Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 222
  • 766
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
С питане и препоръка от познати и приятели.

# 406
Цитат
Пример как е добре да работиш с читав брокер. Той има информацията, която обикновеният клиент няма.
И как се намира ''читав брокер''?Пускаш обява,че търсиш?Много често за търсене подчертано ''без брокер'' звънят и разпитват.Отрязвам ги,че всички си пише и има снимки.Те не били виждали обявата.Joy И като излъжат и техният клиент,че наема е по-нисък от обявеният съвсем се излагат.
Не знам дали си мечтаеш да станеш брокер или си начинаещ,но много ти отива.Изказваш се точно като тях,но не вдъхващ доверие за свестен.

Аз моят брокер го намерих като направих няколко мои лични интервюта с няколко човека. Исках да усетя човека, да си паснем така да се каже. И аз и мъжа ми заедно избрахме нашият брокер. Не сбъркахме - имота, който купихме беше 99% от това, което искахме и то за 20% по - малко пари от тези, които бяхме дали като бюджет.

Другият вариант е чрез препоръки - реално не си ли намирате така добрият лекар, зъболекар, майстор или фризьор?
Относно виждането на имота ви - коментирано е от много хора във форума, че сериозният брокер ще иска да види имота, за да е запознат лично с това какво представлява той.

Така нямаше да има толкова много хора, които се оплакват от това, че ги видят на имоти, които не търсят. Водят ги, защото често имота е представен от собственика като нещо, което не е. И когато и брокера и клиента виждат имота за първи път... така става. Накрая три разочаровани страни.. понеже единият е искал да си свърши работата, но не е допускат. Другият е искал да не го занимават, но ако може да му свършат работа.. а третият вижда, че иска да даде една торба пари.. но няма за какво.. оглед номер 35.. неуспешен.

# 407
Преди 10 г. продаваме наш имот в Областен град. Отиваме по желание на брокера ни там на среща с купувач и евентуално и  да подписваме договор.

]Готиният купувач имаше неблагоразумието да каже: Вие 3 г., сте давали ап. под наем, взели сте за тези години Х евро, предлагам с Х евро на намалите цената!!![/b]

Майко мила... моя мъж, кръстоса ръце, бутна стола назад и каза: ти на мен сметка на парите ли ще ми правиш...

Ха-ха, значи по логиката на готиния купувач, ако сте давали  ап. под наем напр. 30 години и той се е изплатил напълно от наема, вие би трябвало да му го дадете без пари .
Нормално е да се опита да смъкне от цената, но не с такъв глупав довод.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 10:46 от bgladybg

# 408
  • Бургас
svetlozara, честа причина брокер да води клиент при имот, който не отговаря на търсенето му не е, защото не го е виждал и се "доверил" на описаното от собственика.
А защото е показал вече 2-3 имота, където му е голяма комисионата, отговарят частично на търсенето на клиента, но той още се колебае. Затова се спрята показна екскурзия - "ама вижте, няма друго на пазара, купувайте х или y, не може без леки компромиси". Докато клиентът се измори от безплодни огледи и кандиса.

# 409
Моят опит с брокери се простира във време от почти три години търсене на апартамент. И преди да сте си помислили, че не сме готови на компромиси - започнахме търсенето с 10 критерия, в момента имаме едва три! Нито един брокер досега нито от по-големи, нито от по-малки агенции не ни е завел на апартамент, който отговаря на тези три критерия, а те са елементарни. Или ни предлагат квартали съвсем различни от посочените от нас. Или ни предлагат имоти, които са 30% над бюджета ни. Или ни вкарват в имоти с малки тъмни помещения, а ние търсим простор и светлина. Бюджетът ни не е бариера, гъвкави сме, увеличавахме го вече 3-4 пъти, и въпреки това няма един коректен брокер, който да не ни губи времето с листинги и предложения, които не отговарят на брифа ни. Били сме при брокери от Явлена, Адрес, Ера, Bulgarian Properties, Luximmo, Unique Estates, First Estates, Galardo както и безброй малки агенции. Докато брокерите не се научат, че има приоритетни критерии, които трябва да уважат и от които клиента няма да отстъпи, не виждам как ще се покачва доверието у тях и желанието на клиентите да работят с тях. От 2 месеца търся сама и вече имаме повече успешни огледи от колкото в последната 1 година работа с брокер.

# 410
Е, все пак и брокерите не са строители и затова предлагат каквото има. А хората, които продават хубави имоти не са глупави и ги дават скъпо. Според мен в бюджета ви е проблема, вие сте вдигали бюджета, ама те и цените скочиха с 50% за това време. Значи само за да сте в крак сцените е трябвало да вдигнете толкова, а за хубав апартамент и още. Се ла ви...

# 411
Elinor, удобно ли е да споделиш кои са 3-те критерии, стана ми интересно. Иначе и ние много сме занижили критериите, но ще видим накъде ще ни отвее вятъра. Скоро ще си дадем малко почивка, защото човек достига един момент, в който се пренапряга и има нужда от пауза, после пак.

# 412
Хубавите работи ( и мъже, и апартаменти, и работа) често се случват когато не ги търсиш. Но трябва да сте готови да сграбчите момента. на всеки човек от време на време птиченцето на късмета му каца на рамото, но мнозина не успяват да се усетят, а други нямат готовност да го хванат. Ние нашия апартамент не сме го търсили, хванахме го случайно и за една седмица го купихме. А самото решение да звъннем на строителя за среща взехме за половин час. Бяха останали три апартамента и след месец нямаше нито един.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 11:17 от Черна станция

# 413
Тинтина, каква може да е причината, ако на пазара има идеалният имот за Х клиента и той струва точно колкото клиента иска.. защо брокера да не го заведе на този имот..?   Това е лесният начин да си вземе комисионната - 2 - 3 огледа и сделка, а после и пари. Според мен, когато почнат да ги видят по имоти, които не са им в критериите се опитват да им покажат какво има до бюджета им. Сега, няма какво да се лъжем - често проблема е бюджета. На пазара всичко има.. но едва 5% от купувачите имат достатъчно голям бюджет за всичко, което им се иска да си купят с Х парички.

Относно големите и светли жилища. Те май останаха в старото строителство. Новото такова се строи не за живеене.. а за продажби. Може би трябва да се внесат някакви закони, защото не е нормално спалните да са по 10 кв. м., дневните да са по 12 и това да ми се води тристаен...

# 414
Може би трябва да се внесат някакви закони, защото не е нормално спалните да са по 10 кв. м., дневните да са по 12 и това да ми се води тристаен...

Ме, това ще навреди. Много хора не могат да си позволят спални по 15-20 квадрата и холове по 30-40. И тогава какво ще стане, ако законът изисква само такива? Ще имаме "циганче пред витрината на сладкарница".

# 415
Elinor, удобно ли е да споделиш кои са 3-те критерии, стана ми интересно. Иначе и ние много сме занижили критериите, но ще видим накъде ще ни отвее вятъра. Скоро ще си дадем малко почивка, защото човек достига един момент, в който се пренапряга и има нужда от пауза, после пак.

Критериите са ни:
- локация като имаме 11 предпочитани квартала в София и единствено не искаме да е на главен булевард.
- етаж от 3 нагоре, окей сме и за последен
- светли и просторни помещения, което за нас се равнява на дневна от минимум 35-40 квадрата и спални от над 12 квадрата. Без блокове на три метра от прозорците.

Критериите, които загърбихме, са:
- затворен комплекс
- ново строителство
- изложение на поне една от стаите на изток
- разположение до метро
- наличие на дрешник или мокро помощение
- открита тераса, а не лоджия
- да е по БДС или завършен до ключ

Бюджетът ни е 2800-4000 евро на квадрат според това каква сграда гледаме и доколко се доближава до изискванията ни. Та не смятам, че бюджетът е това, което ни ограничава.

# 416
При 4000 на квадрат няма начин да не си намерите, и брокер не ви трябва. Това е малко като пързалка.

# 417
Според мен проблемът е номер 3, тъй като ние също сме в такова търсене на спални поне по 12 кв., даже холът не търсим да е толкова голям. Но такива имоти просто са много рядко срещани, за да намерите такъв голям хол с големи спални при положение, че бюджета ви го позволява, то трябва да се насочите към къща, но вероятно ще е в противоречие с първия ви критерий, тъй като къщите сега се строят в околностите.

# 418
Така е.. на ниво градоустройство има пропуски. Минусът е, че веднъж застроен квартал не може да се промени особено и тези проблеми с междублокови пространства са устойчиви във времето. На по-високо ниво трябва да се въведат регулации и изисквания и оттам вече инвеститорите и строителите да съобразяват проектите с това. Друг начин някак си не виждам.. засега.

# 419
Елинор, според мен трябва да си купите нещо много на зелено.. на последен етаж, за да си договорите със строителя да ви направи такава дневна. Защото наистина няма такива дневни вече...

Общи условия

Активация на акаунт