Прага - тема 3

• 23 131
  • 290
  •   1
Отговори
# 255
Много благодаря. Утре ще споделя, с приятелите ни. За мен и фемилито няма проблем с шума и хората.
Страхотна помощ сте!

# 256
  • Някъде по Дунава
Ellinor, наистина втория хотел е с по - добра локация.
 През пролетта прекарах една седмица в Прага. Тъй като съчетавах работа с почивка, установих, че близостта на метро до квартирата е супер. Все пак зависи какво планирате да посетите. Например националният музей е далече от вас , но до него има метро червена линия. Даже там се пресичаха две линии. Ние ходихме и до замъка Вишехрад с метро.

# 257
Нямаме никаква програма все още.
Запазихме и втория хотел, вероятно ще анулирам първия. Ако случайно на някой му се занимава или има подходяща програма за 3-4 дни ще е супер. Винаги оставяме един ден без програма и решаваме накрая какво ще правим в него. С младежи на 16-17 г е групата. Зоото и Лего музея със сигурност ще пропуснем. Извинете, ако досаждам, май само питам. 🌺

# 258
Зоото е страхотно. Ходили сме и само възрастни. Но е за цял ден и за хубаво време. Така че планирайте според времето и желанията си.

# 259
  • София
Нямаме никаква програма все още.
Запазихме и втория хотел, вероятно ще анулирам първия. Ако случайно на някой му се занимава или има подходяща програма за 3-4 дни ще е супер. Винаги оставяме един ден без програма и решаваме накрая какво ще правим в него. С младежи на 16-17 г е групата. Зоото и Лего музея със сигурност ще пропуснем. Извинете, ако досаждам, май само питам. 🌺
Мога да ти покажа нашата програма. Събрал съм я за 5 дни, ние я правихме за 7. И да си избереш каквото поискаш от нея.
За ориентация ще ти пусна и локацията на апартамента ни, който бяхме наели от АирБнб за 8 нощувки
Апартаментът се намира на самия Карлов мост, прозорецът на дневната беше точно до кулата на моста, а под нас бяха любимите ни пражки коминчета- традичини. беше много удобно вечер дори  в 22 да ни се доядат, да слеза долу от апартамента и да взема. Локацията е уникална, близо до всичко, а панорамата към Пражкия замък и моста бе уникална. Освен всичко друго можехме сутрин в 7 или 8, преди да плъпнат тълпите да излезем, да се разходим по моста и да направим снимки на моста без на него да има нито един човек....
Ето и програмата:
1 ден следобед- разходка по Карлов мост , църквата Св.Николай- раб.време: 09-17ч, музеят на Фр. Кафка -  раб.време до 18часа и статуите на Черни, най-тясната уличка в Прага, панорамна площадка за снимки на Карлов мост.
ВАЖНО: Кулите на Карлови мост и кулата на Стария площад са платени, но в първия час от отварянето им /09:00-10:00/  цената е 50% по-ниска. Важно:Ако трамваят има предна жълта част на бронята той е с климатик

2 ден- Обиколка на Прага с туристическо влакче- отлична ориентация на града от двете страни на реката и след това може да се върнете, за да разгледате  по-задълбочено местата, които искате.
Разходка из Стария град (Staré Mеsto),  Клементиум (Klementium)- една от най-красивите билиотеки в света.
Площадът на стария град (Staromestské námestí), Старото кметство и кулата, Астрономическият часовник Орлой (Pražský orloj), статуята на Ян Хус, Църквата Дева Мария пред Тин , Къщата при каменната камбана , Дворецът Кински , Църквата Св. Яков- Св. Джеймз , Площада на Републиката- Náměstí Republiky, Prašná brána (Барутната кула)

3 ден: Целодневна разходка из МАЛА СТРАНА: -разходка из рая на Кралската градина , Пражки замък (Пражки Храд)-  Билетите за Замъка са за 2 дни. Обекти: Старият Кралски дворец , базиликата Св. Джордж, Златната уличка, катедралата Св. Вит, Вацлав и Войтех. Голямата южна кула на катедралата- отделен билет.
Градините на Пражкия замък (април – октомври 10.00 – 18.00 ч.)
СМЯНА НА ПОЧЕТНИЯ СТРАЖ- на всеки час от 9.00 до 18.00 часа
тържествена процедура с фанфари и смяна на знамето на 1-ви комплекс на Замъка - всеки ден от 12.00ч.
Не се допуска снимане в изложбите „История на Пражкия замък“, „Съкровищата на Св. Вит“ и в художествената галерия на Пражкия замък.
Катедралата  Сейнт Джордж /Базиликата Св.Георги/ , Златната улица- Злата уличка ,  Дворецът и градините Валдщайн,

