Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 124
  • 766
  •   1
Отговори
# 675
А и за да заплашиш банката с "изнасяне" на средствата трябва да имаш реална и доходоносна алтернатива.
За да сме по темата - в цяла БГ, с изключение на София, Пловдив, Бургас и Варна да "инвестираш" в имоти не носи доходност, а разходи. Липсва култура на отдаване и наемане. Седят едни жилища с празни прозорци и фасади в окаяно състояние.
Алтернативи има много, и повечето от тях са доста по-лесни от разправиите с имоти, наематели, ремонти.
Повечето хора викат "аз от финанси не разбирам" като че ли е много трудно да прочетеш за основните неща. Обаче от нотариуси, имотни регистри, ипотеки, кадастри и всичко друго, дето трябва да знаеш за имотите - разбират.

Ето ти доходността на държавните облигации на 7-те най-развити държави, избираш си по валута (долар, евро, паунд, и т.н.). Купуват се с един клик, без да ходиш по нотариуси. И дохода ти го изплащат по сметката, без да ходиш да си го събираш от наемателите:

# 676
Да живееш под наем в София е приемливо до момента,  който в картинката се появят семейство, деца.
И 500 лв. разлика няма да ти подобри въобще комфорта,  ако се налага през година, две да сменяш квартири с целия "катун". А, ако и случиш на наемодател, който следи за всяко петно на дивана, мокета, изцапани стени..и т.н., иначе нормални неща при израстване на деца и се окажеш в конфликти. Какво правиш?...Сменяш квартира, по средата на учебната година?...голям комфорт,  просто уникален..за 500 лв. разлика, ако можеш да си ги позволиш, разбира се, ако не можеш...дерзаеш, за да можеш..
Забравих да добавя в семейната идилия и домашен любимец...90% от жилащата под наем ще са затворени за теб, освен някои с бабишки лукс или вече прежалени, амортизирани мебели.

Т.е. излиза, че трябва да предупреждавате клиентите си, които купуват с цел инвестиция за отдаване под наем, че инвестицията ще е само за бедни бачкатори, които не могат да си позволят повече, от заплащането на 1-2 месечни наема, без някаква дългосрочна цел. Или опустошителни младежи и някакви прелитащи мигранти, с никаква дългосрочна перспектива.

# 677
  • София, Bulgaria
Предупреждавам ги за всички аспекти и възможни сценарии.  
Препоръчвам: без домашни любимци, без студенти, без чужденци. Също така не е ок в 56 кв.м. жилище 4 човека/ двама родители и 2 деца/.
Когато искат да купят ап. за даване под наем, препоръчвам да е 2ст. и да не е в Ст. град, за да не се ограничава само в този таргет наематели, а и за да ги избегне.

А това за " бедните бачкатори" въобще не разбрах, какво всъщност искаш да кажеш.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 14:37 от tomeva

# 678
Професионално подхождате. Ами - беден бачкатор - служител, работник, с 2-3 хил лв. заплата, каращ от заплата до заплата, с неофициални доходи, които не позволяват да му отпуснат Ипотечен кредит да си закупи собствено жилище. Без дългосрочни перспективи, дошли, бачкат безумно в Софето, трупат пачки, да поддържат кирпичената къщурка на село, незнайно защо. Понякога ми е жал за такива хора, как нямат друга алтернатива за живота си - за тях това е живота, да си купят къща в незнайните дебри, или панелка в някое работническо градче, да направят ремонт ЛУКС.

# 679
Защо пък трябва да ви е жал за хора, които работят и постигат мечтата си? Дори тя да е кирпичени къща на село. Такъв им е кръгозора и в неговите рамки те са щастливи.
Относно графиката няколко поста по-горе - вижда се един рязък и доста по-малки спадове. Колко от масата спестители четат английски, способни са да разберат специфичната терминология и правила, способни са да разберат прочетеното, че и да го използват.
От няколко случая излезли в медиите за злоупотреби с пари, доверени за управление може да се направи извод, че и част от хората с големи спестявания явно не се оправят с кликането в специализирани платформи.
А изброеното от вас като необходимо знание за сделки с имоти е най-малко важното  (чисто техническа част) за успешно инвестиране. Когато става въпрос за инвестиране в Ни.

