Прага - тема 3

• 29 324
  • 366
  •   1
Отговори
# 165
Пак аз Simple Smile Още едно въпросче - има ли места в Прага, които трябва да избягваме? Ще сме две жени и ми е важно дали е безопасно ако решим да закъснеем вечер или ако ме посъветвате за райони, които не са за обикаляне. Наясно съм, че гаранция няма никъде, но все пак съм сигурна, че разбирате за какво питам Simple Smile
Благодаря!

# 166
Пак аз Simple Smile Още едно въпросче - има ли места в Прага, които трябва да избягваме? Ще сме две жени и ми е важно дали е безопасно ако решим да закъснеем вечер или ако ме посъветвате за райони, които не са за обикаляне. Наясно съм, че гаранция няма никъде, но все пак съм сигурна, че разбирате за какво питам Simple Smile
Благодаря!
Прага е едно доста безопасно място. По центъра винаги има полиция.Много пъти съм се прибирала сама 23, 24, дори ако закъснея от работа и след 24- никога не съм имала проблеми.
За транспорта пак ще ви посъветвам да си инсталирате това приложение Pubtran. Иначе може да си поръчате такси чрез приложение- най- добре на Uber или Bolt.
Това са разписанията на нощните автобуси до летището- щракнете на спирката, която искате и ще видите в колко часа е там.
https://moovitapp.com/prague-1684/lines/907/59242915/8158330/cs? … coming%20arrivals
https://moovitapp.com/index/cs/ve%C5%99ejn%C3%A1_doprava-line-90 … 775226-59242915-0

https://jrportal.dpp.cz/jrportal3/LineList.aspx?t=5&mi=7&n=1&lc=910&d=2024-07-18

https://www.dpp.cz/cestovani/doprava-na-letiste/nocni-provoz

# 167
Благодаря!
Прага е едно доста безопасно място. По центъра винаги има полиция.Много пъти съм се прибирала сама 23, 24, дори ако закъснея от работа и след 24- никога не съм имала проблеми.
За транспорта пак ще ви посъветвам да си инсталирате това приложение Pubtran. Иначе може да си поръчате такси чрез приложение- най- добре на Uber или Bolt.
Това са разписанията на нощните автобуси до летището- щракнете на спирката, която искате и ще видите в колко часа е там.
https://moovitapp.com/prague-1684/lines/907/59242915/8158330/cs? … coming%20arrivals
https://moovitapp.com/index/cs/ve%C5%99ejn%C3%A1_doprava-line-90 … 775226-59242915-0

https://jrportal.dpp.cz/jrportal3/LineList.aspx?t=5&mi=7&n=1&lc=910&d=2024-07-18

https://www.dpp.cz/cestovani/doprava-na-letiste/nocni-provoz

Много полезно инфо, благодаря Крис Heartpulse

# 168
Благодаря!
В Прага има много джебчии,особено по центъра и историческите места. Колкото и странно да ви звучи,крадат при първа възможност.Нас ни предупреди българка,живееща от близо 50 г.там.

# 169
Мнения за хотел EA Embassy Prague hotel?  Има ли около хотела спирка на трамвай 22?

# 170
Преди седмица се върнах от посещение в Прага. Градът, съвсем очаквано, ме очарова.
Няма да се впускам в дълъг разказ, по-скоро ми се иска да сложа акцент на нещата, за които смятам, че биха направили престоя в Прага по-удобен.
Времето за посещение на основните забележителности
Ако стотиците (а може би са хиляди) туристи при Пражкия часовник, Карловия мост и Пражкия дворец ви идват в повече, препоръчвам по-нестандартни часове за посещение. На моста бяхме в 7 сутринта, след това отидохме и до часовника. Успяхме да направим множество чудесни снимки и да се насладим спокойното на красотите. Напълно си заслужаваше ранното ставане. Тук в темата пък прочетох препоръка за посещение на Пражкия дворец към края на работното време, защото е по-спокойно. Това е особено осезаемо на Zlatá ulička, която е тясна и препълнена с туристи.
С фуникуляра към Петринската кула не ни провървя от раз. Първо отидохме около 12 часа на обяд. Опашката беше много сериозна. Попитахме хората най-отпред колко са чакали и отговорът беше над 45 минути. Отказахме се, защото беше доста топло. Върнахме се към 18 часа, когато имаше съвсем малко хора и се качихме доста бързо. На Петринската кула също беше по-спокойно. Бях чела отзив, че е голяма блъсканица горе и, че не можеш да се доредиш до отворените прозорци за паноромна снимка, но при нас въобще не беше така.
Връщам се на отново на часовника, този път с разсъждение за качването в кулата. Отгоре се разкрива страхотна гледка, но рано сутрин или в края на работното време слънцето е ниско и пречи да се направят добри снимки. Ако като мен държите да снимате всичко по много пъти, около обяд ми се струва най-подходящото време за това.
Подходящи места за отсядане
Първо да направя уточнение, че ние ползвахме доста транспорт, защото аз не мога да вървя твърде дълго пеша. Купихме си целодневни карти и беше удобно и съвсем ок като цена. Няколко пъти ни провериха контрольори. Та по темата - ползвайки доста трамваи, забелязахме, че има спирки, през които минаваме по няколко пъти на ден. Ако отново отида в Прага, определено бих избрала да се настаня в района на някоя от тези спирки. Абсолютният ми фаворит е Malostranské náměstí. Právnická fakulta и разбира се, Staroměstská също дават страхотни възможности и за пешеходни обиколки, и за придвижване до по-отдалечени обекти. Аз много исках да бъдем в хотел на Václavské náměstí, но разбрах, че има ремонт на улицата тази година и се отказах. Като минахме оттам, мога да кажа, че беше ужасно шумно и в момента наистина не е добре да се отсяда там. Но като приключи ремонтът, мястото би било много добро.
След много чудене и неколкократна смяна на локацията, накрая резервирах хотел на спирка I. P. Pavlova. Има и метро, и няколко трамвая, мястото е оживено, дори през нощта. Има доста заведения - и за бързо хранене, и ресторанти. Има и денонощни магазини. Като цяло съм доволна от избора си, но пътуването е в повечко. Има по-добри локации със сигурност.
Заведения
Честно казано не мога да дам препоръка за нито едно, освен за Terasa U Prince, като за него давам само заради гледката. Посетихме няколко заведения и повечето бяха на оживени туристически места, но не само. Гледахме рейтингите, съобразявахме се с отзивите, но така е не бяхме въодушевени от храна и обслужването. А цените са високи. Може би най-сносното беше една пицария - Le Cinque Corone, в близост до астрономическия часовник. Пиците са ок, но са твърде големи. Накрая тийновете поискаха да ядат в KFC, но и там не ни хареса особено. Да уточня, че ние обичаме KFC.
Terasa U Prince обаче ни напълни очите с красота. Избрахме коктейлите пред храната. За питие не е необходима резервация, даже отказват да правят като попитахме на място. Но първия път имаше много хора и ни върнаха. Хостесата каза, че най-лесно се намират маси около 10 сутринта, в късния следобед и вечер преди затваряне. Коктейлите са доста посредствени и алкохолът почти напълно отсъства от тях, но гледката компенсира всичко.
Bolt (нощен превоз)
Въпреки че в Прага има нощен транспорт и аз го проучвах основно, накрая се оказа, че нощните ни разходки приключваха с Bolt. Аз си изтеглих приложението и си регистрирах дебитната карта при предишно пътуване в чужбина и сега ме беше много лесно и удобно да го ползвам. Цените са достъпни, колите идват за не повече от 3-4 минути, не те цакат с обиколни маршрути. Заслужава си.
Платежни средства
Обмених стотина лева, за да имам пари в брой, за всеки случай. Първите дни никъде не се наложи да плащам кеш, затова започнах усилено да се опитвам да ги похарча някъде. Когато останахме само с монети, изведнъж се появиха няколко места, в които не приемаха карти. Трябваше да уплътним малко време и решихме за вземем туристическо влакче, като тези по морето. Оказа се, че нямаме достатъчно пари. Някои тоалетни се заплащат и са само в брой. Туристическата обиколка с ретро автомобил също не може да се прати с карта. В близост до часовника намерихме сергия с евтини сувенири, но и там картите на вървяха. Така че имайте предвид, че в някакъв момент може да се наложи да платите в брой, въпреки че почти навсякъде приемат карти.
Ами това е. Стана дълго, дано поне е от полза на някого.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 13:53 от Мaрги

# 171
  • Berlin
И аз си изтеглих Болт в Прага.😀

# 172
Харесала съм два хотела - единият е на Malostranské náměstí, а другият е непосредствено до Часовниковата кула. Програмата ще се уточнява в последния момент и затова не съм сигурна какво да избера. Кое място е по-централно за туристическа обиколка пеш на основните забележителности?

# 173
Харесала съм два хотела - единият е на Malostranské náměstí, а другият е непосредствено до Часовниковата кула. Програмата ще се уточнява в последния момент и затова не съм сигурна какво да избера. Кое място е по-централно за туристическа обиколка пеш на основните забележителности?
И двете са добри. На Малостранске е може би една идея по-спокойно, защото до Часовника винаги е фул, но пак зависи къде точно се намира хотела.

# 174
Благодаря! Хотелът до Часовника е точно на площада и вероятно ще е шумно до късно... Ще заложим на Малостранске Simple Smile

# 175
  • Варна
Здравейте! Предстоят ни 3 дни в Прага с двама тийнейджъри и се чудя какво да избера, че да ни е интересно на всички. Ходили сме преди години, първо те бяха малки, второ и бяхме на организирана екскурзия и освен Зоологическата градина и разходка около часовника със сладолед в ръка, друго не си спомням. Обикновено посещаваме музеи, така че смятам да влезем в двореца, но се чудя друго какво да видим, без да бързаме много. И понеже вече са големи, се канят основно да пият чешка бира

# 176
Здравейте! Предстоят ни 3 дни в Прага с двама тийнейджъри и се чудя какво да избера, че да ни е интересно на всички. Ходили сме преди години, първо те бяха малки, второ и бяхме на организирана екскурзия и освен Зоологическата градина и разходка около часовника със сладолед в ръка, друго не си спомням. Обикновено посещаваме музеи, така че смятам да влезем в двореца, но се чудя друго какво да видим, без да бързаме много. И понеже вече са големи, се канят основно да пият чешка бира

https://muzeumfantastickychiluzi.cz/cs/
Mоже би това ще им хареса.

https://www.morsky-svet.cz/

# 177
  • Варна
Вчера се завърнахме от Прага. Имахме 3 чудесни дни там
Точен градски транспорт. Чехите не случайно се гордеят с него, удобен и редовен, спокойно можеш да стигнеш навсякъде с него.
Както казах, бях с моите тийнейджъри. И по тяхно желание посетихме музея на авиацията, където гледахме военни самолети до безкрай. Вчера посетихме и технологичния музей, място, което на всички много ни хареса и препоръчвам за всеки, който се интересува от коли и техника.

# 178
  • Пловдив
Здравейте,

Завърнахме се от едноседмично пътуване с крайна цел Прага.

Пътувахме до Братислава, която видяхме от високо от UFO watch.taste.grove- хубаво местенце, вкусни лимонади (препоръчвам тази с краставица 😃) Нямахме време за разходка в Братислава, но поне я видяхме от високо. Летището е малко, супер бързо  се минава през всички проверки.
Следващата ни спирка беше в Бърно. Настанихме се в Hotel JešteBrno – JeštěBrno. Много просторни стаи, хубава закуска. Локацията е далеч от центъра, но градския им транспорт е 10 от 10, така че за 15 мин сте в централна част, хотела има безплатен паркинг и е в супер тих и спокоен квартал, заобиколен от горички. Като цяло всичко беше супер. Нямахме време за много разходки, разгледахме централната градска част. За друг път сме си набелязали няколко замъка и крепости в околностите на града.
В Прага отседнахме в Hotel At the Golden Scissors. Просторни стаи, намира се буквално под Карлов мост, всички основни забележителности на града са на пешеходно разстояние, така че не ни се е налагало да пътуваме с градски транспорт, но съдейки по този в Бърно, предполагам, че няма да е никакъв проблем за предвижване и в Прага. Имайки в предвид локацията на хотела, беше учудващо тихо и спокойно.
В Прага посетихме:
1. Старият град (Старе Место / Staré Mesto) площада с Астронимическия часовник и естествено гледахме обиколката на Апостолите с още 400-500-600 човека 😃, видяхме Църквата Дева Мария пред Тин (Chrám Panny Marie ped Týnem).
2. Карлов мост- той ни беше под прозореца, така че минахме по него безброй пъти. Препоръчвам да го видите в ранните сутрешни часове, когато няма толкова туристи, аз бях възхитена от гледката и разходката по изгрев.
3. Замъкът Прага (Praský hrad)- Огромно е, ние платихме вход единствено, заради Катедралата Св. Вит, която е меко казано впечатляваща и си струва да се влезе. Известната Златна уличка я пропуснахме, не беше нешето J
4.  Качихме се с Фуникуляра до Петринската кула (Petřínská rozhledna), качихме се на кулата, гледката е спираща дъха, за съжаление Огледалния лабиринт беше затворен и не влязохме там. Разходихме се из градините на хълма.
5 . Зоологическата градина ходихме с Bolt. Страхотна, голяма, поддържана и с разнообразие от животни. Детето беше много доволно. Вътре има лифт, на който се повозихме. На входа се дават каручки или детски колички под наем, защото самата зоологическа градина е разположена на хълм и си е бая катерене и решихме да спестим на Господина още мрънкане, та си го возихме с каручка. За зоологическата е хубаво да си отделите цял ден. Ние влязохме с отварянето й е 9 и си тръгнахме в 16.00.
До централната гара също използвахме Bolt. Тъй като от там се придвижихме отново до Бърно за една нощувка, след това отново към Братислава. Цялото това упражнение се наложи, защото пътувахме с четиригодишен Мрън и трябваше да разделим малко пътя, за да си спестим прекомерното недоволство на Господина 🙂

# 179
Здравейте! Останала съм с впечатление, че Wenceslas Square е в ремонт. Ремонтите там приключиха ли?

Общи условия

Активация на акаунт