Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 853
  • 766
  •   1
Отговори
# 150
Инфлационна индексация, може да сложиш, само ако е част от договора. Много строителни фирми, нямат такава клауза и си продават и в момента на крайни твърди цени.
Просто като си готов да хвърлиш 100 хиляди евра е редно най-малкото да прочетеш договора.
После да се консултираш с юрист за рисковете, ако фирмата фалира и т.н.
Такива фирми има много на бг пазара и народът продължава да купува без да мисли. Не е виновен строителят. Такъв е капацитетът на купувачите.

# 151
# 152
Моя съвет е да не сключвате договор на "зелено" без съдействието на опитен в тази сфера адвокат. Повтарям ОПИТЕН, а не какъв да е... И не се съгласявайте на всички безумни претенции и условия на строителите, включително за предварителни плащания на големи суми, защото в България тези предварителни договори нямат голяма правна тежест и много лесно могат да бъдат заобиколени. Релано вие давате десетки хиляди евро, срещу един лист хартия с обещание. Който има правна култура в договорното право, знае за какво говоря.
Мой близък беше наскоро така прецакан, като чакаше 3 години да му построят апартамента и накрая, когато се вдигнаха цените строителя прехвърли част от фирмата на друг, замина за чужбина ( казва се Пламен Хинчовски), а другия се оказа известен тарикат ( Албен Галев и семесйтво Галеви) и той прехвърли повечето имоти в сградата на свои служители, познати и на любовницата на единия. Купувачите нямаха никакъв друг шанс освен да се съгласят да им върнат платените до момента пари ( на някой и това не върнаха), които разбира се са нищо в тези цени вече и не могат да си купят и един гараж... А строителите си продадоха отново апартаментите вече на високите цени. Всичко това с главното участие на агенция Арко риъл естейт и лично на  управителя на агенцията за недвижими имоти Arco rael estate - Евгени Пламенов Василев, който е  съдружник с Албен Галев и Пламен Хичновски в една друга фирма, които строят къщи нейде в Бояна. А именно:
БОЯНА ЛЪКШЪРИ РЕЗИДЕНС

„BOYANA LUXURY RESIDENCE" Ltd.
Въпросната агенция през цялото време обесняваха какви сериозни инвеститори били тези двамата, как добре ги познавали и как не трябвало да се притесняват хората. После като станаха препродажбите, от Акро Имоти, обявиха че нямали нищо общо със строителите, смо където се оказа, че продължават да си имат общата фирма за строителство на къщи в Бояна и си се виждат често и даже си сътрудничат по други казуси.

Препоръчвам ви да се пазите от тези хора и да не купувате нищо от тях. Сградата за която пиша се намира в Манастирски ливади-запад, на ул.Синанишко езеро.

# 153
Plamen Kostadinov, благодарим за споделеното. Моля напишете имената и на фирмите (нови/стари), тъй като така по-лесно се открива информация в Гугъл, ако други хора търсят.

# 154
Някой говорил ли е с представители на Ирис парк (Iris park)? Знам че са сериозни строители (каквото и да значи това), но консултант по-възрастен от '96 нямат, а всичко е с подизпълнители.

# 155
🤣 Вие сериозно ли? 96 още малко и хващат трийсетака... не са на 10... Какво искате? 60 годишен чичак да е там, за да можете да си общувате свободно?

# 156
🤣 Вие сериозно ли? 96 още малко и хващат трийсетака... не са на 10... Какво искате? 60 годишен чичак да е там, за да можете да си общувате свободно?
Светлозара98, нищо лично, просто е ясно че дъртите движат бизнеса и е малко смешно да се крият зад рекламни лица, които не могат един въпрос да отговорят. Не знам кой оставя 60 хил евро на младеж дето чете реплики от слайд и не знае кой е инженера на сградата. Затова питам, може заради отпускарския сезон да са ме пуснали по пързалката или смятат че тези сгради сами се продават.

# 157
  • Бургас
Това, че човекът не знае кой е проектантът на сградата няма връзка с това на колко години е.
Аз на 30 имах 12 години трудов стаж в книжката, огромна количество контакти и име в бранша.
Някои и на 60 четат от слайдове и задават малоумни въпроси.

# 158
Светлозара98, нищо лично, просто е ясно че дъртите движат бизнеса и е малко смешно да се крият зад рекламни лица, които не могат един въпрос да отговорят. Не знам кой оставя 60 хил евро на младеж дето чете реплики от слайд и не знае кой е инженера на сградата. Затова питам, може заради отпускарския сезон да са ме пуснали по пързалката или смятат че тези сгради сами се продават.

Щях да разбера, ако говорехте за 18 - 19 - 20 годишни хора, но тук говорите за хора на около 30 години. Обмислете в кого наистина е проблема, защото не е в тях.
Гледайки как разсъждавате виждам, че годините нито са ви донесли такт в общуването.. нито са ви дали някакви особени умения да виждате възможността.

И за да кажа нещо и по темата с имоти. Мисля да инвестирам едни пари.. те не са много и в предвид, че имаме и заем ( който не искаме да изплащаме предсрочно) то най - логично ми се вижда да се купят гараж или две закрити паркоместа. Цените на паркоместата за 10 000 евро като в момента тече затваряне на улицата и по мои сметки без кръчмаря ще мога да му вземам около 200 лева наем. На гаража цената е 35 000 Евро като на него не мисля, че мога да му вземам повече от 300 лв наем. Вие какво мислите? Две паркоместа за общо 20 000 Евро с общ приход 400 лв или едий гараж за 35 000 Евро, но с приход 300 лева... Клоня към паркоместата очевидно.. Но има една неувереност в решението ми. В момента все още почти никой не знае, че улицата ще се затваря... а много хора имат скъпи коли и ще искат да си държат някъде..хм.

# 159
  • София
200 лева наем за паркомясто, къде?
Освен това мисля, че все още паркоместата не могат да се продават самостоятелно. Имаше там разни начини, но не трябваше ли да са към основен обект в сградата?
С гаражите е друго, те са си самостоятелни обекти. С идентификатор и т.н.

# 160
200 лева наем за паркомясто, къде?
Освен това мисля, че все още паркоместата не могат да се продават самостоятелно. Имаше там разни начини, но не трябваше ли да са към основен обект в сградата?
С гаражите е друго, те са си самостоятелни обекти. С идентификатор и т.н.

В комплекса, в който сме - ние закупихме паркомястото си с отделен нотариален акт. Тогава аргумента ми беше, че ще искам да го продадем, ако си купим гараж някой ден.
Иначе за Варна става на въпрос. Не е център, но е комплекс и тук има много апартаменти, без паркоместа, които наемат такива. Общо взето наема към момента е 150 лв, предстои да затворят улицата за паркиране, а в близките две улици няма къде да се спре и смятам, че ще е напълно адекватно да се взема и 200 лв за паркомясто. Те са закрити и с прекрасен достъп, с видеонаблюдение.. с подръжка на подземният паркинг ( редовно почистване и измиване).. като цяло са супер.

# 161
Ахаха 200 лв. наем за паркомясто във Варна. Ние в София плащаме 100 лв., вярно останала е цената от преди няколко години и не е вдигана, но и сега вървят наоколо по около 150 лв. Гараж един човек отдаваше под наем в близост за 180 лв., но се отказахме. Има и по-евтини гаражи доста. А във Варна 200 за паркомясто + 300 гараж, ама друг път.

# 162
Ахаха 200 лв. наем за паркомясто във Варна. Ние в София плащаме 100 лв., вярно останала е цената от преди няколко години и не е вдигана, но и сега вървят наоколо по около 150 лв. Гараж един човек отдаваше под наем в близост за 180 лв., но се отказахме. Има и по-евтини гаражи доста. А във Варна 200 за паркомясто + 300 гараж, ама друг път.

Такива са цените в комплекса.. Онези с по - скъпи коли не искат да ги държат на улицата. В крайна сметка колата е разход като един от разхода е и място, където да си я държиш. Не е ли така?

В впрочем мястото е такова, че вариантите са следните - спираш си в гаража или паркомястото ( идеалният вариант).. спираш на улицата ( приемливият вариант, който скоро няма да съществува) или спираш през 3 улици ( 400 метра).. което 50% биха направили, но онези със скъпите коли ще искат да си знаят къде е колата и да си я виждат, ако е може 😄. Така, че ми се вижда напълно реалистично да се вземат 200 лв наем.

# 163
Щом са такива цените във Варна, дерзай...Стори ми се малко вероятно да е по-скъпо от София, но щом казваш.

# 164
  • Бургас
120-150 са наемите в Бургас.
150-170 в София, в сградата, в която имам имот.
Подкрепям идеята.
Купила съм си три паркоместа. Двете ми продадоха, след като свършиха апартаментите в сградата и някои не пожелаха да купят паркомясто.  Общ наем 300, без ремонти, обзавеждане и главоболия.
Третото е там, където имам и апартамент. Процедират по същия начин - първо чакат собствениците на жилища, ако те откажат, пускат ги свободно.

Общи условия

Активация на акаунт