Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 709
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 615
От вдигане на тежко можело да се получи херния, съм чувала. Съответно в тази област нямам никакво желание да се меря с мъжете.
Също и самозащитата. Ама имало спрейове, ама кучегони... сакън. Ако може мен да ме изпратят. С тези неща, надявам се, се балансира самостоятелността ми в други направления. Grinning

# 616
За щастие, за мъжете е важно да се доказват като мъже повече, отколкото за нас е важно да се доказваме пред тях. И трябва да им позволяваме.

В тоя ред на мисли, професионално мога много да се доказвам, но няма да се нагърбя да нося нещо тежко, ако има свободен колега наоколо, не защото не мога. Уважавам и себе си като дама, и него като мъж.

Не разбрах, защо трябва да им позволяваме? Защото аз трябва да съм отговорна колко успешен ще се чувства Кирчо примерно?

Качества като взаимопомощ, емпатия са присъщи и на двата пола.

# 617
  Нещо ми се струва, че нищим мъжемразството, а темата е за еманципация. Па ний сме си двуглава лАмя, защо да си ги мерим? Преди еманципацията бяха шия и глава.

# 618
От вдигане на тежко можело да се получи херния, съм чувала. Съответно в тази област нямам никакво желание да се меря с мъжете.

Работя в смесен колектив - мъжете често се скатават и нищичко не пипват докато жените мъкнат тежко. Еманципация ли? На ви Еманципация!

# 619
  Нещо ми се струва, че нищим мъжемразството, а темата е за еманципация. П
Ми то затова се почва с определение на обсъждания термин иначе кой както си го разбира и не се разбираме 😁

# 620
за мен, това жена да си върши всичко сама, дори и физически тежката работа (тоест "мъжката") няма общо с еманципацията, ами си е чист женски инат..
аз с радост оставям мъже да ми помагат, в повечето случаи дори сами се сещат, не се налага да ги моля..това не води до нищо негативно, нито е страшно или ми пречи на еманципацията..
Бих се радвала никога да не ти се налага да се инатиш по такъв начин. Аз бих го нарекла по-скоро неволя. Като не намериш кой да ти помогне (щото любовта беше безкористна и непрагматична, нали?) се научаваш да си помогнеш сама.
И въобще не е излишно да бъдеш подготвена да си помогнеш. От тоя живот, който живях до сега, това е едно от най-важните неща - базово бъди сигурен и разчитай на себе си. Мъж или муж - дай боже всекиму, каквото иска 😀

# 621
  • Пловдив
За мен еманципацията е правото на избор. И даже когато бях майка-домакиня, която не работи бях пълна еманципантка. Ей това е - да мога да имам право на висше образование, на собствена банкова сметка, да мога да се разведа, да имам собственост, аз да избирам дали да работя или да не работя, да имам правото да притежавам и карам кола. Такива неща.

# 622
Ариел, ако не ти е в трудовите задължения, никой не може да те накара да мъкнеш тежки неща. Ти сама си се съгласила да го вършиш.

# 623
Ариел, ако не ти е в трудовите задължения, никой не може да те накара да мъкнеш тежки неща. Ти сама си се съгласила да го вършиш.

То не е в трудовите задължения на никой, просто трябва стоката да се разтовари.
Много често мъжете не го правят, а пушат цигари. Шефката ми не веднъж е повдигала въпроса - ония продължават да се скатават и да чакат на жените.

# 624
Значи проблемът е, че в техните очи шефката ти няма авторитет на мъж шеф. А тя вместо да "повдига въпроса" и да говори за това кое е редно, да ползва команди "Остави цигарата и отивай да разтовариш.", ако той нещо се помайва - санкции.
Верно равенство си трябва.

# 625
Тя хубаво ще ги санкционира, ама те могат да почнат да я цакат с болнични или просто да напуснат.
Работа има предостатъчно, персонал да я върши обаче няма.
За това и си затвориха очите пред един откровен насилник и го оставиха на работа просто защото кандидати за позицията няма.
С две думи предпочетоха колектива ни да не работи както трябва пред това просто да го уволнят.
Приоритети.

# 626
  • София
Ариел, липсата на ред на работното ти място няма нищо общо с еманципацията. И преди еманципацията, в същите условия, резултатът щеше да е същият. Защо обаче жените не смеете да правите това, което правят мъжете?

На мен не ми пречи мъжът да се доказва. Но не намирам за доказване да се опитва да изпъкне, като обяснява жените какво и колко не можели спрямо него (често, напълно неоснователно). Нещо на принципа, седни за да видиш колко съм висок. Това ми доказва единствено липса на важни качества, минимумът от които личностни.

# 627
В интерес на истината, много мъже престанаха да бъдат мъже, иззеха им се функциите.
Имат повече претенции и изисквания към жените. Жените се справят успешно с дом, деца, работа .Жените си плащат сметките. Жените взимат решения.
Доколко това ограбва жената, не знам, но свобдата,  която дава е безценна.

Да, съгласна съм. Това, което на мен ми е интересно и дали успелите, силни,всеможещи жени не създават комплексирани мъже. Прави ми впечатление, че на доста страхотни жени около мен синовете им някак не успяват да се откроят със смелост, решителност, ако щеш и мъжественост. Естествено всичко е много индивиуално, роля има цялото семейство, но като че ли доста подчинителни ми се виждат и страхливи.

# 628
  • София
Това, което аз виждам като схема - мъже, които сякаш напук не искат да вземат важни решения, в знак на протест срещу жените/жена си/майка си. Но и до ден днешен не ми е ясно защо се получава така.
Жените пък сме наобратно - като решим да се разбунтуваме веднъж, решаваме и действаме. Та това е еманципацията.

# 629
  • Пловдив
В интерес на истината, много мъже престанаха да бъдат мъже, иззеха им се функциите.
Имат повече претенции и изисквания към жените. Жените се справят успешно с дом, деца, работа .Жените си плащат сметките. Жените взимат решения.
Доколко това ограбва жената, не знам, но свобдата,  която дава е безценна.

Да, съгласна съм. Това, което на мен ми е интересно и дали успелите, силни,всеможещи жени не създават комплексирани мъже. Прави ми впечатление, че на доста страхотни жени около мен синовете им някак не успяват да се откроят със смелост, решителност, ако щеш и мъжественост. Естествено всичко е много индивиуално, роля има цялото семейство, но като че ли доста подчинителни ми се виждат и страхливи.

И не чак толкова успели и силни жени създават комплексирани мъже.

Еманципацията дава право на избор. Както на жените, така и на мъжете. Жените дали да правят абсолютно всичко, което до сега са правели мъжете. Мъжете - дали да се оттеглят и да оставят функциите си на жените. Никой не им ги е отнел на сила.

В крайна сметка никоя крайност не е хубава и не е в полза на никой. Трябва баланс, който не се постига лесно.

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 09:41 от Puss in boots

Общи условия

Активация на акаунт