Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 850
  • 826
  •   1
Отговори
# 585
Легална дефиниция на фасада има в параграф 5 ДР на ЗУТ. Ето го определението :

Иначе в чл.185 ЗУТ се споменава съществено засягане на фасада/общи части (фасадата е обща част по см.на ЗС), но какво е съществено, и какво несъществено засягане, е въпрос на тълкувание на този, който ще борави с понятието. В закона не е казано кои дейности са съществено засягане, кои не са.

Кой ви иска дограмата да е същата? Админ.орган, кой....

# 586
Общото събрание било гласувало, но няма протокол. Фасадата, на която имаме общо 5 прозореца, е с изцяло южно изложение. Местим се от друго южно жилище със същата дограма, където на седмата година я сменяхме, защото се беше изпекла (и имаше структурни проблеми). И сега един вид сме принудени, само и само за да не се караме с новите съседи, да направим същата грешка за втори път
Легална дефиниция на фасада има в параграф 5 ДР на ЗУТ. Ето го определението :

Иначе в чл.185 ЗУТ се споменава съществено засягане на фасада/общи части (фасадата е обща част по см.на ЗС), но какво е съществено, и какво несъществено засягане, е въпрос на тълкувание на този, който ще борави с понятието. В закона не е казано кои дейности са съществено засягане, кои не са.

Кой ви иска дограмата да е същата? Админ.орган, кой....

# 587
Ами не знам...но за климатик гласували ли са нещо, да се питат съседите къде да го сложиш външното тяло, това пак е вид "засягане" на фасадата, тоест същото като растера и цвета на дограмата, по тяхна логика??

За мен дори да се тълкува като засягане на обща част, то то е несъществено такова...

# 588
ani4ka03, може да сложите алуминиева или пвс с алуминиева капачка.
И аз съм на същата гара, моите са антрацит, големи, южни.

# 589
Без Протокол няма как да сте сигурни какво са гласували, кога, Вие защо не сте били на това събрание?!
Едва от началото на този месец може през Вайбър да речем да се обсъждат някакви въпроси и да се счита заявеното за валидно и доказуемо. Било за гласуване, било даже и като алтернатива на събрание.

# 590
Аз лично бих игнорирала мнението на съседите.
Това е дейност, за която не се вади разрешение за строеж от гл.архитект на общината.
Дело за това да води съсед...скептична съм. И с какъв предмет ще е..и тук сэм скептична. Негаторен иск - как точно цветът му пречи да упражнява правото си на собственост...?
Изобщо не виждам какво могат да направят ако сложите др.цвят.
Няма лошо всичко да е унифицирано, но е в сферата на идеалното по-скоро...
А вие защо сте ги питали? Предстория или друго нещо има ли?

# 591
  • Sofia
Не виждам проблем, да сложите същия цвят дограма или пък да съобразите мястото на климатика щом в блока съседите си спазват тези разпоредби. Т.е. от толкова марки и цветове да не можете отвън да сложите същия цвят? Един такъв блок изглежда много по-добре и държи висока продажна цена. Ще ви харесва и на вас повече.
Отвътре направете каквото искате, т.е. отвътре цвета може да е друг.

# 592
Жената обяснява, че "златният деб" почва да се лющи като нагори на слънцето - поне аз така разбрах. На южно изложение много бързо при това. А заради цвета има и оскъпяване.
А тя иска да си сложи висок клас дограма, бяла.
Питала е съседите вероятно,.защото дтроителят им е казал да не пипат фасадата, че пада гаранцията. Пък Технически паспорт, пък дъ-ра дъ-ра.
Бобът това ми говори Simple Smile

# 593
Че като се излющи, строителят дали ще й извърши подмяна за негова сметка? Бобът казва тц, нье...
Я да пита директно строителя, ма писмено, ако още го има де, строителят..а не е зачезнал или трансформирал се..туй пак от боба го знам, че често се получава Simple Smile

# 594
да си сложи бяла, а ако и направят проблем продават спрейове с боя

# 595
А така, уцелихте в десятката. 🙂 Освен това блокът е на относително шумен булевард....От всичко, което изчетох, стигам до извода, че пак ще си платя за по-скъпия цвят, но само отвън - и вълкът сит, и агнето цяло.
Жената обяснява, че "златният деб" почва да се лющи като нагори на слънцето - поне аз така разбрах. На южно изложение много бързо при това. А заради цвета има и оскъпяване.
А тя иска да си сложи висок клас дограма, бяла.
Питала е съседите вероятно,.защото дтроителят им е казал да не пипат фасадата, че пада гаранцията. Пък Технически паспорт, пък дъ-ра дъ-ра.
Бобът това ми говори Simple Smile

# 596
Нещо такова ще трябва да стане, защото друг вариант да се избегнат разправии и аз не виждам.
И разбирам стремежа към добре обезшумена и хубава дограма, ефективност при топлене и охлаждане.

Някой вече проведе ли on-line събрание случайно и как написа протокола?

# 597
Имам казус (обичаен, но все пак да питам да не се е променило нещо, че четох съвети отпреди години). Съседката два етажа под нас се оплака от теч в банята. Таванът й е мокър и пада боя, вече и мазилка, направо си е теч. У дома гледахме - нищо не видях. Между мен и нея е апартамент, в който никой не отваря, не познаваме хората, останала съм с впечатление, че живеят основно в чужбина. Домоуправителят също ги търси.

Какво можем да направим? Да викаме някой с термокамери да проследи теча? Ако се докаже, че е от тях, а не можем да ги открием? Има ли възможност да се кърти и търси тръба през стената на коридора? Тръбите на баните ни вървят по стената, която е вътрешна на общия коридор, така че теоретично можем да разбием и да търсим без да влизаме в апартамента.

Обаче законно ли е?

Апартаментите са средни. Няма как централно да се спре водата. Дело - бавно е, искаме бърза реакция, защото ще иде към долните етажи, а междувременно новата баня на съседката ще е съсипана и не съм сигурна дали няма водата да избие и към нас.

# 598
Стената в коридора е обща част, тръбите са обща сградна инсталация - обща част. Ако има достъп, проблем не виждам аз. После измазвате разбира се.

# 599
  • Бургас
Здравейте, какво се прави при смяна собственост на обект в ЕС и неподаване на декларация за вписване в домовата книга, има ли санкции, кой ги налага

Общи условия

Активация на акаунт