Прага - тема 3

• 23 174
  • 290
  •   1
Отговори
# 270
  • Някъде по Дунава
В заведенията не се пуши, отвън съм виждала пушачи. За квартирата трябва да питате хазяина. Може да има тераса или някакво междуетажно пространство за целта.
Относно местоположението ви, мисля че е сравнително добро. Като вървите по крайбрежието в посока север е Карловия мост, по който може да отидете в квартал Мала страна. В противоположна посока е замъкът Вишехрад но има доста стълби до него, защото е нависоко. Старият град също е на пешеходно разстояние.
Разгледайте забележителностите в интернет , преценете какво искате да видите - църкви, манастири, музеи и тогава може да коментираме как да ги съчетаете. 4 дни са достатъчни.
Извън Прага не съм ходила и не мога да помогна с другата информация.

# 271
Здравейте 😊 Има ли някой в момента в Прага?
Ние заминава в Сряда. Много ми е трудно да си организирам облеклото, предвид, че ще е макс 23-25 градуса, облачно и в един от дните и дъждовно.
Имаме организирана програма. Купили сме билети за библиотеката и замъка. Ако остане време ще идем до Зоо парка.
Резервирали сме и нощна разходка с корабче по Вълтава. И може би пивоварната.
Няма да имаме някаква супер амбициозна програма.
Ако има някой там, ще.се радвам да каже студено ли е много? Направо се чудя какво да взимам като дрехи.
Не знам защо, но си го представям, че ще в много есенно.

# 272
23-25 градуса е по-топло, отколкото в София в последните дни.

# 273
Как ви се струва?
При ерна програма от Chat gpt Simple Smile

🗓 Ден 1 – Старият град и Карлов мост

09:00 – Закуска
☕ Café Savoy – класическо пражко кафе със страхотни кроасани и яйца по френски стил.

10:00 – Староместки площад
   •   Гледай Астрономическия часовник (на всеки кръгъл час фигурите се движат).
   •   Разходка около Църквата „Св. Дева Мария пред Тин“.

11:30 – Пороховата кула и Обществения дом – готическа кула и впечатляваща сграда в стил сецесион.

13:00 – Обяд
🥨 Lokál Dlouhááá – модерен вариант на традиционна чешка бирария (гулаш, свинско с кнедли, свежа бира).

14:30 – Карлов мост
   •   Разходка по моста, снимки със статуите и гледка към Пражкия замък.
   •   По желание – кратка пауза за кафе на другия бряг.

16:00 – Малострански квартал (Malá Strana)
   •   Църквата „Св. Николай“
   •   Малки улички с арт галерии и дворци

18:30 – Вечеря
🍗 U Modré kachničky – романтичен ресторант, известен с ястия от патица.

20:30 – Разходка с корабче по Вълтава – вечерен круиз с панорамна гледка към осветения замък и мостовете.

🗓 Ден 2 – Пражкият замък и хълмовете

08:30 – Закуска
🥐 Café Louvre – едно от най-старите кафета, посещавано от Айнщайн и Кафка.

09:30 – Пражки замък
   •   Катедрала „Св. Вит“
   •   Кралски дворец
   •   Базилика „Св. Георги“
   •   Златната уличка

13:00 – Обяд
🥘 Kuchyň – ресторант близо до замъка, с традиционни ястия и хубава гледка.

14:30 – Кралската градина (ако е сезон) и разходка надолу към града.

16:00 – Хълм Петршин
   •   Мини Айфелова кула
   •   Огледален лабиринт
   •   Панорама към целия град

18:30 – Вечеря
🍻 U Fleků – известна бирария с жива музика, домашна тъмна бира и чешки специалитети.

20:30 – Свободно време – можеш да се разходиш по Вацлавския площад вечер или да опиташ някой коктейл бар (Hemingway Bar е страхотен).

🗓 Ден 3 – Еврейският квартал и модерна Прага

09:00 – Закуска
🥯 Můj šálek kávy – любимо място за specialty кафе в Карлин.

10:00 – Еврейски квартал (Josefov)
   •   Синагоги (Стара-нова, Испанската)
   •   Старото еврейско гробище

12:30 – Обяд
🥪 Eska – модерен ресторант с чешка кухня и пекарна, много подходящ за по-лек обяд.

14:00 – Национален музей и площад Вацлав – емблематичен булевард.

15:30 – Танцуващата къща (Dancing House) – модерна архитектура, кафене на последния етаж с гледка.

17:00 – Вишеград
   •   Крепост и парк с панорама над Вълтава
   •   Спокойна атмосфера далеч от туристите

19:30 – Вечеря
🥩 Kampa Park – ресторант на брега на Вълтава с гледка към Карлов мост (по-елегантен завършек).

21:00 – Концерт
🎶 Класическа музика в Рудолфинум или в някоя от бароковите църкви.

👉 Ако имаш повече време, бих включил еднодневна екскурзия до Кутна Хора (с костницата) или Чески Крумлов – приказен град, вписан в UNESCO.

# 274
Масовите забележителности са добре синтезирани (някои топоними са сгрешени при превода от чешки през английски на български, но в общи линии се разбира), но както се сещате, тази програма ще ви хвърли в най-голямата лудница с цялото глобално туристическо стадо. За посочените заведения и дума не може да става - скъпи туристически капани.
Също, както съм писала и по-горе, при 3-4 дни в Прага идеите за еднодневни екскурзии са абсурдни: самата Прага е много по-хубава и богата на преживявания от всички тези места. А костната църква в Кутна Хора е, меко казано, извращение.

# 275
Благодаря за точния анализ! 🍀
Ще го ползваме само като отиентир и без пътуване извън Прага. Местата за храненене вероятно също ще пропуснем.

# 276
  • София
А костната църква в Кутна Хора е, меко казано, извращение.
Добре го рече, че се чудех как да го напиша и аз това. Simple Smile

# 277
Здравейте, края на септември ще бъдем с Прага с малко дете, знам че е относително, но какво време да очаквам-есенни якета, зимни, тънки блузи или по плътни. Ще следя времето като наближи, но как се усеща…има ли ветрове, дъждове и като цяло за какво да се подготвя. Ще сме от събота до сряда. Грубо мисля да дните да са подредени так:
1. Старе место и всички основни за бележителности, ако може ще отскочим и до Вацлвски намести.
2. С корабче до зоологическата градина и цял ден там, евентуално следобеда еврейския квартал или просто вечеря някъде
3. Мала страната и замъка Храд- ден понеделник евентуално мисля да е….дали всичко ще работи….а ще смогнем ли за Страховски манастир
4. Вишеград, евентуално кулата Петрин. Тук обаче разбрах че не работи фурникуляра, което ще е мъка за предвижване нагоре с малко дете, приемам идеи за алтернатива.
5. Разходка до някой от търговски центрове или пазара за час-два и отпътуване.

Как ви се струва? Проемам забешежки и идеи…Благодаря!

# 278
  • Някъде по Дунава
Plop, ако отидете с трамвай/автобус до Страхов, от там до хълма Петрин не е далече.
Не знам какво сте набелязали за пазаруване. Аз съм ходила до мол Паладиум. Бях отседнала наблизо. Ами нищо особено. Различни магазини и заведения на едно място. Ходих и до един аутлет в края на града със зелената линия на метрото и след това с автобус. Струва си, но изисква време.
Какво имаш предвид под Старе место и основните забележителности? Отвън ли ще ги гледате или вътре ще влизате? Желателно е билети предварително да се вземат, ако ще влизате.

# 279
В Старе место мисля от вън да разглеждаме забележителностите, в някоя кула евентуално да се качим….от магазини по скоро съм се насочила къМ детския магазин на центъра, който е и като детски център. А множко ли ще стане в един ден Страхов, Петрин и Храда?
Plop, ако отидете с трамвай/автобус до Страхов, от там до хълма Петрин не е далече.
Не знам какво сте набелязали за пазаруване. Аз съм ходила до мол Паладиум. Бях отседнала наблизо. Ами нищо особено. Различни магазини и заведения на едно място. Ходих и до един аутлет в края на града със зелената линия на метрото и след това с автобус. Струва си, но изисква време.
Какво имаш предвид под Старе место и основните забележителности? Отвън ли ще ги гледате или вътре ще влизате? Желателно е билети предварително да се вземат, ако ще влизате.

# 280
Краят на септември в Прага си е за сериозно есенно облекло. Дали ще има ветрове и дъждове, ще видите в краткосрочната прогноза в деня преди да тръгнете - тя е най-точна, всичко друго е хвърляне на боб.

# 281
В Старе место мисля от вън да разглеждаме забележителностите, в някоя кула евентуално да се качим….от магазини по скоро съм се насочила къМ детския магазин на центъра, който е и като детски център. А множко ли ще стане в един ден Страхов, Петрин и Храда?

Точно щях да предложа да съчетаете Петринската кула, Страховския манастир и Храда, защото са в един район. Вишеград е от другата страна на града.

Скрит текст:

В детския магазин ние откарахме над час, при все че дъщеря ми тогава беше на 16 г.

Не знам колко малко е детето Ви, но имайте предвид, че зоологическата е много голяма и разглеждането ѝ е уморителнo дори за възрастни.

# 282
Mimoza111 спомена Дрезден - според мен един цял ден е напълно достатъчен да го видите. Аз бях меко казано разочарована и най-много да съм прекарала 3 часа там. Има хубава стара част, но е малка и е доста скучен, по немски град. Като плюс мога да кажа, че за разлика от повечето Западно Европейски градове е сравнително зелен, има много улици с дървета като у нас.

А за Прага нямам думи, това е най-красивата столица в Европа, в която съм била до сега. Но още не съм била в Рим, тогава може и да отиде на второ място, ще видим. Grin

До Карлови Вари може и с автобус и с влак. С автобус е по-бързо. Автобусите е най-добре да хванете от автогара Florenc, до нея се стига с метрото. Може би с влак ще видите по-красиви гледки обаче, не съм била с влака.

Няколко месеца по работа живях там и докрая все намирах за какво да ахна като архитектура. Край Прага много ми хареса замъкът Průhonice, ако ви е на път не е зле да спрете.

Като природа, въпреки липсата на планини край Прага също бях очарована - особено в покрайнините навсякъде можеш да се натъкнеш на парк с езеро и малко шато с пивовар (кръчма по нашенски) например, където да си прекараш приятно. 4 дни обаче биха стигнали идеално за града, поне старата част и аз не бих ходила много далече за толкова.

# 283
Благодаря ти, Kamelia_Prague.Точно се прибираме от екскурзията.Бяхме в Прага 8 дни,но ни се иска още Simple Smile Впечатленията ни от Прага са УАУ ,красиво,чисто,цветно, поддържано. Наред с Карлов мост,Кралския дворец,Часовника,Стария град,Националния музей,много ми хареса и Полицейския музей.Много богат на експонати.До толкова се впечатлих,че ММ още ми се смее,защото на два пъти се изплаших.Единия път ,в криминалния отдел,докато разглеждам по витрините ,изведнъж видях труп на земята(въстановка на престъпление)а втория път минавайки от зала в зала се разпищя аларма (нарочно сложена бариера,която не се забелязва и при влизане се задейства аларма).Букнах си две екскурзии.1 До Бохемски рай - чудесна разходка сред стръмни скали ,с обиколка и обяд в малък,но много красив замък и обиколка на чешка пивоварна с дегустация на бира.
2 До Бохемска и Саксонска Швейцария .Разходка с лодка по р.Каменица и моста Бастай.
И двете екскурзии ще ми останат ,като красиви спомени за цял живот.Това,което ме натъжи е,че исках да оставя отзив на български език (екскурзията беше с английски екскурзоводи) ,но на български,не ми приеха отзива.Трябваше да го напиша на английски.
Карлови вари -много красиво градче,нямаше кой знае какво за разглеждане,но не съжалявам ,че го посетих.Доволна съм,че сама си организирах екскурзията и я направих със свое темпо.Знам,че има още много за разглеждане ,но и това,което видях никак не е малко

# 284
Идвам и аз с въпрос за времето, края на октомври и първите дни на ноември. Ясно, че ще е студено. Но обичайното за този сезон какво е-има ли.ветрове, вали ли често и продължително? Най ме притеснява дъжд, че при такова време не може нищо човек да види.

Общи условия

Активация на акаунт