Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 169
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 60
Най-ценното в еманципацията вече многократно сте го споменали - възможността за избор.
Учудващото е, как доста голяма част от мъжете не разбират, че това работи И в тяхна полза. Помислете - ако мъжът не е в състояние да издържа изцяло сам жена и пет деца, не е длъжен да го прави. Може да не се ожени изобщо и да се грижи само за себе  си, може да ожени и да няма деца, може да издържа изцяло сам жена и едно дете, може да се ожени и заедно с жена си да отгледат 1-2-3 деца - всичко може. Че и може да се разведе, да си бие камшика в сивия сектор, и да не дава един лев издръжка, така че някой друг да му отгледа децата Satisfied  
Контрацепция, семейно планиране, възможност жената да е финансово равноправна и независима - всичко това работи в полза на общото благо, дава повече варианти и хоризонти на развитие на всички. И не само на мъжа и жената, но и на техните деца. Не мислиш как да спастриш по-голяма зестра, за да "пласираш" дъщерята добре - даваш ѝ образование, и да се оправя сама Smile
Много са нереални и идеализирани представите за живота на мъжете в патриархалните общества, ма четете ги тия класици и внимавайте какво си пожелавате Smile

# 61
Човек останал без деца (или има пет деца) заради обществото? Все пак това са лични избори.

# 62
аз съм много щастлива и доволна от това да съм самостоятелна, защото във всяко едно отношение в живота мразя да завися от някого и някой друг да ми определя границите.

Преди месец-два обсъждахме с няколко жени кои мъже са добри, и някои се изказаха, че задължително трябва да взимат по-висока заплата от жената.Мисля си, че при доста хора (поне в БГ)  още е важно по стандарта жената да е поне малко по-надолу от мъжа, иначе и мъжете се чувстват ненужни и жените несигурни… не го разбирам това, никога не съм имала такива критерии .И все още чета по темите как мъжа трябва да гледа жената , а тя да не работи, да си гледа децата.

Би било идеално за мен в една връзка да има горе-долу равнопоставеност, не да се очаква жената да слуша и мъжа да води.

Иначе прекалената еманципация дразни, като да не искаш мъжа да кавалерства, “Аз мога да родя сама от донор, защо ми е мъж”,  да не приемаш помощ от мъже за нищо, и тн.

(Говоря от наблюдения за една позната)

# 63
скоро се натъкнах вкъщи на архивна книга от 85 г. озаглавена "съвети за жената" с всичко необходимо за оцеляването ѝ в "модерния" свят..
щях да падна като я разгърнах Joy
там имаше най-подробни указания за "базовите неща, които да прави една жена" - поставяне на тапети, мазилки за стени, ремонт на перални, чистене и цялостна поддръжка на дома, правене на зимнина, грижи за тапицерия на колата, готвене, цветарство, шиене на дрехи, гримове, гимнастика до тъкане на килими, батика и макраме..
гледам и си мисля, а за мъжа какво остава и как се очаква жената да има време да се развива или да обръща внимание на децата си, след като от нея се изисква да е като неуморен робот и да прави всичко това сама..

# 64
anonymiss, според мен няма лошо жените (както и мъжете) да имат разнообразни умения. Това не означава, че непрекъснато ще ги прилагат на практика, но е хубаво да могат поне някои основни неща. Не се знае кога какво ще ти се наложи.

# 65
  • Столичанин ама не в повече :D
На мен много ми се ще жените да станат истински еманципирани, а не само на думи и когато им е изгодно (не че някога ще се случи де Sunglasses ).

# 66
Станали сме, станали.
Затова искате всички мъжоря да идвате у дома на чистичко и приятно. Жената се издържа сама, изглежда добре, забавна е. И воала – всички мъже искат да общуват с нея. Наготово всеки иска и може.

# 67
На мен много ми се ще жените да станат истински еманципирани, а не само на думи и когато им е изгодно (не че някога ще се случи де Sunglasses ).
Какво означава истински еманципирани?

# 68
  • София
Липса на съдене, предразсъдъци и очаквания към мъжете, например.
Но на мен не ми трябва такова нещо. Нормално е да има различни очаквания. Съответно еманципацията е фикс.

# 69
липса на очаквания ли? Има ли въобще хора без очаквания към партньора си? Ти Тангра имаш доста очаквания към жените, те защо трябва да са навити на всичко?

Иначе за предразсъдъците  съм съгласна, както и за съденето.

# 70
Но на мен не ми трябва такова нещо. Нормално е да има различни очаквания. Съответно еманципацията е фикс.
Например?

# 71
Ама, Танграта, т.нар. "еманципация" е процес. Тя не е точно някаква крайна точка, която достигаме сега, точно в този момент и край, всичко вече приключва. Тя всъщност никога няма да приключи. Никой никога няма да бъде на 100% свободен и независим. В този смисъл си прав, че тя може би е фикция. Но за мен еманципацията е промяната, надграждането във възможностите за по-големи права и свободи спрямо някакъв предишен период от време. Защото разбиранията за независимост или необходимостта от някакви конкретни права се променят във времето и ако сега се борим за едно конкретно нещо, след време ще се борим за нещо друго, в зависимост от ценностите на времето и обществото.
Иначе, ако твърдиш, че винаги ще има зависимост между партньорите и очаквания от страна и на двамата към другия - да, така е. Но за мен не това е същността на понятието "еманципация", което се обсъжда тук.

# 72
  • София
липса на очаквания ли? Има ли въобще хора без очаквания към партньора си? Ти Тангра имаш доста очаквания към жените, те защо трябва да са навити на всичко?

Иначе за предразсъдъците  съм съгласна, както и за съденето.
Ами те моите очаквания нали са токсични, аз съм бил женомразец, заради тях и тн.
Та като ще се еманципираме едни други, да е докрай. В крайна сметка нали това е целта и резултатът от еманципацията.
Аз затова казвам, че крайната еманципация няма как да работи при мен, защото аз си имам едни очаквания, очаквам и партньорката да си има нейни, а аз да ги покривам.

Например?
Примерите са в темата. Точно те ме доведоха до тази идея.

Ама, Танграта, т.нар. "еманципация" е процес.
Т.е. процес, демек фурнаджийство. Като ни отърва е така, като не ни отърва обръщаме лопатата.
Мии, ок ... стига да намерите желаещи влакове.

# 73
Не съм много сигурна какво имаш предвид, но еманципираните, т.е. освободените от робство, са хора като всеки друг. И като всеки друг имат право да използват или не правата, които им се полагат.
Например, познавам мъже без шофьорска книжка. Но са хора като всички останали и имат правото да я изкарат, ако поискат.
Познавам мъже без висше образование. Но пак като всички останали имат правото да го получат, ако решат.
Познавам мъже с разнообразни професии и всеки от тях е направил своя свободен избор. Никой не е задължен да работи тежка физическа работа или да учи медицина. Всеки е преценик какви са интересите и възможностите му и е бил свободен да избере.
И т.н.
По абсолютно същия начин и жените имат право да използват правата си, когато и ако пожелаят. Въпросът е, че ги имат, а не са лишени от тях, само защото са родени жени.

Относно очакванията към партньора, това вече е строго индивидуално. Просто се събираш с човек, който е на твоята вълна. Има достатъчно жени, които са възпитани в зависимост и искат да бъдат такива. В контекста на темата, на тях им тежи да бъдат свободни и търсят господар. Както във всяко нещо в една връзка, просто избираш човек, с когото си пасваш в мисленето. Какво искат другите няма никакво значение.

# 74
Процес = фурнаджийство? Е*ати извъртането на нещата. Но ок, разбрах и си записвам, научих нещо ново Wink

Общи условия

Активация на акаунт