Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 852
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
Ами то си е форс мажор. Няма как да искаш от търговско дружество да работи трайно на загуба, то не е нито логично, нито стопански оправдано, нито справедливо.
Тази история с принудителните анекси за индексация дори брани останалите купувачи, защото иначе се застрашава целия проект. Ако всички откажат да дават допълнителни пари , инвеститорът просто няма да го довърши.
Сега ..друг е въпросът с колко точно искат да се индексира и дали спазват методиката на МС за обществените поръчки или в индексацияа си включват и допълнителен марж.

Ама Вие тези неща как си представяте, че е редно да се случват? Не би ли трябвало да се опишат допълнителните разходи, да се изпрати всичко това на купувача, да му се предложи неустойката, включена по договор, ако откаже, а не с криене с месеци и увещания: ние никакви цени няма да вдигаме, после привикване на хората на лични срещи един по един и отказ да бъде водена каквато и да било писмена кореспонденция. Мисля начинът тук силно говори не за един добронамерен инвеститор, който е поставен пред форсмажорни обстоятелства, а за един типичен български дерибей, който си мисли, че може да прави каквото си иска по какъвто си начин иска.

Greenlife е собственост на Николай Пехливанов - български предприемач и политик според Уикипедиа, бивш народен представител от Атака, заместник председател на Столичния общински съвет, областен управител на област София - такова поведение ли очакваме от управляващите ни?! Човек на такова "ниво" такъв професионализъм в бизнеса ли трябва да показва?

Борбата ми тук е принципна. Така не може, така не трябва да се случват нещата в една държава, която има претенции да е европейска и правова.

# 136
А направихте ли консултация с адвокат? Договора юридически издържан ли е? И във ваша полза ли е?
Хубаво е, преди да се влиза в каквито и да е сделки - да се направи консултация с адвокат, както и на всяка среща и всеки договор да присъства с вас .. това са едни пари като за брокер долу горе.. но това е положението. Simple Smile

# 137
Няма спор, че използват мутренски похвати и извиват ръце, защото са в силната позиция фактически. Такива инвеститори могат да бъдат наказани само ако не се купува от тях.
Чрез съда няма да стане - на 99.9 са се подсигурили юридически да не може да вземете нищо дори и да упражните право на неустойка. Евентуално може да искате сключване на окончателен договор, но ако няма ипотека и ако строителят не е обременил вече имота с тежести, или не го е продал на друг.

# 138
Лиса Самър много неща имат влияние, но според госпожа Лагард лихвите не са достигнали връхната си точка ... та ако това ти е критерия ...

Винаги ми е било интересно как хората веднага виждат отражението върху цените на имотите, когато лихвите падат. И правят веднага връзката.
Но някак си обратното не го проумяват, тоест когато лихвите почнат да се качват, какво става с цените на имотите?

Т.е. Ако лихвите не се покачат повече, то няма да има драстичен спад на цените.
Но има отлив на купувачи, което автоматично значи, че ще има лек спад, според мен.

Както каза друг в тази тема - пазара е пълен с панелки на собственици, които мислят, че ще ги продадат за една торба с пари. Бях попаднала на обява за панелка 45 квадрата в краен квартал с цена 2400 евро кв/м. Меко казано нелепо ми се видя.Още няколко стотин евро на горе и човек може да си вземе ново строителство в кръстова вада и да се бута с радост измежду скъпи джипове, опитващи се да минат по пътечките с асфалт Satisfied

# 139
И понеже купувачите ги берат патите от храстите   за тях това увеличение не е форс-мажор ? И те могат да търпят такава загуба, която да им срива семейните финанси?
А това забавяне от 1г. ако го нямаше такива ли щяха да са щетите на строителя?
А строителя наистина ли е смятал на ръва или просто си държи на %печалба ?

Със сигурност злоупотребяват с правата си и строителите. Но при тази динамика на пазара    и инфлацията ще им е по-изгодно да развалят договори и да продават на новите цени, а после нека си ги съдят за неустойки. Които ще се доказват с години, а дружеството после няма да го има , за да се удовлетвори някаква претенция. Като купуваш на зелено, поемаш и този риск. Аз не бих , затова пък всички ме считат за луда, че купувам 50 годишна панелка.

Извинявай но това не е ок и никва динамика не ги оневинява. Всеки строител трябва да има база където да има поне 60-70% от материалите които ще му трябват за строежа. Хем като ги вземе ще има отстъпка и хем ще си гарантира че ще го докара до висока степен на завършеност. Няма логика да поръчваш на отделни траншове материали защото строителите ти ще ги чакат. Още повече ако свършат по борсите какво правим.

Това са все грешки на строителите(мениджърите) и това как си управляват проектите. За съжаление повечето т.н строители са просто хора с някви пари и много кредити при които фразата ден година храни е на 200%.

# 140
  • Бургас
И други строители строят по същото това време. Но тази практика, доколкото ми е известно, се опитва да я пробута само Грийн лайф и тук в Бургас също един пишман-строител.
И аз съм се включвала на зелено и като започнаха тези истерии с договорите, изрично питах моя строител какво ще стане. Отговорът беше: "Не, ние сме си купили материалите и желязото при започване на строежа, цените няма да се увеличават". Та щом едните могат да планират, значи и другите могат. Абсолютни дерибеи.

# 141
Ами че то стоманата падна. Това са цените в Китай, но светът се равнява по тях, защото там е най-големият пазар на стомана за строителството:

Тухлите не знам, но те се правят от газ и дизел. Тоест от глина де, но самата тя е без пари - изкопава се от земята и се пренася до завода с дизел, и се изпича после с газ. И дизелът, и газът са по-евтини тази година в Европа от миналата.
Циментът и той се изпича на газ, пясъкът е без пари, но се копае и пренася с дизел.

Стъкла, керамика, пластмаси - подобно.
Само трудът да се е вдигнал.

# 142
да. щом казваш китай , значи китай.

# 143
Искам да алармирам за практиката на един голям строител Greenlife.

След индексирането на цените на обект Нова Дружба, тази практика продължи и в комплекс 1home.

Забвянето в изпълнението надхвърля вече една година, договорите на всички собственици са индексирани с минимум 40%. Неустойка при нежелание от страна на купувача да се съгласи на новите условия не се предлага, договорът се разваля едностранно без да бъдат спазени клаузите в него.

Искам да предпазя колкото се може повече хора от покупка на апартамент в обект на Greenlife, било то 1home, Нова Дружба, 80’Тинтява, Cava Homes.

Грийн лайф са известни със своята некоректност (най-вече от както почнаха да строят в София). Още от първата им сграда на метростанция дружба имаше много недоволни и подведени клиенти, не спазени срокове, строители, които не са си получили парите и тн. Има информация по темата, просто трябва да бъдат по-предпазливи хората и да проучват строител/инвеститор.
Успех, дано излезете чист от ситуацията(доколкото е възможно).

# 144
Вдигането на цените на почти всичко не е форс можор за строителя.
Купувачите рядко наемат адвокат, подписват каквото им даде строителя и после са неприятно изненадани от това, че той иска да се измъкне от сделка, която вече му е неизгодна.
 Ако са придобили право на строеж по нотариален ред, щеше да им е съвсем друга ситуацията.
Предварителните договори масата хора ги имат за чернова, а останалите си мислят, че с тях са купили стабилно и после се възмущават.

Всеки път щом си отворя устата, да обясня на клиент, аджеба, какво получава срещу тези и тези пари от строителя като подписва това и това, на клиента изглеждам досадна и подробна, а брокер и строител са убедени, че им преча на сделката.
Винаги предлагам редакции на договорите, предлагам смяна на формата и пр., ама единици се възползват. Останалите после звънят и се оплакват от строителя, пазара и пр.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 19:50 от Deborana

# 145
И аз не разбирам откъде дойде това с форсмажора - инфлацията от последните 1-2 години определено не е форсмажор. И няма как за 9 от 10 строителя нещо да не е форсмажор, а само за 1 да е. По-скоро е некоректна практика, ако съдя по описаното от потребителя Грийн фрауд.

# 146
Страна по договор няма право ей така, на самотек да си измисли форсмажор. Форсмажорът се постановява от оторизирано и посочено в договора лице, например БТПП.

# 147
Здравейте,
Моля  за информация за покупка на апартамент на зелено , не от строител, а от купувач, който е купил имота от строителя. Моля за мнения от хора, които са минали по този път, тоест с личен опит с този казус. От обща култура нещата и аз ги знам как са. Надявам се този път да имам късмет и някой с опит да сподели.

# 148
Осланям се на написаното от човека: Забвянето в изпълнението надхвърля вече една година, договорите на всички собственици са индексирани с минимум 40%. Неустойка при нежелание от страна на купувача да се съгласи на новите условия не се предлага, договорът се разваля едностранно без да бъдат спазени клаузите в него.

Хората са в правото си да искат неустойка дори само за забавеното изпълнение, без да коментираме останалото.
Затова съветвам да се обърнат към адвокат, той да разгледа детайлно договора и да действат.
Относно индексацията и дали я има, или я няма в дребните шрифтове, няма как да знаем.

Точни така, в договорите изрично е записано: цената не подлежи на индексация, при нарушаване договора от страна на Greenlife, те държат 20% неустойка. За да стане още по-смешно мога да ви кажа доводът, защо клаузата с индексацията не важала: защото разходите им се били увеличили с много, ако се били увеличили с 5-10% тогава важало?!?!?  Относно неустойката: те не разваляли договора, за това и не плащали неустойка.

от тук доколкото помня.

# 149
Има официални инфлационни индекси на НСИ , въз основа на които се определя изменението на цената по договорите за обществени поръчки. Всички договори се индексираха  с до 30 % в зависимост от конкретния възложител.
 Така че истината е някъде там..че има инфлация, има , но е редно рискът да се подели между страните и увеличението да не е 40 % , а 10-20 колкото да може да бъде завършен обектът.

Общи условия

Активация на акаунт