# 680
  • София, Bulgaria
Да поживее под наем, така разказано, няма как да купи, дори и да иска.
Препоръчва се вноската по кредита да е до 30% от чистия реален доход. И въобще за скоро дошлите в София е добре да живеят първо под наем. Да видят, кое на къде ще тръгне, как ще се развият професионално. Пък и да опознаят Столицата.
Моето мнение е, че човек трябва да познава макро ситуацията, но според неговата си микро ситуация да вземе решение. Не може да се обобщава.
Когато цените на имотите бях на дъното преди 10г. , защо сделките бяха малко, точно заради микро ситуацията на голям брой хора, която не им позволи да се възползват. Обратния пример пък е от последните 2 години.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 14:39 от tomeva

# 681
Защо пък трябва да ви е жал за хора, които работят и постигат мечтата си? Дори тя да е кирпичени къща на село. Такъв им е кръгозора и в неговите рамки те са щастливи.

Ами защото съм достатъчно възрастен, освен това го и работя, за да знам от началото до края какво ще се случва и се случва пред очите ми - след това тази "инвестиция" бива унищожена и опоскана, без никаква перспектива за връщане на дори и част от вложеното. Това не е сбъдване на мечта, това е трагедия. Или си направят ремонтчето на панелката, а около него тотална мизерия. Досъсипват му ЛУКС таваните с наводнения, или течове от неремонтираните покриви.

# 682
  • София, Bulgaria
Разбирам, какво има предвид Сейко.
Аз ще добавя, че тази тъжна картинка съм я виждала и в София, и в скъпите и желани локации над южната дъга. Хората строили, строили къщи, етажи...за сина, за дъщерята, пък и здрава ограда направили. Мислили са в перспектива, само че животът е имал други планове. Да, поне са хвърляли пари на правилното място, но пак е тъжно. И пак им е струвало много. Тъжно е, като ми разказват, как са построили къщата, какви мечти са имали и мисля, че дори и парите, които ще вземат днес, няма да заличи разочарованието в тях. Живот!

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 10:38 от tomeva

# 683
Действителен случай - човек, който е бил през соц-а шофьор на бетоновоз. Ясно ви е накъде бия - два бетоновоза за обекта на работата му, а един към неговата къща. В село, което сега е почти изцяло ромско. А къщата - прогимназия - по проект 2-етажна, в действителност - 4етажна. Основите по 50-60 см бетон. Стените само преградните бяха с тухли. Всичко изцяло бетон. Правил човека, строил, обзавеждал. Та ми казва, ако има начин, някак, да я вдигнем и да я пренесем в града. Има ли как - аз съм гледал по телевизията че американците го правят. Разграбват му я сега, оттук, оттам. Какво да му кажа на такъв човек - живота му минал да я строи тая къща. Да ти е жал ли, да го укоряваш ли, да му кажеш ли нека ти, като си отбивал от строежа на светлото социалистическо бъдеще.

# 684
Действителен случай - човек, който е бил през соц-а шофьор на бетоновоз. Ясно ви е накъде бия - два бетоновоза за обекта на работата му, а един към неговата къща. В село, което сега е почти изцяло ромско. А къщата - прогимназия - по проект 2-етажна, в действителност - 4етажна. Основите по 50-60 см бетон. Стените само преградните бяха с тухли. Всичко изцяло бетон. Правил човека, строил, обзавеждал. Та ми казва, ако има начин, някак, да я вдигнем и да я пренесем в града. Има ли как - аз съм гледал по телевизията че американците го правят. Разграбват му я сега, оттук, оттам. Какво да му кажа на такъв човек - живота му минал да я строи тая къща. Да ти е жал ли, да го укоряваш ли, да му кажеш ли нека ти, като си отбивал от строежа на светлото социалистическо бъдеще.

Поне е имал някакво време голяма и хубава къща. Аз пък се дразня на хора сложили себе си в графата "жертва". Никой не опрял нож на никой да взема глупави решения. Всеки си има глава на раменете, с която би трябвало да мисли. Някои хора през живота си няма да видят собствен имот на 4 етаж пък било то и на село. Simple Smile айде драмата леко ми е в повече.

# 685
Поне е имал някакво време голяма и хубава къща. Аз пък се дразня на хора сложили себе си в графата "жертва". Никой не опрял нож на никой да взема глупави решения. Всеки си има глава на раменете, с която би трябвало да мисли. Някои хора през живота си няма да видят собствен имот на 4 етаж пък било то и на село. Simple Smile айде драмата леко ми е в повече.

Друг случай от подобно село. През соц-а аз бях малък. Имахме съседи, които живееха в полусутерена на къщата си, лятнозимна кухня, свираха се, а отгоре си направили горния етаж - по последна соц мода, фотьойлите с булани, каренце  на ТВ - Електрона, персийски килими, тюлени перденца, соц секцийки и четирикрилни гардероби. Спалните - сдвоени русенски легла, Абе идилия. И само ни пускаха (щателно умити и избърсани), да погледнем от вратата, за какъв лукс и мечта става въпрос. Гледаме, цъкаме и излизаме и те след нас, заключват с три катинара, да не излезе миризмата на новичко и нафталин (че пък гардеробите пълни с родопски одеяла). Така и не живяха там. Починаха хората. Вярвате ли ми че сега дори не се и разпознават къде бяха основите на тази къща. А това беше преди има няма 35 години.

