Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 211
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Който намира проблем в Индия, отива и бори на терен патриархата там. Не в България! Тук няма такъв.
Жените са били свободни от пам ти века у нас.
Не знам защо аз трябва да търпя обиди, че някой поробил черните или жените на обратния край на Земята.
И пак ми убягва кои жени са си дали живота за тая еманципация и с кой са се били. Марсианците, може би.
Ако мъжете са диви, като в Индия и Афганистан, ще има еманципация на кукуво лято.
Откакто се помня в рода ми жените са били обичани и уважавани. Още като са ги "крадяли" са си давали живота един за друг.
И такива приказки, че "от мъжете нямало нужда" баба ми или пра-баба ми никога не би казала. И 2те ми баби са били образовани жени, учителки, родени преди повече от 100 г.
Не можело адвокат, голяма работа. Адвокат is overrated.

# 91
В България няма патриархат? Де да беше така.

# 92
  • София
Освен забраната за адвокатство, още чакаме от какво конкретно робство ни е освободила еманципацията.
Включително и за патриархата може да кажете, с какво конкретно е потискал и поробвал жената и КОЙ по-точно.

# 93
  • София
А, да, "краденето"... тази прекрасна традиция, символ на женската еманципация Joy Иначе България наистина в доста отношения не е била толкова зле, колкото други държави. Но живеем в глобален свят и мен не ме засяга да ми е добре само тук, защото там, утре може да е тук. Между другото, тук е бил заложен патриархатът, но е имало и див матриархат. Свекървата е била тартора в много семейства, включително над мъжете Wink Та ние точно не сме класически пример.

# 94
  • France
Поредната тема, която ще се оспами, жалко.

Да се върнем в днешно време. Каква е разликата в заплатата между жените и мъжете в един и същи бранш? Когато поколението е болно или няма място в ясла кой го гледа приоритетно? Майката? Бащата?

# 95
Тангра, ами имаме някаква жена от старите поколения в рода, дето са я омъжили за който трябва, пък тя обичала друг, и като умирала (при раждане нещо се объркало) викала любимия си, и свекървата казала: "Абе голям грях сторихме..."
Мисля, че май е имало традиции и да се яде след мъжа, и някакви подобни. А кой е вземал решенията в семейството също е ясно, т. е. не е било колективно...

# 96
Еманципацията тръгва с правото на жената да гласува и да й се заплаща труда подобаващо. Демек – човешките права. Да има право да е човек колкото човек е мъжа, съпоставимо в обществото. Правото на аборт, правото да не се жени за първия с когото е легнала. Кое му е сложното и кое не е ясно? Обща култура малко...
И, да, разбира се, че има дискриминация и до ден днешен в заплащането по браншове между половете.

# 97
  • Агент под прикритие
Така, остана само да видим откъде идва тази "разлика в заплащането по полове" и на какво се дължи... Grinning

# 98
  • София
И 2те ми баби са били образовани жени, учителки, родени преди повече от 100 г.

Може и да са били образовани, но не са имали право да гласуват. Нито пък да са в управляващите органи. Нито да правят аборт.

Общо взето, за мъж, който не може да преглътне еманципацията, трябва да започнат да ни светкат всякакви червени лампички и да бягаме надалече. Боса, бременна и в кухнята в наши дни е само по желание.

# 99
  • София
Ако една жена в днешно време крещи "Ема-нци-паци-яяяяя"
На мен също започват да ми святкат червени лампи.
Иначе си мълча по въпроса.

Може и баба ми да не е била управляващ орган, ама си е имала семейство, и почти всичките други мъже и жени от поколението ѝ.
А не мога да кажа същото за съвременниците и съвременничките.
Как определихте кое е по-важното?

Право за гласуване са имали служещите и служилите. Не е било ограничавано до мъже и жени.
Право-отговорност е стандартно причино-следствие.

# 100
  • София
Ако някоя жена върви по улиците и крещи каквото и да било, си е притеснително Simple Smile Simple Smile

# 101
И аз си мълча, защото обичам мъжете да ме глезят. Но това не значи, че ще се оставя някакъв нахакан идиот мъж да ми казва какво да правя, защото изкарвал пари или плащал. Ами, чудесно се оправям и сама. Ако той е джентълмен – супер. Ако е селтак дето калкулира всяко кафе – получава си игнора и натам.

# 102
  • София
Кой и кога е казвал на жените какво да правят? В последните 80 години, че и много преди това.
Имам чувството, че някои пишат от някое индийско село.

# 103
  • Пловдив
Ако една жена в днешно време крещи "Ема-нци-паци-яяяяя"
На мен също започват да ми святкат червени лампи.
Иначе си мълча по въпроса.
Абе, и на мен, ама не баш по причините, които излагаш (е, чудо голямо - адвокат; е, да, ама пък семйство е имала... и пр.).

Но да, и аз като чуя за патриархално настроения българин, за неравните права и онеправдаността на българката (или на жените в "нашия" свят изобщо) в днешно време и тънъ щуротии, спирам да обръщам внимание на казаното. Flushed

# 104
Ще го кажа така - ако една жена с добро образование и добра работа, жилищно осигурена, с добри приходи и напълно самостоятелна (разбирай - може да си викне майстор за казанчето и да си закара колата в сервиз), ]предпочете да сподели живота си с един избран от нея мъж, да удвоят активите си и да надграждат - това е мъж, който със сигурност не се "плаши" от еманципацията, и не би седнал да я осъжда или иронизира. Много се радвам, че виждам все повече и повече такива мъже, от всички поколения. Тези от моето поколение се понаучиха - ако не с първия, то с втория брак. А които не се научиха, си носят последствията.
Мъжете, на които еманципацията им пречи, всъщност нямат необходимия набор от качества да бъдат пълноправни партньори, затова си търсят привилегията, искат си статуквото, и се насочват към неравностойни партньори (в едно или друго качество), над които да могат да доминират.

Общи условия

Активация на акаунт