Мнение за стиснатите хора

• 23 071
  • 351
  •   1
Отговори
# 120
Винаги си правя устата и наистина съм готова да си платя на първа среща, никога не ми дават. Не бих съдила за човека само на база дали в платил или не. Не знам тяхната ситуация. Прекалената стиснатост не я разбирам, според моите разбирания животът е да се живее пълноценно. От друга страна обаче не подкрепям харчене за глупости (като всеки си има собствено мнение кое представлява глупост и излишен разход), както и уважавам избягване на финансова разточителност с цел планиране на бъдещето ( собствено жилище, бизнес, развитие на бизнес и т.н).

# 121
  • Пловдив
Единствената причина да не стават скандали е, както много правилно се каза, (1) защото имаме достатъчно и (2) имаме отделни сметки и поотделно добри доходи. Ако попаднем в ситуацията да трябва да се оправяме с по-малък бюджет бих могла да си представя, че ще се стигне до сериозни караници, освен ако той не си контролира харчовете.
Точно така е, да.

От тази тема научавам какво може да се купи с 5 лв. - половин кило сирене, салата в заведение. Актуализирайте цифрите в примерите си, двойно е по-близо до истината.
По темата - пестеливостта е качество, което нямам, но уважавам. Свързвам го с волята да си ограничаваш малко прищевките. Thinking Когато прерастне в стиснатост, вече е кофти.
Ааа, зависи от заведението.
За около лев и 50 си взимам порция зелева салата от заведение тип бърза закусвалня + храна за вкъщи.
+1 за втория абзац. Пестелив без крайности е най-добрият вариант за един човек, ако можем да обобщаваме.

# 122
  • СИ
Ааа, зависи от заведението.
За около лев и 50 си взимам порция зелева салата от заведение тип бърза закусвалня + храна за вкъщи.
+1 за втория абзац. Пестелив без крайности е най-добрият вариант за един човек, ако можем да обобщаваме.

Зависи, да... Едно и също нещо варира в пъти. Преди малко пих кафе в лятно барче към тенис-клуб. Като ми казаха за две кафета 1,60 лева ми висна ченето.       Smile

# 123
В коментирания от мен пост ставаше дума, че кавалер можел да плати 5 лв. за салатата на жената. Тоест хората са на среща някъде, където салатата е 5 лв.

# 124
Аз съм съгласна, че има такива цени, ето напр. едно от заведенията на т.нар. манджа стрийт в нашия квартал, който не се води евтин - https://orders.musakabar.bg/bg/Menu/Delivery Това конкретно има доста маси, няма надценка за ядене на място.
Само не съм сигурна дали до вечерта е останало нещо за ядене, но пък може хората да си чукнат среща в обедната почивка, тъкмо момко няма да бъде подлаган на оценка по точката с изпращането.

# 125
Защо са захващате за 5 лв.? Сумата е примерна.... 5-10-20 лв., какво значение има колко точно струва салатата, та се коментира на две страници вече?!?
Примерът беше, че става въпрос за салата или кафе, не за някакви скъпи ордьоври.

# 126
При нас за стиснатите хора има много ресторанти в които може да си донесеш виното за да ти излезе по-евтино и това е задължителна част от рекламата им. Много хора се възползват. А пък най-стиснатите просто си носят цялата храна (често купена наедро по промоции) по поляните на пикници. Много са и май все повече ще стават.
Приятното прекарване на времето със семейството или с приятели не винаги е в пряка връзка с това колко ще ни струва.

# 127
Защо са захващате за 5 лв.? Сумата е примерна.... 5-10-20 лв., какво значение има колко точно струва салатата, та се коментира на две страници вече?!?
Примерът беше, че става въпрос за салата или кафе, не за някакви скъпи ордьоври.
Eдно е да платиш 5лв, друго е 20лв, не е до стиснатост, а до здравомислие 😐

# 128
  • Пловдив
Уточняваме колко стиснат просто. Wink

# 129
И аз обичам да харча за глупости, имаме заделено за "добро и лошо", цялата заплата я стопявам. Купувам всевъзможни простотии и вредни неща, които ни носят удоволствие. Не се лишаваме от нищо, било то дреха, играчка, сладко, вещ. Та нали парите са за това? Винаги съм се чудила на хората, които само "кътат", като не харчат, какво ги правят тези пари? Мисля, че като си заминат друг им ги харчи, не знам...

