Кога е време за сватба?

• 20 063
  • 704
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Най- вероятно се вадят примерно 18-20г от средната продължителност на живота в съответната държава.
Нормално да не дават да осиновиш бебе на 60. Защото докато то стане самостоятелно, вероятността да си умрял е голяма.

Нормално е хората да имат абстрактна идея от държавния бюджет. Не ми обяснявай, моля, аз много добре знам как се изготвя, но не гледам само от собствената си камбанария.

Пренасочването на средства трябва да има логика. Не е просто "вземи от тука и хвърли малко там". Неслучайно ергенски данък в този му вид вече няма.

# 586
Хората имат абстрактна идея за всичко като цяло, най-вече за нещата, за които сами не са намерили време.

# 587
Аз пък не съм съгласна, че е нормално идеята им за това откъде идват парите да е чак толкова абстрактна. Това си е финансова неграмотност.

# 588
  • София
Въпрос на гледна точка.
Така или иначе, ергенският данък няма да се върне в този му вид, колкото и да си пишем тук. Това би било стъпка назад във всички отношения. Обществото вече трепери върху всякакви джендъри мендъри и какво ли още не, няма как да дамгоса бездетните, камо ли тези с репродуктивни проблеми, колкото и да им се иска на някои майки, дето ореваха света, че околният свят от папата до държавата не им гледа достатъчно децата.

# 589
  • София
За тая работа мъж си требе. За децата, говоря.

# 590
Както Крис каза, на много места ергенски данък си има, който е под друга форма, но в същността си не е нещо по-различно. Може би пък добре, че хората нямат елементарна финансова грамотност и не могат да съобразят - една тема по-малко да се обсъжда в обществеността.

# 591
  • София
Крис, по-високите данъци (за придобивки) не таргетират само определена група хора, така че не е баш същото. В твоите сметки пропускаш хората с пораснали деца, които се включват заедно с тези, които нямат, в групата, която не е облагодетелствана. Иначе ясно, че всеки плюс е отнякъде минус. Но това как ще бъде формулирано нещо влияе на това какво ще бъде стимулирано. И нагласите са различни, когато се чувстваш наказан, и когато се чувстваш поощрен.

# 592
В твоите сметки пропускаш хората с пораснали деца, които се включват заедно с тези, които нямат, в групата, която не е облагодетелствана.

Това не е задължително да е така и зависи от данъчната система. Данъчните облекчения за деца са едно, такива за семейно данъчно облагане (когато пускате една данъчна декларация) са други. И в двата случая имате данъчни облекчения спрямо неженени хора, а ако човек не е женен и има деца също може да ползва облекченията за деца. Това по принцип, където аз плащам данъци, в България не знам как е.

# 593
  • София
Да, зависи от данъчната система. Чертата се тегли на различни места, но сметката ме съмнява някъде да е равна на Ергенския данък. И пак казвам, формулировката има значение. Ако някой дори не разбира, че е "прецакан" спрямо друг, няма да има никакъв ефект. Ергенският данък търси конкретен ефект.

# 594
Каква е разликата в ефекта, ако със сключен граждански брак плащаш по-малко данъци отколкото без? То това си е конкретен ефект, просто се избягва не особено умното и в днешно време не-политически коректно наименование “ергенски данък”. Иначе е абсолютно същото. Нямаш брак, плащаш повече данъци. Или с други думи, като ерген/мома при една и съща брутна заплата получаваш по-малко нето от женения колега.

# 595
  • София
Много хора изобщо не разбират, че плащат повече данъци. Дори да разберат, но го приемат като наказание за бездетие. Нещо като пръчката и моркова. Едното магаре го бият, другото го мамят.

# 596
  • София
Говорехме за деца. При граждански брак има отстъпки за двойки в почти всяка държава.

# 597
Е, това, че хората са финансово неграмотни не променя същината на системата и как работи системата. Както написах по-рано, от политическа гледна точка не е особено умно, особено пък в днешно време, да лепнеш на нещо етикет “ергенски данък”. Но то си е баш това.

И разликите могат да са си осезаеми, при мен разликата в данъка с брак и без е една средна българска заплата на месец. Така че не ми обяснявайте как няма ергенски данък 😂

# 598

Не съм сигурна дали ергенският данък не е бил за неженени, а не за бездетни. Мисля, че първото, затова се нарича така...
За неженени и за женени-бездетни. Женен пък без деца! Не те е срам гиди ми ергенин-мискинин! Имаше и период, когато абортите бяха забранени. Вярвай ми, какво ти думам! Дядо ми беше завеждащ акушеро-гинекологично отделение. От него знам.

# 599
Да, зависи от данъчната система. Чертата се тегли на различни места, но сметката ме съмнява някъде да е равна на Ергенския данък. И пак казвам, формулировката има значение. Ако някой дори не разбира, че е "прецакан" спрямо друг, няма да има никакъв ефект. Ергенският данък търси конкретен ефект.
В България има само за деца - за брак не. Така е по-правилно според мен.
В някои държави има и за деца, и само за брак - така е например в САЩ. Всъщност ефектът не е много голям, ако и двамата работят - почти не им пада данъка, както се вижда от таблицата:

Например ниският данък 12% е до $41к ако си сам, а ако сте двама е до $83к за двамата общо, което е кажи-речи същото.
Обаче ако работи само единият (което обикновено се случва докато другият гледа деца), тогава ефектът е голям.
Например ако мъжът изкарва $80к (една нелоша заплата, над средната за САЩ) и е сам, плаща 22% за дохода над $41к. Обаче ако има и жена, която не работи, на целия си доход от $80к плаща само 12% (даже 10% на първите 20).
Отделно ползва и отбивка няколко хиляди за член от семейството, който издържа.
Ако има и деца, тогава ползва и още отбивка + детски данъчен кредит и на практика почти не плаща данък.

Как става това? Ами ергените и тия, дето нямат деца плащат и за него. Иначе Чичо Сам не му вика "ергенски данък".

Общи условия

Активация на акаунт