Замърсяване на Черно море от взривяването на Нова Каховка

• 12 052
  • 131
  •   1
Отговори
# 60
Точно така не говорим за пестициди отмити от ниви а се говореше за отнесени пестициди от складове.
Тази измряла риба по снимките си изглеждаше сериозно.

# 61
Ако има нещо румънските плажове ще го уловят най-напред, засега няма, няма и как да ги прескочи за да стигне директно до нас.
Това, че правителствата казват, че няма, не означава че няма. Все още помним Чернобил. Според мен трябва да се направи изследване в независима лаборатория.

# 62
Коментирано по ТВ ????
Това нещо е като научно проучване ли е ?
Само си спомнете как преди седмици наводненията у нас бяха "тактично" пропуснати от ТВ и медии и после говорете за достоверност.

# 63
Ако има нещо румънските плажове ще го уловят най-напред, засега няма, няма и как да ги прескочи за да стигне директно до нас.
Това, че правителствата казват, че няма, не означава че няма. Все още помним Чернобил. Според мен трябва да се направи изследване в независима лаборатория.
Да не са луди да бият тревога... Сега е важно лятото да има туристи, другото било "слухове от недоброжелатели".
Не е случайна тази кампания "елате и вижте колко е хубаво морето". Не им вярвам.

# 64
# 65
Специално пък източникът Блиц.бг за мен не е никакъв достоверен източник… не смятам и да цъкам линка.

# 66
Честно казано, смятах, че темата ще е наистина информативна, с линкове към сериозни източници. В този си вид не мисля, че е продуктивна. Който смята, че морето е мръсно и го лъжат, каквото и да прочете, няма да си промени мнението. И обратното. Най-много да се стигне до някакви крайни и обидни мнения, каквито опити имаше вече някъде по-нагоре. Масирана пропаганда има и в двете посоки всяка година. Сега е Нова Каховка, но ако се върнете назад във времето, ще видите, че абсолютно всяка година има "нещо", което застрашава горките плажуващи.
Право на всеки е да вземе информирано решение, на база на източниците, които отговарят на неговите лични критерии за достоверност. Но е грозно да се осъжда чуждия избор, само и само да се валидира собствения.

# 67
  • СИ
Честно казано, смятах, че темата ще е наистина информативна, с линкове към сериозни източници. В този си вид не мисля, че е продуктивна. Който смята, че морето е мръсно и го лъжат, каквото и да прочете, няма да си промени мнението. И обратното. Най-много да се стигне до някакви крайни и обидни мнения, каквито опити имаше вече някъде по-нагоре. Масирана пропаганда има и в двете посоки всяка година. Сега е Нова Каховка, но ако се върнете назад във времето, ще видите, че абсолютно всяка година има "нещо", което застрашава горките плажуващи.
Право на всеки е да вземе информирано решение, на база на източниците, които отговарят на неговите лични критерии за достоверност. Но е грозно да се осъжда чуждия избор, само и само да се валидира собствения.

Положението с чистотата на морската вода е нещо подобно на положението с чистотата на въздуха. Който има очи и нос разбира сам. Няма какво да ме убеждават колко чист бил въздуха при положение, че покрай мен минават димящи таратйки без никой да ги спира и контролира. За какъв Син флаг ми говорят в Албена при положение, че пречиствателната станция е разпадаща се гробница?

# 68
# 69
Т.е. няма нищо опасно, което е понесено от наводнението? Тогава защо има замърсяване около Одеса?
400 км са нищо.
От друга страна мине не мине се чува за някой потънал кораб. Колко ли още ще може да поеме горкото ни море...
Тези, които не се плашат изобщо от никакви замърсявание ми звучат леко като тези, които ползват морето за тоалетна - нямало проблем, нали било море.....

Нищо подобно, как само го извъртя???  От много време хората се притесняват, че сравнително малкото Черно море се превръща в "помийна яма" на Европа заради трите големи реки + другите замърсители и липсата на реален обмен със световния океан (все пак морето е с положителен воден баланс и всяка година няколко стотин кубически километра отиват към Средиземно море). И никой не го отрича това. Отричаме, че точно водата от Нова Каховка е нещо супер критично в сравнение с останалото.

Какво точно извъртам? Въпросите към теб са в първите две изречения. Аз не зная колко сериозен е проблемът и не мога толкова смело да отричам каквото и да е.
Ние сме на нашето море всяко лято, но имаше коментари, в които пишеше за самопочистване, все едно е ок да го зъмърсяваме всякак.

# 70
Абе, нека е така, било е чисто, но сега баш от язовира е замърсено. Знанаем, че за вярата няма бронебойни патрони и който си е навил на пръста, че цялото море се супер замърсено от един язовир няма да приеме доводи. Правете каквото мислите за правилно.

# 71
Не, не. От  язовира е било замърсено, може и още да е, последните данни са от 19-ти,  при Одеса. Плажовете там бяха обявени за замърсени. И солеността по ниска.

При нас от министерството казват, че не са. Повече от обикновено. То нещо като си е мръсно, няма как да се знае кое откъде е, при положение, че се влива и Дунав.

Аз лично никога не съм имала проблеми за  близо половин век по нашето Черноморие. Чревната ми флора явно се е приспособила

Последна редакция: пт, 30 юни 2023, 10:41 от Iris04

# 72
Абе, нека е така, било е чисто, но сега баш от язовира е замърсено. Знанаем, че за вярата няма бронебойни патрони и който си е навил на пръста, че цялото море се супер замърсено от един язовир няма да приеме доводи. Правете каквото мислите за правилно.

ЧС, няма да е лошо до си укротиш заядливия тон. Кога съм употребила думата "чисто" и какви вярвания, какви 5 лева, при положение, че ти си тази, която по собствените си думи отричала нещо (явно защото всичко знае), а аз казах, че не зная?

# 73
От 15 г. посещаваме Варна всяко лято. Толкова пълен плаж през юли, като тази година, не съм виждала никога Open Mouth

Аз лично никога не съм имала проблеми за  близо половин век по нашето Черноморие. Чревната ми флора явно се е приспособила
Ние имахме, но когато детето беше малко. Задължително лятото на морето караше ентеровирус (и ние с нея), зимата пак (без да ходим на море). Всичко престана, когато порасна и спря да се интересува от въртележките и другите атракциони. Затова си мисля, че беше по-скоро, защото през тях минават много деца и си го предават.

# 74
  • гр. Варна
Тук, във Варна, от една седмица навсякъде се говори, че се укрива информация за замърсяването, а в събота ме информира достоверен източник, че нещата наистина вече не са наред и е по-добре, ако ходим на плаж, да не се къпем. Ами, аз обожавам да се къпя и си беше мъчение само да го гледам това море, но не посмях да вляза. Всъщност къпещите не бяха много и повечето бяха рускоговорящи. И сега не знам какво да си мисля, на кого да вярваме и как да преценим риска. Ще следя тук, пък дано някой да се добере до някаква читава информация. Worried

Общи условия

Активация на акаунт