# 130
Е, каква точно е разликата?!?

Ако нямаш 20 лв. в джоба да платиш една салата, просто не каниш жена на заведение. Като вземеш заплата, тогава.....
Ноооо.....както разбрахме, днешните жени са еманципирани, те плащат сметката, те изпращат, даже и те завиват да не настинеш!!!! Trollface

ПС: Говорим за първа среща и оставяне на първо впечатление. При вече двойка нека да си плаща, който си реши. При семейства пък съвсем.

# 131
Та нали парите са за това? Винаги съм се чудила на хората, които само "кътат", като не харчат, какво ги правят тези пари?
Смяташ, че който има много пари просто ги разхвърля безразборно ли?

# 132
Не одобрявам стиснатите хора, които могат да живеят нормално, но умишлено не го правят. Те не зачитат реално единственото, което имат - настоящето си и съответно го пропускат. Това  е вид страх да сме тук и сега, някакъв болен стремеж да се подсигури бъдещето, което никой не знае какво ще е. Отношението към парите казва твърде много за същността на хората. Сега някой да не си помисли, че ми е единствено важно да карам ден за ден, да не мисля за нищо напред, да съм едва ли не залепена безвъзвратно към вещите и моментните  удоволствия. Това също не е ок - да те прецакват, да не ти дават почти нищо, но ти да плащаш за тонове глупости безполезни, защото другите го правят. Учим детето по същия начин - да, постоянно се възползваме от всичко добро, забавляваме се и с вещи, почивки..но това не ни е превърнало в хора, които да не знаят какво да правят със себе си, ако да кажем са половин месец в някоя виличка в някоя горичка. И там се чувстваме комфортно, много даже.  Не харесвам стиснати хора, това е доста по-голям проблем от невинна загриженост за бъдещето, както те го възприемат. Познавам стиснати хора, те взимат много трудно решения в живота си, страхливи са, не се справят с препятствията си, вечно умуват кой, колко е дал, живеят в миналото, все тънат в някакви дребнавости и много се страхуват за бъдещето. Не ги разбирам, пропускат живота си. Една майка ми каза веднъж,  че мъжът и отказвал да се купуват каквито и да било  играчки на детето, с мотива, че то щяло да се разглези от тях. Толкова е стиснат чак. За мен не е нормално едно малко дете да расте със съвсем малко играчки. Но хора всякакви. Аз не бих стояла спокойно в подобна ситуация. Даже, преди време, са ми казвали: толкова колички има малкият/ като цяло играчки се имаше предвид/, че за тях са дадени пари за една истинска нова кола. Не съжалявам, че лесно харча пари за хората, които обичам и за себе си.

# 133
Интересно ми е някой да сваля жена, но да не я черпи кафе (или друго), защото "тя нали е еманципирана". И ако жената го отсвири по тази причина, това да се брои за двоен стандарт - "хеей, нали бяхте силни и способни, защо вие не черпите мъжа?"

Мисля си, че това е, защото мъжът уж е ловецът, уж иска да спечели тази жена, и я печели - как?
Разбира се, мъжът е в правото си да не черпи. Никой не може да го задължи. Може и да си намери жена, която да смята това разпределение за нормално, щото нали еманципация.

Реално е и така, не се знае дали жената не печели колкото този мъж, или даже повече, но това все пак е по-малък процент от случаите. На мен определено ми се струва обаче, че старомодното кавалерство не е мъртво и все още мъжът-принц на бял кон ще се котира по-високо от чичо Скрудж (има, но не дава) или от просяка пред бакалията (няма и не дава).
Социално определени роли на половете - джендър, знаете.
Wink

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 16:54 от Uncommon

# 134
Интересно ми е някой да сваля жена, но да не я черпи кафе (или друго), защото "тя нали е еманципирана". И ако жената го отсвири по тази причина, това да се брои за двоен стандарт - "хеей, нали бяхте силни и способни, защо вие не черпите мъжа?"

Мисля си, че това е, защото мъжът уж е ловецът, уж иска да спечели тази жена, и я печели - как?
Разбира се, мъжът е в правото си да не черпи. Никой не може да го задължи. Може и да си намери жена, която да смята това разпределение за нормално, щото нали еманципация.

Реално е и така, не се знае дали жената не печели колкото този мъж, или даже повече, но това все пак е по-малък процент от случаите. Все пак ми се струва, че старомодното кавалерство не е мъртво и все още мъжът-принц на бял кон ще се котира по-високо от чичо Скрудж (има, но не дава) или от просяка пред бакалията (няма и не дава).
Социално определени роли на половете - джендър, знаете.
Wink

Абе накратко не им завиждам на мъжете днешно време хаха.. да покажат, че подкрепят еманципацията, или да се покажат, че са кавалери и искат да проявят отношение. Понякога границите са размити общо взето Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт