Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 865
  • 766
  •   1
Отговори
# 165
Жилищнoтo cтpoитeлcтвo y нac зaбyĸcyвa, втopoтo тpимeceчиe щe e ĸлючoвo дaли имa тeндeнция зa cпaд

https://money.bg/property/zhilishtnoto-stroitelstvo-u-nas-zabuks … siya-za-spad.html

# 166
  • София
Ако паркоместата са в сграда, в която имаш и основен обект, е горе-долу ок. Ако нямаш основен обект в сградата, е някакъв правен абсурд, на ръба, че и отвъд ръба на закона.
Паркомястото е на практика идеална част от общите подземни нива. Знам, че се прави, но аз лично бих имала задръжки да си купя паркомясто, ако нямам апартамент, ателие, магазин, офис и т.н. Но щом си е във вашия комплекс, ми се вижда добра идея. И да не е 200 лева, пак ще е с добра възвращаемост инвестицията.

# 167
120 лв плащахме за наем на паркомясто в съседен на Чайка квартал 2020 година. Зависи коя е сградата/комплекса, абсолютно е възможно да има наем на паркомясто за 200 лв във Варна...вече отделен е въпроса дали е нормално или не.

# 168
Има вариант и да не си собственик на основен имот в сградата- ако подземния етаж е обявен като самостоятелен обект в сградата с отделен идентификатор.

# 169
  • София
Жилищнoтo cтpoитeлcтвo y нac зaбyĸcyвa, втopoтo тpимeceчиe щe e ĸлючoвo дaли имa тeндeнция зa cпaд
https://money.bg/property/zhilishtnoto-stroitelstvo-u-nas-zabuks … siya-za-spad.html

Следващата седмица вероятно ще излезе и статистиката на Агенция по вписванията за сделките с имоти.
Мога да се обзаложа, че ще има спад за трето поредно тримесечие.

Едновременно с това ръстът на цените спря и за всяко едно жилище, което ходим да гледаме директно ни предлагат отстъпка в цената, или пък пък ни казват - "Дайте вашата оферта"! За всяко!
Единството лошо е, че няма големи жилища на не космически цени в момента. Или ако има, са в много неподдържани сгради.

# 170
според немските специалисти по вестниците тренда е за кратко и ще се измени

# 171
  • Бургас
Няма и да има големи жилища на некосмически цени. За какво ще продавам голямо жилище, че и в поддържана сграда в добър квартал, при това на ниска цена? Ще го продавам или с цел печалба - купила съм го евтино, сега ще го продам скъпо, или защото ми се налага друга покупка, местене в друга държава, внезапно имам нужда от голяма сума пари и т.н. Които случаи са много малко на фона на голямото търсене.

# 172
В какъв имот бихте инвестирали сега ако имате наличен бюджет за целта? Ваканционен имот, земеделска земя, парцел за жилищно строителство, апартамент за отдаване под наем в София или друг голям град, къща с двор  или? Всяко мнение и опит биха били полезни по въпроса

# 173
Последно,за колко години се изплаща имот в България? На Запад май е за двадесет години.

# 174
  • София
Всичко от изброените е възможно добра инвестиция, но предвид цените трябва да се търси имот с потенциал. Ако цените се задържат на тези нива, пък и ако се вдигнат, всички са добра инвестиция, при правилно управление и добра локация.
Бих добавил гараж/и в София или друг голям град. Цената също не е ниска, но пък риска е по-малък ми се струва, както и управлението му е минимално. Blush

# 175
Аз лично в земеделска земя, но едро, комасирано парче, над 20 декара и нагоре според възможностите.

# 176
Аз лично в земеделска земя, но едро, комасирано парче, над 20 декара и нагоре според възможностите.
А кой район бихте препоръчали?

# 177
  • Бургас

Ако намериш подобно Simple Smile
Свърши времето за инвестиция в земеделска земя. Каквото е можело, вече е изкупено от фирми, занимаващи се точно с това.
Изпадат някои сделки отвреме-навреме, ама си трябва яко дебнене, съответно поглед върху землищата, или някой познат да продава.

# 178
Ако е за инвестиция:
- ваканционен имот - зависи къде, по морето сезона е кратък, не мисля, че си струва особено за разлика от планинските курорти и други селища из страната, където целогодишно има туристи. Трябва да сте запознати повече с краткосрочното отдаване, къде колко може да се вземе, кой ще поддържа имота и т.н.
- земеделска земя - честно казано ми убягва какъв й е потенциала
- парцел за жилищно строителство - ок, на кой ще се продава после, за да строи там нещо? Обикновено такива парцели се изкупуват на символични цени после срещу обезщетение от построеното. Вероятно може да се сключи добра сделка след това за жилища в построената сграда
- апартамент за отдаване в София или друг голям град - най-често разпространения и най-лесен вариант. Но много неща, които да се съобразят - първо пазара във всеки друг град не е на цени като в София; дори и в София има разлика от район до район; колко голям ще е апартамента; локация; в каква сграда; отопление; изолация; обзавеждане и още много други
- къща с двор - за инвестиция, хммм. Рядко някой ще наеме къща, по-скоро, който може ще си купи или построи. Наем на къща би бил доста висок, но и не знам реално кой ще го плати, както казах, ако някой ще извади толкова голям наем всеки месец, ще си купи или построи
- Гараж/паркомясто - за малка доходност става. Отново, който може ще си го е купил. Т.е. остават среден клас наематели, които ще са ползватели

# 179
И аз такава информация имам за земята, почти никой не продава на хубавите места, дори и някой да реши продажба местните арендатори веднага купуват и до обяви въобще не се стига

Общи условия

Активация на акаунт