Последна редакция: вт, 08 авг 2023, 10:56 от Seiko7075

# 686
Относно графиката няколко поста по-горе - вижда се един рязък и доста по-малки спадове. Колко от масата спестители четат английски, способни са да разберат специфичната терминология и правила, способни са да разберат прочетеното, че и да го използват.
И без да знаеш английски, аз написах на български, че това е доходността по държавни облигации.
През Март беше паднала от 5% на 4.2% (голям спад, казвате!), след това се вдигна пак над 5%.
Това за който вика, че нямало алтернатива за спестяване освен банков депозит или имот.
Е, трябва и малко четене, наистина. Но според мен доста по-малко, отколкото да търсиш имоти, да следиш обяви, квартали, пък на зелено ли е, пък фирмени досиета, пък не знам си що си.

# 687
😄 защо си се трогнал? Да не ги кара ти да не си пипап новото и да живеят в мизерия?

И двамата ми дядовци сами са си вдигнали къщите и си живеят в най - хубавите стаи. И двамата си имат къщи палати - и са си много добре на село. Аз само мога да мечтая да изживея живота си е такова спокойствие, чист въздух и звука на птици сутрин и щурци вечер.

Не съжалявам хората на село. Всеки прави компромиси в живота си - дали с липсата на работа или с уникално ниското качество на въздух ( с което плаща със здравето си - а това е една наистина висока цена) и липса на качествена храна. Simple Smile Липса на спокойствие, защото в големият град то наистина липсва.. чудиш се кой откъде ще те блъсне, какво ще иска да ти направи... търпи ш шумове от всякакво естество. Страхуваш се за живота си сравнително често.. ако имаш деца... съвсем изперкваш. Та Simple Smile

# 688
😄 защо си се трогнал? Да не ги кара ти да не си пипап новото и да живеят в мизерия?

Не говоря точно за тези хора, които са живяли и живеят. Искам да кажа, че трябва да живееш и правиш, там където си и смяташ да живееш. А не да гърбиш в чужбина, по караваните, и да купуваш, строиш и ремонтираш, за някъде и някакво далечно незнайно бъдеще. И когато дойде времето да живееш, нямаш нищо или всичко вече е променено. Или събираш парите, правиш и живееш, а не влизаш в някакъв нескончаем процес (ремонт за цял живот, а не цял живот ремонт).

Гледах едно предаване май Съдебен спор наскоро, жената се оплаква, купила втора къща че работи в чужбина, а съседът ѝ си направил септичната яма пред портата ѝ и там се излива. Сещате се махалата каква е и етноса. Що си купува пак там втора къща. Няма как да си избягаш от съдбата. Така сме си програмирани, още от началото на еволюцията си да търсим пещерка над главите си.

# 689

Не говоря точно за тези хора, които са живяли и живеят. Искам да кажа, че трябва да живееш и правиш, там където си и смяташ да живееш. А не да гърбиш в чужбина, по караваните, и да купуваш, строиш и ремонтираш, за някъде и някакво далечно незнайно бъдеще. И когато дойде времето да живееш, нямаш нищо или всичко вече е променено. Или събираш парите, правиш и живееш, а не влизаш в някакъв нескончаем процес (ремонт за цял живот, а не цял живот ремонт).

Гледах едно предаване май Съдебен спор наскоро, жената се оплаква, купила втора къща че работи в чужбина, а съседът ѝ си направил септичната яма пред портата ѝ и там се излива. Сещате се махалата каква е и етноса.

"Трябва" за кого..? Всичко, което започне с някакво налагане над начина на живот на всички.. не е редно. Все още има милионери по малките населени места и все още има бедняци в града. Всеки сам си преценява ситуацията. И в крайна сметка не сме дървета, ако някъде не ни се получи.. малко смелост и сменяме локацията. И в чужбина хората са щастливи, и на село са щастливи и в града са щастливи. Вкарват си парите, където има най - много щастие от тази дейност. А когато правиш нещо за себе си и за личният си комфорт - това е единственото, което ще ти се плати.. Други печалби едва ли ще има, пък ако си ги очаквал нерелиастични неща - то проблема си е в теб. (като човека с тази къща на 4 етажа).

Общи условия

Активация на акаунт