Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 282
  • 826
  •   1
Отговори
# 690
Те докато го заведат, първото дело в което се оспорва решението, ще е свършило...и ще увяхнат бързо във второто дело...

Ако всички си плащат, до съд не стигат, и могат малко и не по закона да действат..напр.с годишна такса, вместо месечна както е по закона.

Ако няма обаче разбирателство, е добре да е изпипано всичко по закона, защото вероятността да се съдят нараства, а там вече се гледа всичко да е по закон, и за да осъдеш неизряден неплащащ съсед, трябва всичко да е по закон.

Това исках да кажа и първия път. Нещо не ме разбрахте ..така го усетих.
Както и да е...

# 691
Ако не плати таксата, могат да заведат дело и той ще бъде потърпевш, като отказал да изпълни решение на ОС.

Мисля, че съм огледала всички опции, изчетох стотици страници и накрая абдикирах. Blush
Споровете по ЗУЕС се решават само чрез съда. Процедурите са бавни, тромави и струват нерви и пари.
Отново обикновения човек не е улеснен и защитен Sad
Няма никаква защита от профитата, тип коректорски фирми.

# 692
Мисля че zari65 грешно схвана поста на Илит...Илит си пише за тяхната ЕС, не за твоята, Зари65, за да я обвиняваш че обобщавала и то некоректно.
Моля, четете с разбиране...Simple Smile

Илит, за реклами по фасади към общината. Ще потърся текста в ЗУТ и ще го сложа...

Виж чл 57 https://lex.bg/mobile/ldoc/2135163904

За сграда ЕС алинея 4

Не не съм схванала грешно, дадох друг пример, а изказ като на Илит пред съседите няма да и спечели фенове. Никой не го интересува защо и как се е съгласила да е касиер, съгласила се е и се очаква да бъде касиер на входа и да положи необходимите усилия за събирането на парите.
Трябва и малко гъвкавост, а не този ми е длъжен. Отдавна бях касиер и сумите бяха други тогава, сега оставиш ли ги да натрупат повече от един -два месеца става все по-трудно събирането и те са все едни и същи криваците.
В междусъседските отношения смятам за вредно постоянното размахване на закона, освен ако не е тотално изпусната работата. Без менторски тон и с подходящо обяснение и мотивация много по-лесно се получават нещата, отколкото с фръц - аз едва съм се съгасила пък ще им ходя по петите, приемаш го, че ще има 1-2 двама, които ще ти отнемат време да си свършиш работата, докато ти изтече мандата - моята гледна точка.

# 693
Аз, както казах и по-рано днес, чакам правилника към закона. Иска ми се да видя изработено едно елегантно законово решение за това как да бъдат събирани глобите от нередовните платци, от тези, които не спазват правилата за шум и т.н.  Под елегантно имам предвид не както досега -- има закон, ама ви оставяме да се избиете по между си, защото няма работещи механизми и лостове.
Според мен, ако наистина има електронен регистър, ще е добре той да е обвързан с НАП. Ще  е добре и да станат задължителни бановите сметки за етажните собствености. Ще е добре и законът да легитимира достъпа до такива сметки, а не да се кара на доверие от живущите, както сега.
Ей за такива неща си мисля.

