Януарче в коремчето расте - мама все се тревожи дали е добре (Тема 2/ 2024г.)

• 41 230
  • 757
  •   1
Отговори
# 495
Ох. И аз тези дни това се чудех, къде е тънката граница.
Между това да не пропуснеш важни неща и това да не изследваш все пак абс. всичко в човешкия организъм от-до.

Иначе аз и друг път съм казвала - спирам вит.преди да ги изследвам, защото явно ги усвоявам добре ли, знам ли и аз, но при все, че ги спирам - от латентен дефицит ги бях вдигнала на много, много, много пъти над горна граница и б12 и д. Знам, че трябва да са над горна граница, моите бяха просто до небето. А не всичко трябва и да се предозира.
Аз после пак си пих де, но една малка поддържаща доза.
Съответно без прием пък желязото и калция си ми бяха в норма, към височки. Та хич не е сигурно, най-добре изследвания на честичко и това е.

Много зачестиха (в моя си личен кръг) проблеми и загуби, болести по време на бременност.
Преди не бяха така масови. А тромбофилиите примерно са си били същите, просто не се е знаело, за повечето от тях, почти за всики. Стига да не се прояви, няма и да разбереш.
Майка ми и баща ми са имали цял живот, две бременности, две раждания, операции и при двамата, никакви проблеми, ама знаеш ли го къде ще избие...

# 496
Преди е имало доста по-малко скрининги и много повече стигма, така че кой знае какво е било положението. Сега вероятно просто повече се знае и говори.

# 497
Защо изследването на много неща да не е добре? Не е добре,ако лекарите не обърнат внимание на резултатите, в самото изследване няма нищо лошо.
Иначе при бременност не се спира нищо преди изследване. Това,че се приема не значи, че е ок. Аз съм пила три месеца и бях с дефицит, а пък при бременност плода дърпа много.
Съгласна съм и съм за да се изследват по-основни неща, но ако се чувстваш добре, основните показатели са си добри и нямаш проблеми...точно в този етап да се притесняваш и да пускаш това и онова не е много добре за психиката....от толкова четене, ровене и изследване,понякога можеш излишно да се притесниш...в крайна сметка всеки си преценява, щом това го успокоява, няма лошо 🙂

# 498
Да,така е. Аз съм на мнение и от личен опит знам, че можеш да се чувстваш добре и пак да имаш дефицити. Те като се усетят симптомите вече си паднал под долна граница. При бременност не бих поела риска. Но моя приятелка примерно не си изследва нищо почти , някакви си ПКК и урина и се чувстваше спокойна.

# 499
Преди е имало доста по-малко скрининги и много повече стигма, така че кой знае какво е било положението. Сега вероятно просто повече се знае и говори.

Нее, аз нямам предвид много преди. (това за нашите накрая отделно). По тяхно време е било ад. С някаква дървена слушлка чат пат са слушали. Изобщо не бленувам по онова време.

Имах предвид при моите бременности, които все пак са в рамките на няколко години:)
Затова и написах в моя кръг, т.е групите за термини и близки, роднини и приятели.
Просто може да е случайност. Направи ми впечатление. В групата на баткото имаше само едно момиче, което имаше загуба. В групата на малката никакви. Никоя от нас не беше и чувала дори за тромбофилия.
Но! Групата ни беше много активна, пишехме си нон стоп, включ.какво закусваме Sweat Smile явно много свободно време.

# 500
Ами той и животът се променя, стрес, храна, мобилни устройства, ето наскоро пандемия и сега война. Епигенетиката не е за подценяване, но е още в начална фаза.

Иначе има хора, които искат всичко да знаят и хора, които не искат нищо да знаят. И двете са валиден избор, но и двете имат своите плюсове и минуси. Вярно си е, че секи сам си преценя Joy

# 501
Преди 7 години,когато бях бременна с първото ми дете никой не говореше нито за тромбофилия,нито имаше пренатални тестове в Бг,не се говореше и за дефицит на Б12,както е модерно сега,така че и да съм искала да ги изследвам тези неща не съм знаела за тях и нямаше и информация.Слава Богу,че все пак природата е по-умна от нас и си знае работата Simple Smile

# 502
Да нито една крайност не е добре...неможе да се изследваме за всичко,което чуем и прочетем...но ето днес отидох при АГ по ЗК и тя ми вика Ами ти имаш хемоглобин изследван преди един месец и няма да изследваме...и така ще пуснем само цитонамазка и ХИВ,хепатит и кръвна група...и това е...сега ще си пускам неща,които ми написа АГ на частно и ще си ги платя...неща като желязо,ПКК,алат,асат,кръвна захар и т.н...за витамините и за мен резултат отчетен без почивка от минимум 10 дни без прием е много неверен...аз ще дам пример със себе си от преди...витамин Д 22 пия три пъти в седмицата по 10 капки,после взимам спрея на бЕтър ю и почвам с него да пръскам и отивам и изследвам без почивка...и уау витамин д 111 и аз решавам,че ще го спра...и след 20 дни почивка решавам пак да видя и резултата беше 16.. всичко това в една и съща лаборатория...

Иначе да и моята майка е слушана само с дървената слушалка ...въобще не знае какво е витамини за бременни...дори фолиева киселина не е пила...към края на бременността са и давали някакви лекарства да пие за нисък хемоглобин(предполагам желязо или б12)тя не помни,но помни,че ги е изхвърляла и не ги е пиела...аз съм се родила над 4кг съвсем здрава,като не ме е виждала нито веднъж на ехо,не е изследвала б12 и Д,тромбофилия,ФМ,пренатални тестове,БХС и т.н имам и брат,който се е родил даже малко по едър...и до ден днешен е така...аз не я помня по лаборатория за профилактични изследвания
Но пък страх лозе пази са казали хората...аз съм в другата крайност... с която ако прекалиш става хипохондрия...

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 13:52 от Надежда Х

# 503
Преди 7 години,когато бях бременна с първото ми дете никой не говореше нито за тромбофилия,нито имаше пренатални тестове в Бг,не се говореше и за дефицит на Б12,както е модерно сега,така че и да съм искала да ги изследвам тези неща не съм знаела за тях и нямаше и информация.Слава Богу,че все пак природата е по-умна от нас и си знае работата Simple Smile

Според мен природата може и да е много жестока. Баба ми е родила мъртво момиченце преди 60+ години, а зълва ми - преди 15. И към Ин витро пациентите природата не е никак благосклонна. Та за себе си поне за момента избирам винаги науката.

# 504
Аз не виждам смисъл да спреш витамините, докато си бременна, за да ги изследваш, защото бебето дърпа и от това също ще паднат, не само от спирането. Имам пример с Б12, което се съдържа във Фемибиона - пия го от началото на февруари, април е било 539 pmol/L при горна граница 569, това е било преди да забременея, а юни към края е 412pmol/L без да го спирам е паднало.
Сега се чудя каква е разликата в Прегнакеър оригинал, плюс и макс. Някой ако ме светне ще съм много благодарна.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 14:00 от krystall

# 505
Аз не виждам смисъл да спреш витамините, докато си бременна, за да ги изследваш, защото бебето дърпа и от това също ще паднат, не само от спирането. То има нужда от тях.
Сега се чудя каква е разликата в Прегнакеър оригинал, плюс и макс. Някой ако ме светне ще съм много благодарна.

Мисля ,че е в мг на съставките и в съставките,ако не се лъжа...аз днес изпих първата капсула Новалак пренатал за които не съм чувала никога,но АГ ми даде рекламни подарък и въобще не получих дискомфорт от тях...ще видим по нататък как е,но ако ги понасям така добре ще си остана на тях...хареса ми и състава им

# 506
Cassiope, много си права. Тук много жени са с първа бременност и не са се срещали с това как подбира природата. Но не исках да пиша да не плаша някого. Предпочитам 100-200-300 лв за изследвания, отколкото това, през което минах, а то до голяма степен беше заради такава АГ дето смята ,че само основни неща се изследват + дефицит на фолат.

# 507
Да,като го знаеш,ясно,че имаш възможност да го избереш,ама като не се е знаело е нямало какво да се направи.То и сега има още много неща,които не знаем и не изследваме и Слава Богу Grinning

# 508
Cassiope, много си права. Тук много жени са с първа бременност и не са се срещали с това как подбира природата. Но не исках да пиша да не плаша някого. Предпочитам 100-200-300 лв за изследвания, отколкото това, през което минах, а то до голяма степен беше заради такава АГ дето смята ,че само основни неща се изследват + дефицит на фолат.

Така е...много е лошо да разбереш нещо по трудния начин...и да знаеш,че някой лекар е можел да го предотврати,но не го е направил...
Аз от некадърни доктори (става въпрос за друго,не е свързано с бременност) съм развила тази предпазливост и може би хипохондрия,защото все си мисля че може да изпуснат нещо важно

# 509
Да,като го знаеш,ясно,че имаш възможност да го избереш,ама като не се е знаело е нямало какво да се направи.То и сега има още много неща,които не знаем и не изследваме и Слава Богу Grinning

Дори и така да е, природата не ми е еталон. Тя постоянно се опитва да ни затрие с ледени епохи, урагани, наводнения, вулкани, земетресения - няма личен интерес към нас. Ние имаме към самите себе си. Да не говорим с това 50-процентово секцио в България как изобщо нищо природно няма, та какво, да чакаме на природата ли. Ами не, секциото е валиден медицински или личен избор. Ама не и природен.

Общи условия

Активация на акаунт