Прага - тема 3

• 25 777
  • 324
  •   1
Отговори
# 300
  • Някъде по Дунава
Eто някои от моите любими места, до които масовият турист рядко стига:
https://maps.app.goo.gl/aJf5asxdq8Z7bZbZA
https://maps.app.goo.gl/BpVXjJSq7tD6RpFs5
https://maps.app.goo.gl/WKhveJuHvVps9C4C8
https://maps.app.goo.gl/k3kM1JqqUpa7CJhM6

Иначе остров Кампа е най-красивото кътче в Прага, но и навалица не е съвсем да няма.

А бихле ли препоръчала нестандартни места като скулптури , някой доста впечатляващ музей (изключваме музеите на бирата) , който си заслужава да се посети? Църквите и сградите бих ги разгледала само на външен вид . Не понасям места с отрупани хора, даже изпитвам ужас. Понеже ще гледам максимално да си разпределя времето и да не се застоявам по 1-2 часа на дадено място , обмислям и еднодневно посещение на Дрезден , само и единствено заради базарите. Като цяло идеята ми е насочена към тях , но понеже Прага е огромна държава и със сигурност няма да успея да видя всичко от нея , поне за първо пътуване да си направя план, за в бъдеще може би ще отделя повече време .
Въртящата се глава на Кафка е интересна, както и Обърнатият кон от Давид Черни, но и там съм виждала туристи.

# 301
  • Варна
Препоръчвам Националният музей на Прага. Много ни хареса. Имаше много интересни експозиции.

# 302
  • София
Инсталацията от книги Idiom.

# 303
  • Някъде по Дунава
Препоръчвам Националният музей на Прага. Много ни хареса. Имаше много интересни експозиции.
Подкрепям. На мен лично залата с камъните много ми хареса.

# 304
Привет, планирам посещение в Прага, самостоятелно организирано. Тепърва ще гледам за хотели и квартири. Имам въпрос, на който не намирам отговор  - какви са забраните за пушене? Дали са като в Бг нещата или е по-забранено? Дали, ако мястото за настаняване е с балкон, на него бих могла да пуша.

# 305
  • София
Привет, планирам посещение в Прага, самостоятелно организирано. Тепърва ще гледам за хотели и квартири. Имам въпрос, на който не намирам отговор  - какви са забраните за пушене? Дали са като в Бг нещата или е по-забранено? Дали, ако мястото за настаняване е с балкон, на него бих могла да пуша.

Когато аз търсих да наема апартамент, тъй като отиваме
последната седмица на ноември, ме вълнуваха същите
въпроси. Направи ми впечатление, че масово в обявите
за апартаменти с тераси, си пишеше, че пушенето е забранено
и на терасата. Затова накрая наех апартамент без тераса, който
ми хареса по други критерии. Търсенето ми в мрежата по въпроса
с пушенето в Прага, даде като резултат, че е позволено само на
определени места, обозначени със съответния знак, независимо,
че става въпрос за открити пространства. Ще се радвам, ако се
включи някой по-запознат.

# 306
Аз също наех апартамент без тераса,но това не беше проблем,защото всички пушачи излизаха пред блока да пушат.Носех си джобно пепелниче и понеже апартамента ми беше до реката с удоволствие си пиех кафето навън .Иначе навсякъде из града има кошчета за боклук и може да се пуши из града.

# 307
На спирки на обществен транспорт е забранено.

# 308
Ясно, значи да не се напъвам да търся с балкон ... то поне тия вейповете не оставят миризма и колкото и да не съм им почитател  ще ги ползвам тях за първото кафе.

# 309
  • Варна
Здравейте, мина повече от година от посещението ми в Прага, но не ми остана време да пиша в темата (ако не съм забравила, че съм писала). Сега отварям набързо и първо ще споделя апартамента, който бяхме наели в Прага, за да споделя според мен добрата локация.
https://bg.airbnb.com/rooms/44211728?adults=3&location=Mal%C3%A1 … O_TOUR_SCROLLABLE
Супер близо до Стария град и Карловия мост. Всички забележителности ги достигахме пеша, но все пак имахме лудости с по над 30 км за ден. Това е една китна кооперация с апартаменти под наем. Апартаментът е леко сумрачен и има влагоуловител, който постоянно работи(имаше оплаквания относно влагата в отзивите). За нас: три жени, беше идеален, чист и спретнат. В много спокойна част на града, но и за 10 минути си в лудницата на Стария град. Има малък, приятен двор за пушачите, много спокойно място и магазин за марихуана до входа, както и из целия град (това ме втрещи). Гледката на гърба на сградата:

Наблизо хапнахме и в местна кръчма:
https://maps.app.goo.gl/9tfemK3eZ8WQuG6Q9
Беше страшно преживяване. Груба сервитьорка, леко окаяна обстановка, но уникално вкусна храна. И прясното пиво беше върхът. Чак приятелката ми, която не пие бира, пропи. След посещението в Прага, вече не харесвам бирите в България. Само бях чувала за чешката бира, но разбрах защо има такава слава. Конкретно наливното пиво на Pilsner много ми хареса. Супер леко, нежно, топи се в устата. Но аз харесвам леки бири. В България тази марка има коренно различен вкус. Наблизо имаше и прекрасни малки магазинчета с ръчно правени бижута, сувенири, сладки.
Прекосявахме десетки пъти Карловия мост, имахме лукса да наблюдаваме изгрева и да го видим почти празен. Но все пак и в 5 сутринта имаше професионални фотографи с модели. 😆

Наблизо е и Пражки замък, съвсем наблизо красивите безплатни градини на Валдщайн (градините на Пражки замък и Валдщайн бяха много приятни за почивките ни от навалица и вървене).

Списъкът с любими места на Параход изцяло покрива моите виждания от посещението ни. Всички са посетени от нас и са прекрасни. Особено Лорета беше един оазис за нас, прекрасни градини и място като цяло. Библиотеката в Страховския манастир е просто зашеметяваща, но само отвън се надниква.

Имаше опции за турове с монаси мисля, но с обикновения билет е така. И се подразних много на персонала там, тъй като бяха груби и да имате предвид, че тръгнете ли на обход, нямате опция за връщане обратно. Вървите и влезете ли например в галерията, няма как да се върнете да доразгледате предходната част от тура (например исках да разгледам коридора преди галерията по-обстойно, защото имаше доста хора и реших да влезем в галерията докато се пораздвижат). Но не се получи така, доста грубо ни завърнаха. 😄 А имаше какво да се види:

Гледките от Вишеград бяха прекрасни, много хубава пешеходна разходка имахме през Наплавка до там. Доста км, но се преминава край красиви мостове и Гугъл все ни вкарваше от задния вход навсякъде. Да се оплача от него.
От Вишеград гледка, препоръчвам за разходки през топлите сезони:

Дори и гробищният парк там беше много красив:

Наплавка ми се стори толкова лежерно, романтично с всички хора на пикник, на заведения, лебедите и нутриите:

От високо видяхме Прага от кулата на Св. Вит:

Петринската кула дооста се клатеше при изкачване и предложи приятна разходка в двете посоки. Горе имаше и заведения. На отиване чакахме доста за финикуляра, на връщане пеша слязохме през парка:

Много ни помогнаха в организацията видеата на това момче:
https://youtu.be/WJou7DxdP4o?si=Hd7NvgvS8tev71RG
Имаше промяна в движението от летището до града относно номера на градския транспорт, но го пишеше в коментарите под видеото. Видеата му за Прага са върхът.
Но и благодарение на едно негово видео влязохме в много комично приключение. Беше споделил, че може да се влезе безплатно и на сутрешната литургия в Свети Вит. Решихме да опитаме, защото беше празник: Преображение Господине и тайно се надявах, че ще свири орган и ще е в основната сграда. Отиваме ранна сутрин, накипрени, невероятна красота по пътя, спокойствие. Пешеходно от апартамента до Пражкия замък рано сутринта беше много приятно и свежо. А в специалния ни тур към него през предния ден бяхме минали по един маршрут от видеата на момчето, чийто канал споделих. Беше безлюдно, спокойно и красиво. Видяхме различно лице на замъка. Снимка от сутринта на път за литургията:

Кралската охрана леко озадачено ни погледна, тъй като явно на тази литургия ходят местни хора, туристите още нямаха достъп, а ние си бяхме туристки на външен вид, откъдето и да ни погледнеш. Отиваме до входа и жената в ступор ни пита закъде сме. Казваме за литургията. Заповядайте каза. 😆 Влизаме в Свети Вит: празен! А през деня опашките са феноменални. Беше тихо, величествено и красиво. Светлината навлизаше през витражите.

Стоим и тихичко се оглеждаме. Влиза свещеник и започва да ни говори на чешки. Вижда, че не разбираме и с ръка ни насочва към залата за литургия. Това го разбрахме. Влизаме в една малка стаичка и там са 5 монахини, три възрастни жени, две уплашени момчета туристи, които са гледали явно същото видео и ние. 🤣🤣🤣
Чинно седнахме, написаха на коя страница да отворим песнопойката, отворихме. И така преживяхме 45 минутна служба, която завърши с Отче наш на чешки. Беше доста интересно, но ни беше ни много неудобно и притеснено. Свещениците бяха прекрасни, установих, че тяхната църковна музика е много различна от нашата.
Излязохме и се смяхме дълго на това ни преживяване. Но аз не престанах да се надявам да слушам орган. И не щеш ли в същия ден случайно попадаме в Св. Николай на обедна литургия. Сбъдна ми се желанието! Църквата е невероятно красива и с изумление открих, че службата се води от жена с ангелски глас. Пееше сама и беше божествено! Не бях чувала нещо по-красиво!

Също да кажа, че използвах приложението Litacka, което тук някой беше препоръчал за градски транспорт и се чудих защо ми дава да слизаме и да се качваме на друга линия на метрото, а реално има директна връзка. Оказа се, че има ремонт за 2 дни и приложението го отрази. Ние имахме късмет едно българско момче да ни чуе как се чудим къде да слезем и супер любезно ни упъти и помогна.
Разходките с кораб не ни впечатлиха, защото поне в тази част на реката не видяхме нищо уау(а и бяхме преминавали вече доста пъти около реката), рязко се разрази буря и беше вълнуващ спектакъл да  виждаме пред нас светкавици. На фона на бурна класическата музика от кораба беше повече от запомнящо се. Но поне не ни заваля. От приложението за времето виждах всяка рязка промяна на времето (Време и радар) и тя наистина се случваше. От слънчево време за 10 минути рязко се променяше всичко и заваляваше проливен дъжд. Това приложение ни спаси доста пъти, но имахме късмет с прекрасно време като цяло. На залез разходката е най-прекрасна с кораб. Привечер край спирките на корабите беше много романтично, има и заведения:

И въобще вечер разходката покрай Карлов мост и реката си е красива. Всички различни музиканти, светлините.

Скулптурата на Св. св. Кирил и Методий Карлов мост:

В последния ден стигнахме пешеходно и до парк Летна за повече гледки. Самият парк няма нещо забележително, обикновен градски парк. Но гледките от хълма му са красиви. Беше кратка и приятна разходка преди полета следобед.

Като цяло Прага много ни хареса и бихме се връщали. Спокоен (въпреки туристите), аристократичен и красив град. Така го почувствах. И да отбележа, че по време на посещението ни в Пражкия замък много трудно открихме къде се сменя този караул(имаше ремонт на обичайното място), питахме ги, разпитвахме ги, лъгаха ни от персонала. Почувствах се като в България, родно. Но поне доста голяма част от кралската стража бяха много красиви момчета, приятни бяха разговорите. Също от някъде попаднах на информацията, че след определен час лятото Златната уличка е без вход и навалица. И реално беше празна (макар и със затворени магазинчета), насладихме и се.

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 01:36 от Priqtelka

# 310
  • В градината...
Чудесни снимки.

# 311
  • София
Здравейте!
Според вас кой е най-бързият вариант с обществен транспорт
да се стигне от Прага да Виена? Виждате ли го реалистично
да се случи в рамките на ден? Тоест бърза разходка из Виена,
в която съм ходила и в която сякаш ми се иска да отскоча
точно по това време на годината, след което връщане до Прага.

# 312
Ставате рано и хващате по-ранните влакове в 6,7,8 ч, пътува се около 4 часа , пристигате в 10,11,12 ч и после преценявате кога да е влака за навръщане като знаете колко е пътя в посока…

# 313
  • София
Абсурд е, недей.
8 часа е пътя с най-бързите влакове в двете посоки. Поне една нощувка трябва във Виена да направиш и на следващия ден максимално късно към Прага за да има смисъл.

# 314
Аз също разглеждах къде може да се отиде за един ден от Прага преди посещението ни. Бях набелязала Карлови Вари и Дрезден като варианти, които са на два- два и половина часа път с обществен транспорт. В крайна сметка останахме само в Прага и нито ни омръзна, нито успяхме да разгледаме всичко.

Общи условия

Активация на акаунт