# 694
  • София
Ами не, не е изрично условие, спрете да обощавате. И преди писах в нашия вход касиер е платена длъжност, касиерът винаги е човек от входа, а не външен. И такъв стил - аз никого не търся не подпомага съседските отношение. Съгласявайки се да сте касиер, дали безплатно или не, сте решили че ще положите някакъв труд в ползу етажната собственост с всичките негативи, които влече. Колкото и да са съвестни съседите все ще има някоя кривак, който ще трябва да му се напомня и ще се наложи да положите усилия, за да съберете парите.
Ами и стил, касиерът да се оправя и бори и да се прави на колекторска фирма, също не е ок. Аз казах как е при нас. Със самочувствие заявявам, че поддържам добри отношения с всички съседи, без да ми се налага да им звъня по вратите. Те ме търсят и са благодарни, че се занимавам вместо някой от тях. Ако ми се налагаше да звъня по вратите, не бих се съгласила с длъжността.
Предполагам, решението Ви да плащате на касиера и домоуправителя Ви дава увереността да изисквате от тях, но при нас всичко е доброволно, съответно всеки е благодарен, че някой друг го върши, при това без пари. Разбира се, че съм се съгласила доброволно в ползу ЕС и имам негативи от това, но това, първо е неизбежно, второ се изразява предимно в телефонни разговори и имейли и следене на срокове за сметките. Не бих се ангажирала с обикаляне лично. Аз не бих. Вие ако изисквате от Вашия касиер и той търпи да изисквате събираемост посредством звънене по вратите на хората, браво на Вас. Ако на наше ОС ми държите сметка защо не съм звъняла на едикойси да му събера парите, ще ударите на сериозен камък, не само от моя страна. За щастие, със съседите сме на единно мнение, че касиер не значи съдебен-изпълнител, нито дори колекторска фирма. Така че, благодаря за съвета как да печеля фенове сред съседите, но мисля, че се справям задоволително добре и без да обикалям физически с кочана.
Не мога да се сетя за причина поради която съседите да не се разхождат до касиера в удобно за него време, вместо той до тях. Все пак, става въпрос за няколко етажа.

teta75, мерси за извадката. Аз някъде четох(май пак в ЗУТ), че се забранява, освен на фасади без прозорци (тълкувам го калкани), но имаше и още особености и затова трябва направо на място с конкретен въпрос за конкретна сграда.

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 19:24 от Илит

# 695
В ЗУТ няма друго освен чл.56, 57 и тези са.
В местна наредба потърси..там вероятно си чела за калкани, фасади..тоест подробности. Някоя наредба ще има...

Аз съм като Илит...фръцната съм, но много ме тачат всички съседи. Ще се фръцкам колкото си искам, защото ценя личното си време. А ме уважават, защото върша една работа, дето никой не иска и да я помирише, върша я коректно и добре!....

Пък да ми прави сравнение някой между платена длъжност, и такава про боно , само и само да върви работата, не щото тоя будала си няма друга работа......ай мерси...

Ето...https://sofia.obshtini.bg/doc/2414168..тук си го чела.

# 696
Скрит текст:
Ами не, не е изрично условие, спрете да обощавате. И преди писах в нашия вход касиер е платена длъжност, касиерът винаги е човек от входа, а не външен. И такъв стил - аз никого не търся не подпомага съседските отношение. Съгласявайки се да сте касиер, дали безплатно или не, сте решили че ще положите някакъв труд в ползу етажната собственост с всичките негативи, които влече. Колкото и да са съвестни съседите все ще има някоя кривак, който ще трябва да му се напомня и ще се наложи да положите усилия, за да съберете парите.
Ами и стил, касиерът да се оправя и бори и да се прави на колекторска фирма, също не е ок. Аз казах как е при нас. Със самочувствие заявявам, че поддържам добри отношения с всички съседи, без да ми се налага да им звъня по вратите. Те ме търсят и са благодарни, че се занимавам вместо някой от тях. Ако ми се налагаше да звъня по вратите, не бих се съгласила с длъжността.
Предполагам, решението Ви да плащате на касиера и домоуправителя Ви дава увереността да изисквате от тях, но при нас всичко е доброволно, съответно всеки е благодарен, че някой друг го върши, при това без пари. Разбира се, че съм се съгласила доброволно в ползу ЕС и имам негативи от това, но това, първо е неизбежно, второ се изразява предимно в телефонни разговори и имейли и следене на срокове за сметките. Не бих се ангажирала с обикаляне лично. Аз не бих. Вие ако изисквате от Вашия касиер и той търпи да изисквате събираемост посредством звънене по вратите на хората, браво на Вас. Ако на наше ОС ми държите сметка защо не съм звъняла на едикойси да му събера парите, ще ударите на сериозен камък, не само от моя страна. За щастие, със съседите сме на единно мнение, че касиер не значи съдебен-изпълнител, нито дори колекторска фирма. Така че, благодаря за съвета как да печеля фенове сред съседите, но мисля, че се справям задоволително добре и без да обикалям физически с кочана.
Не мога да се сетя за причина поради която съседите да не се разхождат до касиера в удобно за него време, вместо той до тях. Все пак, става въпрос за няколко етажа.

teta75, мерси за извадката. Аз някъде четох(май пак в ЗУТ), че се забранява, освен на фасади без прозорци (тълкувам го калкани), но имаше и още особености и затова трябва направо на място с конкретен въпрос за конкретна сграда.

