Мнение за стиснатите хора

• 23 068
  • 351
  •   1
Отговори
# 105
Глупости. Винаги съм писал съвсем същото.
Излизам повечко напоследък. Лято е.

Образно казано, казах деца.
Иначе, защо да ви плащаме сметката?
Ама хем искате отношение като към по-слаби, хем се пенявите и биете в гърдите. Парадокс.
Аз ако не усещам една жена като по-слабата, имаща нужда от закрила, нито ще я харесам, нито ще усетя нуждата от кавалерство. Не че съм намирал по-силна от мен Simple Smile По индийските, ямболски села не съм ходил скоро.

Нямам идея. Предполагам, че е анахронизъм от времената - не толкова далечни -  когато жените не са имали собствени средства и дори за да посещават разни места е трябвало да имат мъж придружител.
Освен това е най-лесния начин жената да разбере дали мъжът има пари.  Все пак не е удобно да пита.... А с беден мъж една жена рискува повече, отколкото мъж с бедна жена.
Необходимостта от закрила произлиза  от факта, че жената ражда и се грижи за децата . Ако няма да и е .нужна такава, отпада и нуждата да е / да се преструва на слаба.

И не на последно място, някои жени и мъже, съответно, ги възбуждат ролите на силния мъж и слабата жена, а олицетворението на тия роли е да я нахрани - да улови плячката/да плати сметката.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 21:41 от Iris04

# 106
За мен плащането на сметката е до възпитание, маниери, отношение.

# 107
За мен плащането на сметката е до възпитание, маниери, отношение.
Да де, ама ако не те харесат...сори, плащаш си я ти. Те ти еманципация.
Продължението е на пейка в Борисовата.
Да не поискаш ся хотел?

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 22:03 от happy doc

# 108
При нас често сметката по подразбиране се дели на две колкото и символична да е. Жените не желаят да се чувстват задължени заради платена сметка. Нищо общо кой е стиснат и кой не е. Дори желанието ти да платиш цялата сметка може да се изтълкува като обида, че е неспособна и половин сметка да плати. Еманципация.
После дори и женени често пак си делят сметките при пазаруване. Навсякъде има различно нормално.

# 109
Тук също е така, макар че зависи много откъде идва човекът по принцип (от каква култура). И все пак имам и супер еманципирани приятелки, на които им е правило лошо впечатление, ако мъжът иска да цепи стотинката буквално на среща. Според мен макар и да не си признават, им е приятно ако мъжът поеме поне по-голямата част.

За това гледам да държа някаква среда, както споменах ако съм сигурна, че не искам да видя човека отново, държа да си платя своята част от сметката. Така не се чувствам, че съм го използвала едва ли не за безплатния обяд/вечеря/кафе, и не се чувствам задължена отново да изляза с него.

Но ако ми хареса човекът, не крия, че вътрешно съм разочарована ако иска да я разделим по равно. Въпреки че се опитвах да се интегрирам по тукашните стандарти и да не ми прави впечатление. Но както казах също, до сега не е имало случай някой хем да иска да делим сметката, хем наистина да е бил сериозен/заинтересован (даже да ме е канил на следващи срещи).

Преди години едно момче, незавършил студент,  настоя да си даде последните пари за месеца да ме черпи кино. Наистина много се умилих Simple Smile Жалко, че си замина за България малко след това и нищо не се получи.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 22:39 от Новачка

# 110
От тази тема научавам какво може да се купи с 5 лв. - половин кило сирене, салата в заведение. Актуализирайте цифрите в примерите си, двойно е по-близо до истината.
По темата - пестеливостта е качество, което нямам, но уважавам. Свързвам го с волята да си ограничаваш малко прищевките. Thinking Когато прерастне в стиснатост, вече е кофти.

# 111
  • У дома... някъде
Накъде се обърна тоя свят в мерене на това и онова,егоизъм,изгода и какво ли още не!
Жалко е!
По темата....-никой не е длъжен на никой с нищо.Всичко е въпрос на възпитание,принципи и ценностна система.

# 112
Не съм чела предните коментари, че много сте писали,отговарям на въпроса:
Не обичам стиснати мъже и стиснати жени!😆
Уточнявам, че за мен стиснатост означава да разполагаш с пари, но да правиш дребни сметки и да се възползваш от възможностите на другите.
Иначе ако знам ,че някой не разполага или има временни трудности, винаги ще се съобразя даже ще гледам да помогна ако мога, за да не се чувства зле.
Ние с приятелките като излезем винаги едната плаща, редуваме се, понякога завтаряме, никой не прави такива сметки.

# 113
  • Terra incognita
Приятните емоции на първа среща приключват в мига, в който започнеш да се озърташ като донесат сметката, или метнеш някаква част от сумата. Доста кофти впечатление, пък ако ще да си най- забавният и внимателен събеседник и слушател.

