Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 650
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 735
Ариел, не е заради еманципацията - отговорът на всички проблеми, а липса на възпитание и стиснатост. И те не виреят в някои мъже, заради еманципацията, просто са си такива.
При теб също работният ти живот (а и любовният) няма общо с "еманципатски напъни", а е стечение на обстоятелствата, споделяла си, че не си имала възможност за добро образование и си в известен смисъл принудително емигрант.
Тези неща наистина нямат общо с еманципацията, както и много други, които редовно се споменават в тази и други теми и виновникът е все "еманципацията".

По темата - благодарна съм, че съм се родила в тези времена и че имам не само права, т.е. еманципирана съм, а и че има желание и се работи в посока премахване на социални стереотипи, които също ограничават човек в ежедневието му и живота му като цяло. Къде трябва да се сложи граница обаче е труден въпрос, съвсем отделна тема е, че граници ей така не се слагат на тези процеси, те си вървят.

# 736
Ариел, не е заради еманципацията - отговорът на всички проблеми, а липса на възпитание и стиснатост. И те не виреят в някои мъже, заради еманципацията, просто са си такива.
При теб също работният ти живот (а и любовният) няма общо с "еманципатски напъни", а е стечение на обстоятелствата, споделяла си, че не си имала възможност за добро образование и си в известен смисъл принудително емигрант.

Между другото днес се дипломирам - не благодарение на еманципацията, а благодарение на финансирането на мъжа до мен без който нямаше да се справя.
Еманципацията и тук не ми помогна.
Ходих по институции, молех за финансиране, което ми беше отказано.

# 737
Еманципацията не изключва подкрепата на мъжа до теб все пак Simple Smile

# 738
  • София
Ариел, ако се пренесеш 100-150 години назад, щеше пак да си бедна, без образование, но омъжена за някой също беден, който щеше да ти прави деца, искаш или не, да работиш като вол и да си недохранена.
В днешно време имаш възможност да промениш образованието, да не се омъжиш за който ти натресат, да си изкарваш прехраната без да зависиш от поддаяния. Че попадаш на идиоти не е проблем на прогреса.
Ама пак си противоречиш. Без еманципация, нямаш никакъв шанс да учиш и да се дипломираш.

# 739
Айде да ти е честито дипломирането и до много хубав живот да доведе! Много щастие и късмет! Flowers Four Leaf Clover
(И мъж да плаща образованието, и мама и тати, не е изключение. Завършила си вече каквото желаеш, сега дано всичко се нареди.) Champagne
Радвам се за теб.

# 740
Що така?
Ето аз искам да уча и да се развивам - онез ми казват: Вече имаш едно непризнато образование, друго не ти трябва, ходи чисти.
Това ли е еманципацията?

# 741
Кои са "онез"? Simple Smile

# 742
Скрит текст:

Между другото днес се дипломирам - не благодарение на еманципацията, а благодарение на финансирането на мъжа до мен без който нямаше да се справя.
Еманципацията и тук не ми помогна.
Ходих по институции, молех за финансиране, което ми беше отказано.

Поздравления и само напред Flowers Bouquet

Скрит текст:
Самият факт, че имаш право на образование е благодарение на еманципацията, пък финансирането е отделен въпрос.

# 743
Що така?
Ето аз искам да уча и да се развивам - онез ми казват: Вече имаш едно непризнато образование, друго не ти трябва, ходи чисти.
Това ли е еманципацията?

Честито за дипломирането!

Но горното изказване какво общо с еманципацията има, не знам. Освен може би, че ако беше мъж в същата ситуация - резултатът щеше да е идентичен. Това днес, в миналото такъв въпрос просто нямаше да стои. Та все пак не мисля, че точно еманципацията те ощетява.

# 744

Институциите, които с този довод ми отказаха финансиране на образованието ми.

# 745
Много хора никой не ги финансира. Не си само ти...?

# 746
Същите институции и на мъж в твоята ситуация ще откажат.

Ако не беше еманципацията - с оригиналния замисъл, не изродената днешна интерпретация - дори нямаше да имаш право на образование.

Може би в твоя случай е по-добре да обвиняваш капитализма, ако изобщо тръгнеш да търсиш виновници.

# 747
  • София
Нищо изродено няма в еманципацията днес. Ме ту, и останалите неща не са свързани с нея. В днешно време е важно жените, а и мъжете, в Африка и Азия да получат права и равно заплащане. Това е еманципация.

# 748
Ариел, честито и дано най-после си удовлетворена от себе си, макар, че докато го играеш вечната жертва, не виждам как ще стане..
еманципацията е дала възможности за всякакво образование и професии, дали и как ще се възползваш си е личен избор..

# 749
Да, това е еманципацията в основата си - равни права. Само дето днес нещата не са толкова прости, защото право на глас, на собственост, на образование в западния свят има. Много жени, че и мъже, НЕ знаят и НЕ свързват това с еманципацията.

Аз примерно не се определям или не желая да се определям като еманципирана, защото не искам да се идентифицирам с масовото модерно разбиране за еманципацията, а именно - разни крайности, които е факт, че на моменти звучат като мъжемразство. За съжаление трябва да кажа, че всички жени, които бият тъпана за еманципацията в моето обкръжение, залитат в крайности.

Разбиранията за еманципацията в западния свят днес не са това, което са били едно време, а някакви много крайни нагласи, които отчасти водят до това мъжете да се настройват толкова негативно. Тази изродена еманципация е особена видима в корпоративната култура и развитията от последните години.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 12:15 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт