Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 326
  • 826
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
Живея в панелен блок на 40+ години. При запитване за технически паспорт фирмата, която евентуално щеше да го прави, поиска цялата техническа документация на блока, която се оказа в архива в общината. На всичко отгоре нямахме право да я изнасяме дори за копиране. Вариантът беше да заявим копие, те да го направят в тяхна доверена фирма и да ни го дадат срещу скромната сума от около 100 лв. Което и направихме. До паспорт не стигнахме, но си имаме папката. Мисля, че щом са ви изготвили технически паспорт, там би трябвало да има тази документация. Ако не, отивате в общината и копирате.

# 631
Ако не е комин за печки, а аспирация за баня или кухня, мисля, че е забранено да се включва към нея печка на твърдо гориво. Опасно е, не са предвидени за това комините, може и пожар да стане.

# 632
Другият вариант е пускате жалба в общината, и до пожарната, те идват, гледат си в архива, казват кое какво е, и дали може, или не.
Безплатно ще е..

# 633
  • София
Обикновено проблемът е обратен - някой включва в комина аспиратор. Ефектът е връщане на пушека в печката.

# 634
Къде трябва да бъде включен аспиратора?
В старото ни жилище - 7 етаж, беше включен аспиратор на 5 етаж в отдушника. Банята ми миришеше постоянно на манджи и знаех какво са готвили.
Моят беше в комина, но тези комини не се ползваха за печки на тв. гориво /става въпрос за кухн. бокс /. Има и друго, комина не е един за всички етажи. Първите четири имат комин, който си е само за тях - върви от първи етаж до покрива. Следващите четири имахме комин, който си е само пък за нас и започва от четвърти етаж и стига до покрива, но отдушника е само един за всичките осем етажа.

# 635
При всички положения, в отдушника на баня/тоалетна не трябва да се включва.  Точно един такъв, преди години, когато живеехме в друга сграда, си беше включил аспиратора в отдушника на баните. Той на 2 етаж и вмирисва всички нагоре, а ние над него. Ходих, говорих с него-не и не. Можел да си прави каквото си иска, понеже си бил вкъщи. Ами има си лек за всичко и го излекувах. Взех един балон от онези по-плътните и го надух в отдушника, като го вързах с една връчица, за да мога да го извадя после (здрав или спукан) . Демек го запуших. А познай дали не си премести уреда! Голям умник и бабаит...
По принцип не е добре и в комини да се включват, защото комините нямат достатъчен дебит и материалът, от който са изградени не  е  подходящ. (някога бях слагала схеми из темите, ако намеря, пак ще сложа). Ако пък някой реши да си пали печка, си е в правото си, защото използва комина по предназначение. Ако са се натрупали мазнини в комина, може и пожар да стане.
Когато в сградата няма въздуховод за такава аспирация, е добре хората по вертикалата да се съберат и да решат къде по една редища във височина да бъдат разположени тези уреди, така че да не си пречат един на друг. В комин ли, навън ли, но така, че да не е до прозорец на комшията. Просто трябва да си го обсъдят, за да няма проблеми.

# 636
  • Sofia
Реално, старите сгради не са мислени за аспиратори. Комина е планиран за печки.
Ако имате късмет комшиите вече да са го обсъдили и организирали. Защото първия който се включи в комина, заради голямото налягане (което е поне десетократно по-голямо от естественото дърпане) ще омирише цялата сграда на манджа. Съответно всеки ще трябва да уплътни около отворите, които често са затапени, но не и достатъчно плътно.

# 637
Новите и те са недомислени.

# 638
  • Sofia
Да, има много недомислици - като например често е една обща тръба и всички директно се заустват към нея, вместо да са отделни тръбни тела, така, че да дърпа правилно, НО поне не съм видял ново строителство без предвидени въздуховоди за абсорбатори и такива за баня. В старото строителство и това се вижда - да няма вентилация за банята...

Големия проблем с комините е начина по който са изградени - материали и лепила. По обясними причини не е имало метални въздуховоди или специални керамични тухлички за комин или подходящите уплътнителни, високотемпературни лепила за тях преди 50-60-70 години, но не е и правило големи проблеми с печките (макар, че почти винаги се стига проблем при запушване) тъй като се разчита на естествената тяга и съответно налягането е минимално.

Докато в днешно време си има едва ли не спорт кой ще си купи най-мощния абсорбатор с което със сигурност ще изпищи цялата етажна собственост. Със сигурност едно подобно решение къде и как - трябва да се обсъди на ОС, ако не е направено.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 15:21 от julian

# 639
Цитат
В старото строителство и това се вижда - да няма вентилация за банята...
В момента живея в стар блок - 60-те години е строен, 4 - етажен. Баня и тоалетна отделно, отдушник има и така е поставен, че да обслужва и двете помещения.
Всичките абсорбатори са включени в комина, който си е отделно. Проблеми няма. Точно този комин няма как да се използва за печки.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 15:49 от Mama_Nana

# 640
  • София
Съмнително ми е в старо строителство да няма предвидена вентилация за баните, освен ако има прозорец. Приятел живее в 80+ годишна кооперация и има.

# 641
  • Sofia
Не съм казал, че всяко старо строителство, а че в някои няма предвидено. И да, най-често това са бани и тоалетни с малко прозорче. Но е абсурд да държа отворен прозорец и да се къпя при -10. Ясно е, че преди години хората не са били толкова изнежени, но в днешно време тези "екстри" е невъзможно да не се предвиждат.

# 642
за аспиратори виждам че се правят и на стари сгради от метални тръби, някои ги слагат вътрешно някои външно, зависи къде има място

# 643
Да попитам и аз нещо.
Мандата на домоуправителя и ръководството изтече месец май 2023 г. Домоуправителя си прави оглушки да направи събрание за избор на нов и отчет на парите, които са в него и в касиера.
Тази вечер се изпокарахме, защото аз просто няма да дам и стотинка за каквото и да е, без да са се направили нещата, както трябва.
Ако това положение продължава към кого мога да се обърна?

# 644
  • Майничка
Заседнала съм да пригаждам образеца за отчет във вид, в който мога да наливам в графите стойности от гугъл таблица.
Имам два въпроса към тези, които вече прилагат или са виждали такъв отчет:
1. В първа и втора точка от приходите (за управление на ЕС и за фонд ремонти) само общи стойности ли се пишат или се и разбиват по апартаменти?
2. В указанието пише, че могат да се добавят нови графи за приходи и разходи, но не пише да се премахват. Като гледам, нас ни устройват само 3 реда за приходи и 7-8 за разходи, дали мога с чиста съвест да елиминирам другите от образеца?

Общи условия

Активация на акаунт