Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 217
  • 766
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Elinor, удобно ли е да споделиш кои са 3-те критерии, стана ми интересно. Иначе и ние много сме занижили критериите, но ще видим накъде ще ни отвее вятъра. Скоро ще си дадем малко почивка, защото човек достига един момент, в който се пренапряга и има нужда от пауза, после пак.

Критериите са ни:
- локация като имаме 11 предпочитани квартала в София и единствено не искаме да е на главен булевард.
- етаж от 3 нагоре, окей сме и за последен
- светли и просторни помещения, което за нас се равнява на дневна от минимум 35-40 квадрата и спални от над 12 квадрата. Без блокове на три метра от прозорците.

Критериите, които загърбихме, са:
- затворен комплекс
- ново строителство
- изложение на поне една от стаите на изток
- разположение до метро
- наличие на дрешник или мокро помощение
- открита тераса, а не лоджия
- да е по БДС или завършен до ключ

Бюджетът ни е 2800-4000 евро на квадрат според това каква сграда гледаме и доколко се доближава до изискванията ни. Та не смятам, че бюджетът е това, което ни ограничава.
За мен тези критерии са повече от ОК, цената също е разумна. Пожелавам ви успех.

# 421
  • Бургас
Тинтина, каква може да е причината, ако на пазара има идеалният имот за Х клиента и той струва точно колкото клиента иска.. защо брокера да не го заведе на този имот..?   

Идеалния имот за клиента на цена, колкото клиентът иска, има в приказките от 1001 нощ. В реалността има това, което го има, а брокерите трябва да ядат, при това три пъти на ден. По-добре да омаломощят клиента и да му продадат бързо това, което го има, или да минат към следващия, отколкото да загубят месеци в търсене на "идеалния" имот. Да не говорим, че в процеса на водене има шанс клиентът да се промени критериите.
Ти как мислиш, защо иначе ги водят на места, които не им отговарят на критериите?
Ако знаеш как са ми се молили и на мен: "ама само елате", "ама не искам комисиона, само да го видите". Веднъж вече бях подписала предварителен договор, казах го и на брокерката, която беше ужасно нахална - "ама се появи нов имот, ама аз не искам да преча на колежката (другата брокерка на вече капарирания от мен имот), ама само елате!". Отказа да отговори на кой етаж е апартаментът - търсех изрично до 5-6 и ме завлече на 12-я етаж. Още в асансьора исках да си тръгна, като я видях кое копче натисна. Имам фобия от високо. И кому са нужни тези панаири?

# 422
Аз съм съгласна с това напълно.. идеята ми беше, че ако имаше по 20 имота с основните критерии на хората.. щеше да е супер. Но за съжаление няма. Затова често купувачи се водят на сходни имоти. Ама това за изискване до 6 етаж, а да те заведат на 12 си е гавра.

# 423
И аз имам малко страх от високо или поне от твърде високи етажи. И също се дразня като изрично съм уточнила, че не искам на високо да ми се предлага такова. Той апартамента може да е страхотен, но аз не мога постоянно да живея в тревожност, т.е. не е нещо, което ще превъзмогна веднага щом видя апартамента.

# 424
.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 16:45 от bubkab

# 425
Elinor, удобно ли е да споделиш кои са 3-те критерии, стана ми интересно. Иначе и ние много сме занижили критериите, но ще видим накъде ще ни отвее вятъра. Скоро ще си дадем малко почивка, защото човек достига един момент, в който се пренапряга и има нужда от пауза, после пак.

Критериите са ни:
- локация като имаме 11 предпочитани квартала в София и единствено не искаме да е на главен булевард.
- етаж от 3 нагоре, окей сме и за последен
- светли и просторни помещения, което за нас се равнява на дневна от минимум 35-40 квадрата и спални от над 12 квадрата. Без блокове на три метра от прозорците.

Критериите, които загърбихме, са:
- затворен комплекс
- ново строителство
- изложение на поне една от стаите на изток
- разположение до метро
- наличие на дрешник или мокро помощение
- открита тераса, а не лоджия
- да е по БДС или завършен до ключ

Бюджетът ни е 2800-4000 евро на квадрат според това каква сграда гледаме и доколко се доближава до изискванията ни. Та не смятам, че бюджетът е това, което ни ограничава.

Този покрива повечето изисквания: https://m.imot.bg/details/1c169021347256510

# 426
Conchita, това е сграда Плиска, зад блока на Артекс.
Ходили сме да гледаме два апартамента.
Повечето за закупени за даване под наем, което си личи и по общите части - захабени на доста места.
Няма абсолютно никаква шумоизолация.
Но като размери стаите са ОК.

