Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 861
  • 826
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,

Пиша имам два въпроса:
- бихте ли препоръчали адвокат (може и на лично съобщение) , занимаващ се с въпросите на ЗУЕС, с когото сте работили и сте доволни. За град София става въпрос.
- има ли смисъл за се обжалва незаконосъобразно решение на общото събрание по предвидения в закона чл. 40, доста след изтичане на 30-дневния срок за неговото обжалване ?

И още нещо- вярно ли е, че необжалваните решения в срок, макар и незаконосъобразни, стават задължителни след този срок ?

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 14:58 от No_name1

# 556
Здравейте,

Пиша имам два въпроса:
- бихте ли препоръчали адвокат (може и на лично съобщение) , занимаващ се с въпросите на ЗУЕС, с когото сте работили и сте доволни. За град София става въпрос.
- има ли смисъл за се обжалва незаконосъобразно решение на общото събрание по предвидения в закона чл. 40, доста след изтичане на 30-дневния срок за неговото обжалване ?
Ако намерите читав адвокат пишете ми съобщение моля с контакти,че аз сама пуснах  една заповед и бера 4-ти месец ядове 😁

# 557
Здравейте,

Пиша имам два въпроса:

И още нещо- вярно ли е, че необжалваните решения в срок, макар и незаконосъобразни, стават задължителни след този срок ?

По-скоро има смисъл, защото по делото ще се доказва и това - факта на връчване на решението по предвидения в чл.16., ал.7 ред, и/или залепването на входа, което се удостоверява с бележка. Тези неща ние не ги знаем, така че няма как еднозначно да се отговори. При недоказано връчване/залепяне, срок не почва да тече.

# 558
Здравейте,

Пиша имам два въпроса:

По-скоро има смисъл, защото по делото ще се доказва и това - факта на връчване на решението по предвидения в чл.16., ал.7 ред, и/или залепването на входа, което се удостоверява с бележка. Тези неща ние не ги знаем, така че няма как еднозначно да се отговори. При недоказано връчване/залепяне, срок не почва да тече.

Протоколът е залепен по съотвения ред, както е изпратен и по електронна поща в определения срок (7 дни) от провеждането. В случая не се касае за оспорване на връчване на решението, въпросът е дали след като е изтекъл 30- дневния срок от получаването на решението, има смисъл да се обжалва или тези молби, съдът оставя без отговор поради изтекъл срок .

# 559
Това е въпрос на допустимост на иска/жалбата, и се разглежда по самото дело, а не извън него.
От форум няма как да ви се отговори адекватно, консултирайте се с адвокат, който да ВИДИ документите.

Съдът първо ще провери всичко по закон ли е било при връчването на решението, и чааак след като изясни този въпрос, може да се произнесе допустима ли жалбата и спазен ли е срока за обжалване, или е недопустима поради неспазване на срока. Какво ще гледа съдът, и до какъв извод ще стигне,ние не знаем, защото не разполагаме с документацията.
Аз поне със сигурност няма да ви отговоря с да или не, защото не съм видяла документи.
Ако друг се наеме - нека...

# 560
Това е въпрос на допустимост на иска/жалбата, и се разглежда по самото дело, а не извън него.
От форум няма как да ви се отговори адекватно, консултирайте се с адвокат, който да ВИДИ документите.

Съдът първо ще провери всичко по закон ли е било при връчването на решението, и чааак след като изясни този въпрос, може да се произнесе допустима ли жалбата и спазен ли е срока за обжалване, или е недопустима поради неспазване на срока. Какво ще гледа съдът, и до какъв извод ще стигне,ние не знаем, защото не разполагаме с документацията.
Аз поне със сигурност няма да ви отговоря с да или не, защото не съм видяла документи.

Да, благодаря за изразеното мнение. Точно затова помолих за координати на адвокат, с който да се проведе консултация и да прецени спрямо конкретния случай.

# 561

Съдът няма никакво време да се занимава с това. И вещите лица са про форма. Това го знам от заместник съдия по такива дела. Не разчитайте много на съда да реши проблемите ви!

# 562

Съдът няма никакво време да се занимава с това. И вещите лица са про форма. Това го знам от заместник съдия по такива дела. Не разчитайте много на съда да реши проблемите ви!
Масово има дела на ЕС точно с оспорване на решения и някакви такси ( знам и за две спечелени дела ) .

# 563
  • София
Ъхъм,  две спечелени дела. ОК, но от колко заведени и с даден ход....
За мене - живееш някъде, прави се подобрение = плащаш си.
Ако не щеш - влез в произволен вход на стара кооперация в центъра. Ще видиш очукан коридор, аромат на вкиснато, разбити пощ. кутии и вход. Това чака всички ако не се поддържа.

# 564

Здравейте на всички, Настана лека каша в нашата ЕС. Ние сме от 6 години в блока и в общи линии не сме се интересували особено какво се случва с управлението на ЕС. Преди 3 години сменихме фирмата домоуправители с нова. Документите на кооперацията по пътя между двете фирми уж се загубиха и започнахме на чисто. С каса на 0 и без документи. Напоследък се наложи да предприемем ремонти в гаражите и част от собствениците отказаха да плащат. Оказа се, че от 3 години се събират такси само от апартаментите и те покриват всички разходи. На последното ОС, което беше миналият месец изискахме от фирмата да се снабди с данни за да се включат и гаражите в плащането на сметките. Тази седмица ни изпратиха таблицата за площообразуването и съобщение, че собствениците на гаражи са решили да се отделят в отделна ЕС. Те не, че досега са били някъде де. Въпросите които изникват в тези две етажни собствености обаче са доста. Асансьора се ползва от всички,  има общи помещения и място за чистачката в гаражите. Те използват обща вода. Ако са две ЕС кое се води общо като основи, стени, носеща конструкция, покрив? Предстои ремонт на плочата между двете нива на гаражите (те са оставени на гола плоча и от лугата и водата която оставят колите арматурата е ръждясала и пада бетонното и покритие от тавана) - този ремонт кой би следвало да го поеме? В закона са описани кое се включва като общи площи, но при две собствености според мен има общи и за двете ЕС . И ако определим кое е обща площ за двете собствености, как да изчислим дяловото участие за фонд ремонт? Видях, че е коментирано в предишни теми но не ми стана ясно ако има общи разходи как се разпределят.

# 565
Понякога не мога да разбера защо хората изгарят от желание да си го правят точкова сложно. При нас всичко е в една ЕС. Всяко паркомясто си има % идеални части и всичко се събира в обща сметка. Правихме ремонт на двора, който се явява покрив на гаража - ами всички солидарно платиха според % идеални части и не е имало драми. Ако се наложи ремонт на гаражна врата се взима от ФА. Ако се наложи ремонт на стълбище, пак така.

# 566
Здравейте
Някой може ли да ме насочи къде да прочета какво точно се дефинира под контрол на достъпа ?
Имаме карта за бариера, но каква е ролята на човешкия фактор- охранител ?!

# 567
  • София
Не съм сигурен точно за какво питаш, но пробвай със Закона за частната охранителна дейност.

# 568
  • София
Контрол на достъпа е система от технически средства, която може да включва и физически контрол. Зависи как е направена архитектурата на системата. Не знам дали ще намерите точна дефиниция, но обекта на защита обикновено има приета политика за сигурност, където точно би трябвало да се указват правилата за достъп, видовете достъп, видовете рискове, кръгът лица с ниво на достъп, задълженията на охранителя и т.н. Blush

# 569
Не съм сигурен точно за какво питаш, но пробвай със Закона за частната охранителна дейност.
Питам дали това включва вдигане на бариера и дотук ?!
В нашата такса има такова перо, но според мен освен горното действие трябва да се ограничава влизането на външни лица, ако някой влиза да се записва кой къде отива … час на влизане , излизане … и това да се различава от действие “охрана”

Общи условия

Активация на акаунт