Да напомниш на някой, че не си е платил, ако трябва и няколко пъти  не те прави нито колекторска фирма, нито съдебен изпълнител. Утре този някой ще ти каже, никой не ме е търсил да плащам например.
Както писах и преди, до сега не съм имала случай да спазя 3 те часа месечно, които е определила касиерката за плащане на таксите, но пък и не я затруднява да ми пусне съобщение кога е дошло време да плащам и аз като и напиша удобно ли е еди кога си да мина, да ми каже не. Съвсем просто, не отнема и пет минути и много по-просто от твоите обяснения как другите са длъжни или са благодарни - което ме разсмя.
Нали не си мислиш че хората единствената им мисъл е как в уречения час да платят дадена сметка, и в това няма никаква умисъл.

А с тета сте стил - умря циганката дето ни хвалеше, та да се похвалим сами.
Говоренето за работа и вършенето на работа са две различни неща.

# 697
  • София
Хахах, Тета, не бих се определила като фръцната, но определено съм безцеремонна и понякога твърде крайна, но като цяло ме слушат и се разбираме. На последното ОС като натовариха по-предишния домоуправител пак да е на пангара и той понеже е страшен добряк, се съгласи човекът, директно им казах, че хубаво пак него избираме, ама да не съм чула мрънкане за каквото и да било. Ако някой не е доволен, да се захваща той, веднага ще гласувам за него. Усетих се още докато го казвах, че съм като учителката в детската градина, но всички до един ме подкрепиха. Как ще го улесняваме и ще му помагаме. Simple Smile

Ох, бе Зари, ти сериозно ли? Щото касиерът не е търсил някого да плаща, той може да не си плати, така ли? Търся ги, напомням им, спокойно. Малкото, които бяха забравили, си платиха след 1 телефонно обаждане. Човешко е, забравят се такива неща. Часове нямаме. Задълженията са годишни и месечни, но никой не плаща на месец. Май-много на две вноски. За да ме улеснят. Хора са/сме. Толкова.

# 698
То щото на касиера в главата му е само тая мисъл...Joy..и друга работа няма.

Темата се измести, тук сме да си помагаме. Не да критикуваме чуждите решения, още повече когато няма зададен въпрос, а е само споделено как там са организирани нещата....си е ненужно заяждане.

Илит...намерих за фасадите и рекламите, допълних си поста, не знам видя ли го...

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 20:35 от teta75

# 699
  • Майничка
Petiaivanov, мисля, че банковите сметки за ЕС вече станаха задължителни. При нас това е драма, имаме двама, дето искат по банков път, трима, дето хич не искат, останалите сме как дойде.
На мен хем не ми се ще да държа някакви суми у дома, хем не ми се занимава с банки и следене на банкови такси, а част от нещата плащаме кеш.

# 700
При смяна на управителния съвет и управителя има ли нужда от смяна на домовата книга и ако не, къде се отразява новия управител? Също така ние си имаме попълнена домова книга преди доста време. Нужно ли е нови декларации от всички сега ако няма промяна при някои?

# 701
  • София
Какви са тези декларации?

# 702
  • София
Ще опитам да дам линк към сайта на МРРБ. декларация
Ако не стане, просто напишете в Гугъл Декларация за вписване в книгата на етажната собственост МРРБ.

Не знам дали информацията от тези декларации е по-различна от онова, което вече го пише в наличните стари домови книги, ама за всеки случай, бих подканила съседите да попълнят декларации. Не е кой знае колко времеемко, попълват се имена, адрес, квадратура, идеални части...

# 703
  • София
Илит, благодаря!
Задължително ли трябва да се регистрира ЕС? Плюсове и минуси за тази регистрация? В общината ли става?
Ако преди години сме имали регистрация, трябва ли сега, новото ръководство да направят отново регистрация?

# 704
Аз ги подканих, но ми казаха, че вече има попълнена домова книга и не е нужно. Четох из закона, но не видях каква е разликата спрямо преди и нужно ли е нещо да се актуализира ако сме си били изрядни досега. То и преди се е искало такава декларация реално.

Общи условия

Активация на акаунт