# 427
Нищо не пишеше за гараж/паркомясто. Или поне не видях.

# 428
Много е сенчесто там

# 429
  • София, Bulgaria
Хиляди са примерите, при които купувачът избира съвсем друг имот. И, не, не е компромисен.
1. Изрично условие не по-висок от 4-5 етаж. Фобия от височини, виене на свят и т.н. Купуват 12 ет.
2. Мъжът избра за оглед едни ап., жената категорично не искаше.  Със зор дойде, стоя в колата и не слезаше, но дойдаха собствениците. А те едни такива преветливи и тя от неудобство слезе от колата и се качи да види апартамента.  Е, влюби се и това беше имота.
3. Изрично и само и единственно, около бул. България. Е купиха чудесен апартамент в Редута.
Има и още, това са примери от последната година.
Но, когато има доверие и добра комуникация между брокер и клиент не се приема, като че ли брокерът иска да прекара клиента си.
Абсолютно всички отговарят с ДА, когато ги попитам: искатели, ако видя хубав имот, но извън тези локации, без да са компромисни, да ви го изпратя, за да го обсъдим. Хората нямат против, някой да им измести фокуса, за да видят и друга гледна точка. Може пък да им хареса.

# 430
Томева, това е и така и не баш.
Съгласна съм за хора, дето не са много ориентирани. Горния пример. за които пишеш.
Обаче има много хора вкл. и аз, брокер няма шанс да ми смени фокуса!
Искам и знам точно какво и къде го търся. Никакъв шанс да ме промениш от това което е в моята глава.

# 431
  • София, Bulgaria
Томева, това е и така и не баш.
Съгласна съм за хора, дето не са много ориентирани. Горния пример. за които пишеш.
Обаче има много хора вкл. и аз, брокер няма шанс да ми смени фокуса!
Искам и знам точно какво и къде го търся. Никакъв шанс да ме промениш от това което е в моята глава.
Не, не са неоринтирани, знаят и купуват, това, което им харесва. Бих казала, че не са консервативни и нямат против да обсъдят варианти, което не значи, че ще ги купят. Или пък виждат най-важните им 9 критерия в имота, освен локацията, коята не е компромисна,  но не е в списъка.
Но, да много е тънка линията и аз лично, много внимавам.

# 432
Здравейте, ще съм много бладарна, ако получа някаква информация, за пазара на недвижимите имоти.
Накратко, имам събрана някаква сума пари и с потребителски кредит искам да ги вложа в малък апартамент. Става въпрос за Бургас,  питам се обаче не съм ли избрала неподходящо време за покупка,  защото сега е летен сезон, не е ли по-добре да изчакам да свърши лятото , с надеждата, че цените ще паднат малко. Т.е въпросът ми е : сега ли са най-високи цените, по време на сезона или той не е определящ фактор за цената? Благодаря предварително 🙂!

# 433
  • Sofia
Здравейте, ще съм много бладарна, ако получа някаква информация, за пазара на недвижимите имоти.
Накратко, имам събрана някаква сума пари и с потребителски кредит искам да ги вложа в малък апартамент. Става въпрос за Бургас,  питам се обаче не съм ли избрала неподходящо време за покупка,  защото сега е летен сезон, не е ли по-добре да изчакам да свърши лятото , с надеждата, че цените ще паднат малко. Т.е въпросът ми е : сега ли са най-високи цените, по време на сезона или той не е определящ фактор за цената? Благодаря предварително 🙂!

Понеже и аз търся по морето - да споделя впечатление. Малко е подвеждащо, че цените ще паднат след сезона. Някои ще паднат, хубавите -не. По-правилният подход според мен е да определите точно какво търсите и максималния си бюджет. И започвате да търсите. На пазара отвреме-навреме излизат хубави имоти на прилични цени, ама това е по-скоро заради причини на продавача (руснаци на зор, продавач, който е решил да вложи другаде и т.н). И сте в готовност да вложите, ако излезе това, което търсите в бюджета ви. Не правите големи компромиси, но излезе ли вашето - взимате.

Колкото дали е подходящо генерално за купуване, амии...преди години цените бяха по-ниски, сега някакви хора очакват някакъв значим спад, аз не го виждам още, кой знае дали ще дойде, дали няма да останат така цените и след година-две пак да скочат...вероятносите са много. За мен да се действа в определен и реалистичен бюджет е по-правилно, след като парите са ви налични.

(говоря от личен опит, като търсеща същото)

# 434

Понеже и аз търся по морето - да споделя впечатление. Малко е подвеждащо, че цените ще паднат след сезона. Някои ще паднат, хубавите -не. По-правилният подход според мен е да определите точно какво търсите и максималния си бюджет. И започвате да търсите. На пазара отвреме-навреме излизат хубави имоти на прилични цени, ама това е по-скоро заради причини на продавача (руснаци на зор, продавач, който е решил да вложи другаде и т.н). И сте в готовност да вложите, ако излезе това, което търсите в бюджета ви. Не правите големи компромиси, но излезе ли вашето - взимате.

Колкото дали е подходящо генерално за купуване, амии...преди години цените бяха по-ниски, сега някакви хора очакват някакъв значим спад, аз не го виждам още, кой знае дали ще дойде, дали няма да останат така цените и след година-две пак да скочат...вероятносите са много. За мен да се действа в определен и реалистичен бюджет е по-правилно, след като парите са ви налични.

(говоря от личен опит, като търсеща същото)

Много Ви благодаря за споделената информация, беше ми полезна!

Общи условия

Активация на акаунт