има

Ако ми не вярваш, иди в репродуктивния подфорум и разпитай.

# 565
Разбирам, че въпросната двойка няма да желае, но не ми харесва подобно тесногръдие. Разбирам, че е масов инстинкт, но не мисля, че трябва да се поощрява, нито от общественото мнение, нито от закона.
Що, какво и е на майка Тереза и на хората, които харесват примера и?

# 566
Кой колко и какви данъци иска или не иска да плаща няма значение, защото никой не ни пита.

# 567
Разбирам, че въпросната двойка няма да желае, но не ми харесва подобно тесногръдие.
Ако човек е лично засегнат, вероятно ще мисли по друг начин. Не го приемай като укор, говоря по принцип.

# 568
  • София
Разбирам, че въпросната двойка няма да желае, но не ми харесва подобно тесногръдие.
А на мен пък такъв егоизъм Simple Smile

# 569
  • София
Освен ако той не отива за финансиране на инвитро процедури и болни деца. Кой нормален човек ще иска да плаща на някого си за неговото дете, ако самият той не може да има.

Ами, това е социален данък. Така както на един се взима повече данък, за да има за другите граждани.
Това е то, социалната държава. Преразпределение.
За доброто на цялата държава и народ е да има деца. Съответно се мотивират финансово тези, които могат да имат.
А тези, които не могат да имат, и без това имат по-малко обективни разходи. Няма да харчат за дрехи, образование на децата си, нито ще си ги носят на оня свят. Колко толкова ще ги засегнеш и обидиш?

Държавно финансиране на инвитро процедури за хора над определена възраст смятам, че е некоректно.
Щом са решили да градят кариера и да чакат 35+ за деца, то трябва и да са спечелили достатъчно да си покрият инвитрото, ако не могат натурално да родят.
Няма как и душата в Рая и тн. Или - или.
Тия пари излизат от джоба на другите граждани, които биха могли да имат повече нормални деца.

а ще иска да ги вложи в изследвания, инвитро и т.н., за да има свои. Какво неясно има
С това съм съгласен, първия път не беше докрай ясно.

Общи условия

Активация на акаунт