# 114
Съгласна съм, на мен също като цяло ми е безразлично как и защо и за какво някой (не) си харчи парите. Хем много да имат, хем да са много стиснати мисля, че са по-скоро изключения. Доста по-често ми се е случвало да се впечатлявам колко далеч отвъд финансовите си възможности може да се разпростре човек. Не бих тръгнала обаче да коментирам или да давам акъл.

Иначе за партньорството е важно според мен двама човека да имат подобно отношение към парите. Дългогодишен мой бивш си беше стиснат. Вземахме еднакви заплати, деляхме си разходите, остава ни достатъчно пари. Средна класа хора. Но ми бъркаше в здравето как за някакви общи начинания винаги гледаше да е най-евтиното възможно, имали сме сериозни конфликти.

Елате сега да ни видите с любимия - според него аз съм стипца, а той дава според мен сериозни суми за глупости. Пък аз от нищо не се лишавам, просто всичко си имам, пазя си нещата и не си купувам като него на година и половина нов телефон примерно, освен това не желая да трупам вещи. Напрягат ме. А той купува разни непотребни боклуци без да мисли и понякога без да е проверил какво му трябва, после пък ги изхвърля или ги подарява. Побеснявам, ама са си негови пари все пак. И аз не бих търпяла някой да ми дава акъл как да си харча заплатата, още повече, че финансови проблеми за щастие нямаме.

Единствената причина да не стават скандали е, както много правилно се каза, (1) защото имаме достатъчно и (2) имаме отделни сметки и поотделно добри доходи. Ако попаднем в ситуацията да трябва да се оправяме с по-малък бюджет бих могла да си представя, че ще се стигне до сериозни караници, освен ако той не си контролира харчовете.

Изобщо различно отношение към парите, добри при наличие на такива, може да доведе до сериозни търкания, а при липсата им със сигурност става много зле.

# 115
Обаче какъв ужас ще е семейство, където и двамата са с широки пръсти… не знам как ще се изхранват тия деца.

Мисля че е хубаво поне единият да има контрол, но все пак да не е някаква супер крайност.

Аз съм абсолютен емоционален купувач, обичам красиви неща, но си слагам лимит за глупости всеки месец.

Като цяло най-гадно е ако човек се стиска да дава за други, а за себе си харчи свободно.
Примерно да не дава 5 лева в офиса като събират за рожден ден, или да се стиска за цветя и подарък като отиде на гости някъде. Не че е длъжен , но някак смотано стои

А сега се сетих, понеже съм представител на Ейвън, имах една колежка от предишната фирма, все се хвалеше колко скъпи дрехи и парфюми има.Веднъж си поръча червило за 10 лева.В следващия каталог то беше намалено на 9 и тя дойде да си иска разликата, че се минала 1 лев щото поръчала рано….

# 116
Сега се замислих, че съм 50 на 50 с хората, които са ме разочаровали съм по-зле и от чичо Скрудж. И да умрат от глад, няма да им помогна. Но, за другите вадя залъка от устата си на непознат, в нужда също, ама на първите не бих дала и чаша вода. Не харесвам стиснати хора. (зодия Лъв).

# 117
  • Столичанин ама не в повече :D
Обаче какъв ужас ще е семейство, където и двамата са с широки пръсти… не знам как ще се изхранват тия деца.

Мисля че е хубаво поне единият да има контрол, но все пак да не е някаква супер крайност.

Аз съм абсолютен емоционален купувач, обичам красиви неща, но си слагам лимит за глупости всеки месец.

Като цяло най-гадно е ако човек се стиска да дава за други, а за себе си харчи свободно.
Примерно да не дава 5 лева в офиса като събират за рожден ден, или да се стиска за цветя и подарък като отиде на гости някъде. Не че е длъжен , но някак смотано стои

А сега се сетих, понеже съм представител на Ейвън, имах една колежка от предишната фирма, все се хвалеше колко скъпи дрехи и парфюми има.Веднъж си поръча червило за 10 лева.В следващия каталог то беше намалено на 9 и тя дойде да си иска разликата, че се минала 1 лев щото поръчала рано….
Познавам такова и все не им стигат парите, въпреки че изкарват поне 4-5, познавам и друго пак изкарващо толкова, но там ги влагат в инвестиции и бизнес начинания и им се отплаща (и двете с по две малки деца). Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 10:32 от jerami

# 118
И аз познавам семейства, в които и двамата са с широки пръсти. Харчи се за всевъзможни глупости, парите свършват преди заплата и се искат заеми от близки. И говорим предимно за хора, които печелят добре. Не си представям какво би било, ако са им ниски заплатите.

# 119
  • София
Понякога недаването за друг е въпрос на принципи. Когато някой в офиса не ми е симпатичен или не го чувствам близък, даже 2 лв. няма да дам. От години не работя с чужди хора, но го спазвах, когато работех. Предпочитам да харча за себе си и близките си, вместо за какво ли не. И празниците празнувам с близките, а не с чужди хора.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 11:06 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт