Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 843
  • 826
  •   1
Отговори
# 600
  • Под Слънцето
Знам, че ще ме насочите
Къде мога да проверя дали съсед си е узаконил преградено/ завзето помещение от общите мази?
Витаят такива слухове из входа.. но искам да проверя реално как стоят нещата.

# 601
Няма как да е станало без съгласие на ЕС. Така че ако не сте давали такова, гаранция че е своеволно и не по установения ред...

# 602
  • Под Слънцето
Не е давано съгласие.  Къде все пак мога да проверя каква е ситуацията ?

# 603
Ами в общината, като потърсиш РС за съответното преустройство. На така ще ги сигнализираш и тях, и може да почнат процедура за незаконно строителство...
Коя година е правено това приобщаване на обща част към самост.обект?
По ЗУТ се иска съгласие от ЕС, договор с ЕС в нотар.форма и РС..някъде в чл. 185 ЗУТ беше...

Питай го какви документи има и вадил ли е разр.за строеж.

# 604
На бас, че нищо не е узаконил човека.
Масова практика на преграждане с подръчни материали, врати, заключване и т.н. Като се обадиш стават докачливи и груби. И не на последно място, ако случайно ЕС се е съгласила, се дължи наемна цена за ползването на обща част от входа.

# 605
  • Под Слънцето
На бас, че нищо не е узаконил човека.
Масова практика на преграждане с подръчни материали, врати, заключване и т.н. Като се обадиш стават докачливи и груби. И не на последно място, ако случайно ЕС се е съгласила, се дължи наемна цена за ползването на обща част от входа.

За това спорим.

# 606
  • Варна
Ами много лесно може да докаже, че е прав като извади документите и ги сложи на масата. Докато не го прави, това за мен е самоуправство.

# 607
Ако е законно преградено, то наем не се дължи, просто защото по закон, преди преграждането, собствеността се прехвърля. Уредено е в чл.185, ал.3 от ЗУТ - Когато с проекта за преустройство се предвижда присъединяване на обща част в сграда - етажна собственост, към самостоятелен обект в етажната собственост или създаване на самостоятелен обект от обща част на сграда - етажна собственост, се сключва договор за прехвърляне на собственост в нотариална форма с останалите собственици в етажната собственост. Въз основа на одобрения проект и на договора се издава разрешение за строеж.

За това още вчера ти писах, че ако не сте давали съгласие под формата на нотариален акт за прехвърлянето, вероятно е незаконно преустроено.

Законовият ред сега е жалба за незаконно строителство, и премахване на същото по реда на ЗУТ.
Узаконяване няма.

# 608
Може ли някой да ми припомни дали освен собственик на ОС може да присъства наемател ?
Имам чувството, че нещо четох по повода, но сега не успявам нещо да открия  … може и някоя статия да съм прочела, може и да се бъркам ?!

# 609
Виж в закона, в вачалото беше....

# 610
Виж в закона, в вачалото беше....
Благодаря Simple Smile

# 611
Чл.14.
Наемател не!
Собственик и ползвател -да.
Ползвател - лице с вещно право на ползване.
Ползвател не е равно на наемател.
Наемателят е обитател по смисъла на  пар.1 ДР на ЗУЕС.

# 612
  • София
Към момента не знам. Но преди години когато се занимавах с входа, имаше опция с пълномощно.

# 613
Аз съм била на ОС, с пълномощно, предадено на домоуправителя. Но всички бяха разбрани, знаехме какво ще се обсъжда и имаше само едно важно решение, по което имаха консенсус.

# 614
Здравейте, знаете ли как законно може да се отдадат под наем помещения който са общи части на входа?
Какъв е реда и какви документи трябва да се подадът в общината. Уточнявам, че помещението има отделен електромер и водомер, било е предвидено за абонатна на топлофикация.
Ако някой е запознат ще съм много благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт