Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 878
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
Ако това е към мен, нещо се бъркаш жестоко.

Освен това говоря за конкретна сграда, която за мен след години оставяне “на скелет” не е ок. Само че видях нейни обяви и пише “тухла, 2023 година” което за някой извън района означава че е построена сега, а не е вдигната през 2008-2009 някъде(може и по-рано).
А и като си в района, сигурно я знаеш.

# 196
Завършена е 2018 и с най качествените материяли, 12 см изолационна  вата къде 2023?

# 197
Говоря за това
Вярвам че подскачаш за накоя друга подобна😉
Но дори то е доста по-скъпо от 1500.. тъй че за питащия-сигурно е ок.

# 198
Не е тази, нашата е фалирал руснака, защото са го набутали с най-качествените материали, без да разбира на най-скъпи цени. Която и да е в този район 1500 е без пари, университети наблизо и 2 парка, студентски и ловен. Освен това автобусни връзки за навсякъде има. Както и с кола от ГЕМЕ излаз до Симеоновско, Център, Драган Цанков и Цариградско

# 199
Районът е доста натоварен откъм трафик, но е комуникативен. Има и удобни връзки за където и да тръгнеш с градски транспорт или кола. 1500 ми се вижда нормална цена за настоящия момент, но както са казали вече трябва да се гледа конкретната сграда и апартамент и какво се получава насреща.

# 200
На какъв етап е строежът, за апартамент или ателие става дума. Иначе на първо четене цената е ок, но и други неща имат значение.

# 201
  • София
Тенденцията за намаляване на сделките с имоти се запазва, но по-интересно е, че явно хората с налични средства в момента инвестират в друго, което е разбираемо.
Има и още много нови сгради, които не са пуснати в експлоатация, особено в градове като Пловдив.

Т.е. това кореспондира с последното ми мнение. Цените ще се задържат на тези нива, ще се правят отстъпки, клиентите ще избират внимателно и т.н. Звучи ми като нормализиране на пазара, което за мен е много добре. Да се спре с безумията. Държавата и ние не печелим по никакъв начин от безумното застрояване, напротив! Градовете се превърнаха в бетонни гета. Та по-добре е парите да се инвестират в нещо, което ще произвежда продукти и т.н., с реален принос за икономиката.

Цитат
Сделките с имоти намаляват четвърто тримесечие: този път с 15% и поголовно
В София спадът се задържа на 12%, но 94% от покупките през периода април - юни са с ипотека

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2023/07/14/4507906_sdelkite_ … trimesechie_tozi/

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 21:04 от mitkomitashki

# 202
Гледам американския сериал "Арктическа Авиолиния". В Аляска в забутан град (те всичките са такива) младо семейство оглежда къща за продан. Обикновена къща на два етажа "санирана" с листове вълнообразна ламарина. Цена – $850хил.!!! Абе тия луди ли са! Laughing

# 203
Аз често гледам HGTV и съм се убедила, че спредът на цените ори техните къщи е огромен 0 за една и съща къща на различно място може да искат и 300 000 и 1 300 000. Пазар, какво да го правиш.

# 204
# 205
  • София
Спада на сделките не е равно на спад в цените,по скоро говори за стабилизиране и успокоение. Не може вечно на горе.
Някой с трепет очакват срив и така вече над 10г. Срива 2009 се случи при съвсем други показатели,които не са на лице в момента. И да има спад в цените,той ще е далеч от очакванията за срив.

# 206
Кога е най-изгодният момент за покупка на недвижим имот?
Винаги преди 3-4 години....

# 207

Е и?  Последните година или две имаше изкуствено форсирано купуване на имоти "за да се вложат някъде парите", но това не може да продължи вечно и е нормално да последва спад в броя на сделките - който е бил на зор да си вложи парите вече го е направил. Сега е нормално да има охлаждане на пазара и лек спад евентуално.

# 208
Само аз ли не пропускам огромния брой строежи, които тепърва ще излизат на пазара? Или смятате, че всичко това е изкупено? Според мен предприемачите винаги се надценяват. Историята винаги се римува.

# 209
Гледам американския сериал "Арктическа Авиолиния". В Аляска в забутан град (те всичките са такива) младо семейство оглежда къща за продан. Обикновена къща на два етажа "санирана" с листове вълнообразна ламарина. Цена – $850хил.!!! Абе тия луди ли са! Laughing

Гледам една за 700к, 400 квадрата с 40 декара https://www.zillow.com/homedetails/641-Cedar-Creek-Rd-Franklinto … 25/53740575_zpid/

Общи условия

Активация на акаунт