Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 808
  • 826
  •   1
Отговори
# 615
Влезе ли в сила закон за такса за кучета? Във входа има куче, което прави чудеса, стопанката нехае. Как да я "вразумим"?

# 616
  • София
За промяна на предназначението на общи части ви трябва съгласие 100% . Преценете първо имате ли го него, иначе няма смисъл.

Какви чудеса прави кучето? Такса за животни, които подлежат на извеждане, има. Има и опция да бъде опростена.

# 617
Здравейте, знаете ли как законно може да се отдадат под наем помещения който са общи части на входа?
Какъв е реда и какви документи трябва да се подадът в общината. Уточнявам, че помещението има отделен електромер и водомер, било е предвидено за абонатна на топлофикация.
Ако някой е запознат ще съм много благодарна.

Вижте чл.38 и чл.185 от ЗУТ. Ако е без строителни дейности, а само смяна предназначението - има един нов член в ЗУТ 147а, олекотена процедура.
Не се иска съгласието на етажните собственици, ако помещението е било с нежилищни нужди към момента на построяване на сградата - съгласно чл.38, ал.5 от ЗУТ.
https://lex.bg/laws/ldoc/2135163904
Какъв е статута сега, и с какво предназначение ще се ползва в бъдеще, това помещение от наемателя - има значение.
Най-добре си питайте в общината - районният техник, или в приемния ден на главен архитект, или някой познат.

# 618
Влезе ли в сила закон за такса за кучета? Във входа има куче, което прави чудеса, стопанката нехае. Как да я "вразумим"?

# 619
Тета 75 благодаря, всички собственици са съгласни защото това е доход на ЕС. Трябваше да подчартая Законно, защото до сега се е ползвало за зала за спортни дейност, ще бъде нещо подобно и при новите наематели. Не се вдига шум, всичко е изолирано, намира се между етажите.

# 620
Да, в чл.51 от ЗУСЕ
Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи по ал. 1 или ал. 9, т. 1 за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.

# 621
Тета 75 благодаря, всички собственици са съгласни защото това е доход на ЕС. Трябваше да подчартая Законно, защото до сега се е ползвало за зала за спортни дейност, ще бъде нещо подобно и при новите наематели. Не се вдига шум, всичко е изолирано, намира се между етажите.

Не ми стана ясно защо искате да подавате нещо към общината? като прочетох, помислих че ще преустройвате помещението/сменяте му предназначението, а така като чета...не знам, не ми е ясно какво точно искате да правите с това помещение.
Ползвало се е за спортни дейност, сега пак щяло да бъде "нещо подобно" - не е никак конкретно като отговор, всеки обект в една сграда си има определен идентификатор според закона за кадастъра, като този идентификатор посочва предназначението на това помещение - напр. жилищно, за търговска дейност, складова и т.н. От това и зависи ще има ли при вас сямна предназначението, или няма, на това помещение, оттам не е и ясно нужно ли е изобщо разрешение за строеж, или не...

# 622
Да, в чл.51 от ЗУСЕ
Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи по ал. 1 или ал. 9, т. 1 за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.
Точно така, а също така са в сила и следните 2 неща:
1. апартаментите, в които не се живее или собствениците отсъстват през голяма част от времето, също заплащат такса за режийни разходи като размерът е като за един обитател.
2. Таксата за режийни разходи е еднаква за всеки обитател независимо на кой етаж живее.

# 623
  • София
Моля, препоръчайте фирма за поддръжка на асансьора.
Стара кооперация, Шиндлер с решетка, 6 спирки.
Към Коне сме, но не си вдигат телефоните, включително 24-часовия авариен телефон! Търсих ги, за да им кажа, че аз съм новият касиер и да пращат на мен фактурите, обаче ударих на камък. Питах предишната касиерка, каза че никога не е комуникирала с тях по телефон или на живо. Само имейли. Уж идват веднъж месечно да проверяват, но никой никога не ги е засичал или отключвал входната врата. Направо се притесних дали изобщо имаме някаква поддръжка.

# 624
https://www.damtn.government.bg/registri/

Регистър на фирмите, може да изцерете нова евентуално.

Има телефони на Агенцията, не пречи да ги прозв ните и да се допитате и до тях ...Simple Smile

# 625
  • София-в сърцата на моите деца
Моля, препоръчайте фирма за поддръжка на асансьора.
Стара кооперация, Шиндлер с решетка, 6 спирки.
Към Коне сме, но не си вдигат телефоните, включително 24-часовия авариен телефон! Търсих ги, за да им кажа, че аз съм новият касиер и да пращат на мен фактурите, обаче ударих на камък. Питах предишната касиерка, каза че никога не е комуникирала с тях по телефон или на живо. Само имейли. Уж идват веднъж месечно да проверяват, но никой никога не ги е засичал или отключвал входната врата. Направо се притесних дали изобщо имаме някаква поддръжка.
ЕТ "Любомир Янакиев"- вече над 10г ни поддържа старият асансьор и сме доволни

# 626
Здравейте. От скоро съм домоуправител на входа, в който живея. Съсед ме потърси вчера с проблем, че живущите под него са включили отоплителна печка на дърва към аспирация. Пита дали мога да намеря скица на жилищния блок от общината. Звънях в кадастър, те ми казаха, че подобни документи има в общината. Наскоро правихме технически паспорт на сградата и въпросът ми е следния - има ли в този паспорт посочено кой комин е комин и кой аспирация? И отново ли трябва да го търся от общината? Благодаря Simple Smile

# 627
В архива на общината безсрочно се пазят, поне по закон е така, инвестиционните проекти, по които е строена сградата ви.

# 628
Наскоро бях в нашата община, за да взема схема на апартамента, по която да се видят носещите стени, защото обмислям малко преустройство. Написах молба към общината и ме изпратиха в архива. Служителката извади едни дебели папки, в които е описано всичко за строителството на сградата. Изглежда аз им бях първата с подобна молба, защото не знаеха какво да ми изкарат. И аз се ориентирах много трудно. Накрая се оказа, че съм взела схема на огледален на моя апартамент в друг вход на блока и ще трябва да ходя пак :/ Дано във вашата община имат повече опит. Трябва да се занесе копие от нотариалния акт, за да ви приемат молбата.

# 629
Здравейте. От скоро съм домоуправител на входа, в който живея. Съсед ме потърси вчера с проблем, че живущите под него са включили отоплителна печка на дърва към аспирация. Пита дали мога да намеря скица на жилищния блок от общината. Звънях в кадастър, те ми казаха, че подобни документи има в общината. Наскоро правихме технически паспорт на сградата и въпросът ми е следния - има ли в този паспорт посочено кой комин е комин и кой аспирация? И отново ли трябва да го търся от общината? Благодаря Simple Smile
Сигурно пише в техническия паспорт.
Ако е сградата е стара, е твърде вероятно това да е комин, а не въздуховод.

Общи условия

Активация на акаунт