Еманципацията – ограбва или възнаграждава модерната жена?

• 24 639
  • 1 057
  •   1
Отговори
# 750
Ариел, честито дипломиране и успехи!
Сериозно бъркаш двата щата - еманципация и класово разделение.   Скоро очаквам да започнеш да възхваляваш и социализма.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 12:20 от Dincho

# 751
Еманципацията не гарантира блага и просперитет.
Тя дава права и възможности. Оттам нататък всеки се разпорежда с тях според собствените си желания, амбиции, умствен багаж, възпитание, нагласи. Еманципацията е предпоставка, върху която сам да изградиш живота си, а не ракета-носител, която да те закара от ниво 1 до ниво 10.

# 752
Ариел, ако се пренесеш 100-150 години назад, щеше пак да си бедна, без образование, но омъжена за някой също беден, който щеше да ти прави деца, искаш или не, да работиш като вол и да си недохранена.
В днешно време имаш възможност да промениш образованието, да не се омъжиш за който ти натресат, да си изкарваш прехраната без да зависиш от поддаяния. Че попадаш на идиоти не е проблем на прогреса.
Ама пак си противоречиш. Без еманципация, нямаш никакъв шанс да учиш и да се дипломираш.
Ето това е истината! Най-точният коментар досега!
Браво на Ариел, че се дипломира. Значи се възползваш от еманципацията все пак. Без нея щеше да си пак бедна, но да нямаш избор. Мъжа да ти плаща образованието преди еманципацията... Сериозно ли го вярваш?
Щеше да ти се изсмее и да ти направи още едно дете.

# 753
Браво на Ариел. Дерзай момиче и си знай цената. Не се примирявай с кофти връзки и мъже. Изборът е твой и помни, че както се поставиш, така ще те третират.
Успех от мен.💖

# 754
  • Чужбина
Ариел, преди жените също са работили наравно с мъжете, дори повече. Едната ми баба, освен че поддържаше цяла къща, работеше гадна работа в завод, копаеше и мъкнеше на полето наравно с дядо ми, а двамата се грижеха и за сума животни, което освен хранене, включва стригане на овце, доене, коляне, дране, плюс извеждането на паша, цял ден на полето с овцете на цялото село (извеждаха се на ротационен принцип), което баба ми също е поемала. Не се заблуждавай по разните филми, които показват американците в предградията с белите оградки. Това е много кратък период от време и се отнася само за определени класи. Но дори във високите класи всичко си е имало цена за жената, само дето ако си от ниските класи, тая цена ти се струва нищо в сравнение с твоята. Разбира се, човек ако гледа все най-хубавото и богатото, ще се чувства супер прецакан. Но във всеки един период, само богаташи няма, винаги някой ще го отнася повече. Сега жените имат много повече възможности и избор. Ако сега на някой не му се получава, гарантирам, че едно време пак нямаше да му се получи, и щеше да е дори по-зле.

Това, за което говориш, наистина е за кратък период от време именно по време на соца. Защото тогава със здравия селски манталитет хората са вкарани в индустриализация и урбанизация. Жената се "изравнява" с мъжа, но търпи положението си отпреди "равенството", т.е. отпреди соца. Не са американските, а съветските филми, които показват неверни и изкривени неща.

Темата е дали емаципацията повече е ограбила или възнаградила модерната жена.

Има много реални доводи, измерими, очевидни, че повече е ограбила, защото много хора са бездетни, самотни и/или с психологически проблеми, а демографската картина в развитите страни с висока еманципация е катастрофална.

Никой не казва, че не се дължи уважение и адекватно отношение между хората...

# 755
Чакай малко сега. Как точно еманципацията ограбва бездетна жена, която сама по нейни лични причини активно се решава да остане бездетна и неомъжена?!

Как от еманципацията стигнахте до психологическите проблеми и менталното здраве пак не ми е ясно.

# 756
  • София
Ама това е този Борис, който е ограбен от еманципацията. За него е ясно. Вече булките не се доставят у тях от бащите им и, за да има такава, трябва да се потруди сам.

# 757
Как от еманципацията стигнахте до психологическите проблеми и менталното здраве пак не ми е ясно.
Честно да ти кажа, от тоя храст може да излезе заек.

# 758
  • София
Що така?
Ето аз искам да уча и да се развивам - онез ми казват: Вече имаш едно непризнато образование, друго не ти трябва, ходи чисти.
Това ли е еманципацията?

Това няма общо с еманципацията. А с това, че богатите германци ползват бедните българи за евтина работна ръка. Ако не си някакъв много добър кадър с висока квалификация, на тях им трябват черноработници. За другото си имат германци. Веднъж по работа си говорих с една лекарка, която отишла там, но се оказало, че за да работи това, за което е учила, първо трябва няколко години да бърше задници в старческите домове. За това им трябваме ние. Върнала се в България. Със сигурност има и различни случаи, но който си мисли, че някъде го чакат с отворени обятия да го изкарат от мизерията и да му качат стандарта за сметка на собствения народ, много се лъже. Всеки си гледа интереса. Ако някъде техният и твоят съвпаднат, супер. Ако не, каквото ти дадат.

# 759
  • София
Цяла фирма само мъже в Германия шефчето им разказва играта. Разбира се, много от тях се еманципираха и напуснаха.

# 760
Цяла фирма само мъже в Германия шефчето им разказва играта. Разбира се, много от тях се еманципираха и напуснаха.
Тука вече се обърках.

# 761
  • София
Прочети значението на еманципация отново. Няма значение пола, просто човек се сеща че има права и се бори за тях. Като правото на достойно заплащане, право да сменя работа.

# 762
На бас, че тея мъже дето са напуснали хал хабер си нямат какво пише в Уикепедия за понятието "еманципация".

# 763
Тука май малко се объркаха концепциите на права по принцип и равни права.

# 764
  • София
Лъвица, ЕЖК не е достоверен източник на информация. Нито една държава, включително и България, няма задължение безплатно да обучава хора, от които няма нужда. Ако Ариел нямаше основно образование, и в България и в Германия щеше да го получи безплатно.
Огромен процент от българите в Германия не габотят ниско квалифициран труд.

Общи условия

Активация на акаунт