4 ден:
-Фуникуляр до хълмът Петршин и разходка на хълма: -наблюдателна кула , огледален лабиринт, обсерватория, Катедралата "Св. Лорънс" , Петришински градини,
-разходка до манастира Страхов: Музея на миниатюри, Страховската библиотека , Богословската зала на библиотеката, Философската зала на библиотеката,
-Остров Кампа

5 ден:
- Национален театър,  Главата на Кафка, Пасажът Луцерна , Вацлавски площад (Vaclavske namesti), Националният музей, Вишеград, Църквата Св.Кирил и Методий, Танцуващата къща, Сувенири пазар- Хавелске тръжище.
Круиз с лодка- 50 минути, Пражки метроном , Страковска академия и парк- там са и най-уникалните панорами към всички мостове на Прага.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 16:19 от Роже

# 260
  • Някъде по Дунава
Роже е дала страхотни идеи, но да направя малко пояснения.
През април фуникулярът не работеше. За Клементиум е необходима предварителна резервация онлайн. На място много трудно взехме билети. Отидохме рано сутринта, чакахме на дълга опашка и пуснаха малко свободи билети. В 8.30 бяхме там, а чак за 11.30 ни дадоха билети и се чудихме как да оползотворим времето. Отидохме до една синагога близо до музея.
Общо взето препоръчвам за навсякъде да вземете предварително билети. Това ще ви спести чакане и ще може да си планирате стегната програма.
Ако все пак не отидете до Клементиум, подобна красива библиотека има в манастира Страхов. Две зали са. Там има и чудесно заведение с тяхна бира.
Националният музей много ми хареса. Но над 3 ч обикаляхме. Огромен е.
Църква Дева Мария от Тинт има работно време с почивка на обяд. Заслужава си да я видите.
Влизахме и в кметството, до прословутия часовник. Там видяхме отблизо фигурите на часовника.
Има много за гледане. Ползвайте идеите на Роже, защото са по райони и решете какво искате да видите. Три дни не са много за всички забележителности. Зависи и часовете ви на пристигане и тръгване.

# 261
Фуникулярът няма да работи до лятото на 2026- от доста време е в ремонт. Можете да се качите пеша до горе, Малко е уморително, но гледката си заслужава.

# 262
Купихме билети. От 16 до 19 април като и двата полета са ранни. Имаме 3 пълни дни. Има време дотогава, но ще чета. Как е времето през този период на годината?

# 263
От коя авиокомпания си купихте билети?
Какви са цените?

# 264
От коя авиокомпания си купихте билети?
Какви са цените?

От Уиз Ейър. Взехме за 190 лв. за двама в двете посоки.

# 265
  • Някъде по Дунава
По - студено е отколкото в България. Аз бях от 6 до 13 април и половината седмица беше мрачна и ветровита. Поне не валя.  Пролетно яке и удобни кожени маратонки ще ви свършат работа. Аз бях с боти и по - дебело яке. Отначало ми беше добре, но в края на седмицата стана топло.

# 266
Интересен ли е Музеят на ужасите или нещо такова беше името му?

# 267
  • на Мелмак
Децата бяха, хареса им, ние не сме влизали. Такива неща понякога са ми преекспонирани.

# 268
ние отново планираме разходка до прага и дойдох да надникна в темата...

към идеите по-горе добавям и музея на муха. на мен ми беше много интересен. на половинката също му допадна.

# 269
Здравейте на всички,
Реших да си направя самостоятелна почивка в Прага за 8 нощувки.Букнах си три екскурзии.Едната е до Чешки рай ,другата е до Бохемска и Саксонса Швейцария а третата малко се припокрива с втората,но разликата е,че се набляга повече на обиколката в самия Дрезден.Въпроса ми е,някой от вас правил ли е такива екскурзии ?
Смятам да си отделя и един ден за Карлови вари (апартамента ми ще е във втора зона на Прага -Rašínovo nábřeží - Riverside Residence) С какво най-лесно бих стигнала от там,до Карлови вари?
Останалите 4 дни смятам да ги посветя изцяло на Прага.Моля тези които са ходили  или живеят там да ми предложат някакъв план,как да ги запълня така ,че да видя възможно най-много от този вълшебен град.Искам да спомена,че обожавам да разглеждам дворци и замъци.
Имам и още един въпрос.Пушачка съм.Как стои въпроса с пушенето в Прага? Апартамента,който съм наела е за непушачи и от сега умувам,къде ще си пия кафето сутрин.(моля без нападки,за мен,този въпрос е важен)
Благодаря предварително на всички,които ми дадът съвети и насоки,как да оползотворя максимално времето си.Никога не съм ходила сама в чужбина,но когато прочетох за Чешки рай и Саксонска и Бохемска Швейцария,реших че мога да се справя и трябва да видя тези красоти

Общи условия

Активация на акаунт