Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 12

• 40 287
  • 826
  •   1
Отговори
# 705
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Илит, благодаря!
Задължително ли трябва да се регистрира ЕС? Плюсове и минуси за тази регистрация? В общината ли става?

Да.
Поддържа се публичен регистър на ЕС с режим и лица на управление.
От общината трябва да знаят към кого да се обърнат при проблем или за информация.

# 706
Искам да ви споделя началото на експеримент в нашия вход Simple Smile Сложих кашон с надпис да пускат вътре бутилки до 3 литра и кенчета, за да предавам в Лидл и Кауфланд, с идеята за дребни разходи по входа, например да си купуваме енергоспестяващи крушки. От вчера насам в кашона намерих:

Туба от 3.5 литра; пакет от цигари; празна чанта; опаковка от суха паста, найлон от опаковка. Чакам да видя ще продължат ли така. В същото време редовно си мятат празните кенчета до пейките пред входа, а някой от съседите продължава да си пуска угарки от цигарите по стълбите. И се конфликтим заради съсед, който уж е поел ангажимент да събира пари за таксата от нашия етаж - от близо година не е събирал, успял е да се скара с поне двама съседи, които отказват да му платят. Питах касиерката - тя се разбирала с него. Питах него - не щял да събира пари, ядосал се, че чистачката не чистела редовно. Питах домоуправителя - явно е говорил с него, защото пак е лепнал бележка, че ще започва да събира таксата.

Та, така. При толкова несъбрани такси успяваме някак да поддържаме входа на минимум, а пък ако се събираше редовно и само малко да я увеличим - сигурно ще можем да си позволим и някой да се качи и да обере старите паяжини по входа.

# 707
  • Варна
Ние имахме кашонче на партера, под пощенските кутии, с идеята вътре да се хвърлят рекламните брошури, които съседите не желаят да си носят вкъщи. Но след като започнаха да си хвърлят боклука в него, го махнахме. Няма оправия.

# 708
И ние имахме кошче за рекламни брошури, но след като започнаха да се появяват кенчета и недопити кафета, фасове и т.н., я махнах!  По примера на метрото- там по пероните няма кофи за боклук и съответно не е кочина. Та така и при нас-махнах кошчето и боклук няма.

# 709
Имаме кашони за брошури. Доскоро не виждах да хвърлят боклуци, но вече и там има. Подозирам, че се е появил някой крив мърляв съсед, може и от тези под наем.

Чакам да видя кога най-сетне ще направят общо събрание и ще предложа да си сложим камери вътре.

# 710
  • Бургас
Илит, благодаря!
Задължително ли трябва да се регистрира ЕС? Плюсове и минуси за тази регистрация? В общината ли става?

Да.
Поддържа се публичен регистър на ЕС с режим и лица на управление.
От общината трябва да знаят към кого да се обърнат при проблем или за информация.
а дали наистина е публичен

# 711
Че е публичен-публичен е, но е доста непълен.

# 712
  • Бургас
аз съм в Бургас и като потърся адреса си в сайта на общината излиза само 1 съобщение до един съсед, относно някакъв друг негов имот

# 713
Привет, има следния въпрос:
Преди 2 години предишният собственик ремонтира банята и живее в апартамента половин година. След това апартаментът ни го продава, ние се преди година и половина казваме на домоуправителя, че ще правим ремонт, но главно да подменяме ламинат и мебели, няма да къртим.
Преди 2 дни започваме да се нанасяме. Обажда се домоуправителката и ни пита, откога сме се нанесли, защото съседите чували тропане и не било само от два дни, както сме твърдели.
После ни пита дали ползваме топла вода и аз й казвам да, но имаме и бойлер.
Много било странно това. Защо сме имали и двете. От две седмици имали проблем с топлата вода, не вървяла добре и искала уикенда да влезе и да ни види банята.
Аз в началото казах ок, но после се замислих... Каква е вероятността да дойде и да каже, ами от вас е проблемът, къртете си банята... или да ни викне проверки.
Не са местени тръби, не е правена промяна по ВиК системата и предишният собственик я е ползвал. Тоест от наша гледна точка би трябвало всичко да е ок. Аз обаче нямам пари за нова баня...
Как да постъпя според вас?

# 714
  • Варна
Първо да докаже, че проблемът е у вас, после да влиза да ти оглежда банята. Ега ти нахалството, тия вече са те нарочили. Търсят кой да им ремонтира тяхната, че да си решат проблема без пари, на това ми намирисва. Решили и вече ще влизат да оглеждат, айде някой друг път.

# 715
Привет, има следния въпрос:
Преди 2 години предишният собственик ремонтира банята и живее в апартамента половин година. След това апартаментът ни го продава, ние се преди година и половина казваме на домоуправителя, че ще правим ремонт, но главно да подменяме ламинат и мебели, няма да къртим.
Преди 2 дни започваме да се нанасяме. Обажда се домоуправителката и ни пита, откога сме се нанесли, защото съседите чували тропане и не било само от два дни, както сме твърдели.
После ни пита дали ползваме топла вода и аз й казвам да, но имаме и бойлер.
Много било странно това. Защо сме имали и двете. От две седмици имали проблем с топлата вода, не вървяла добре и искала уикенда да влезе и да ни види банята.
Аз в началото казах ок, но после се замислих... Каква е вероятността да дойде и да каже, ами от вас е проблемът, къртете си банята... или да ни викне проверки.
Не са местени тръби, не е правена промяна по ВиК системата и предишният собственик я е ползвал. Тоест от наша гледна точка би трябвало всичко да е ок. Аз обаче нямам пари за нова баня...
Как да постъпя според вас?

Ако има проблем, домоуправителят не само е длъжен да реагира, ами вие трябва да го пуснете-законът за етажната собственост му дава това право.
Не са ви нарочили. По-добре пуснете домоуправителя, ако не искате да сте подозрителни и наистина да ви нарочат. Окажете съдействие и докажете, че проблемът не е от вас. Някой ден може вие да имате проблем и да с еналожи домоуправител да се намеси.  Не постъпвайте глупаво.
Проблемът с водата може да е от абонатната станция или от стари, запушени тръби, а също така и от постоянно отворени кранове на хигиенни душове.

# 716
  • София
Ако досега не е ползван бойлер, а ТЕЦ, теоретично може да има проблем, ако бойлерът не е свързан правилно. Знам го от моя майстор, но не се задълбочих да запомня какво ми обяснява. Трябвало някакъв кран да се затвори, иначе незнамсиоткъдеси ще минава водата и може съседите да имат проблем. Нещо такова.

Добре е да поддържате добри отношения със съседите, където ще живеете. Извинете се за тропането, като ги предупредите, че ще има и още, неизбежно е при местене. А ако има проблем с водата, трябва да се реши и всички трябва да съдействат.

# 717
Вие започвате да се нанасяте преди два дни, а съседите твърдят, че се тропа отдавна? И проблемът с топлата вода е от две седмици?

Ако е имало нещо от вас, е щяло да си проличи отдавна или в краен случай от два дни, например да сте забравили кран. Да не чува призраци да тропат?
На кой етаж сте? Високите блокове имат помпи, които отвеждат водата нагоре, иначе трудно ще стигне. Ако има проблем с помпата, значи затова нямат топла вода.

# 718
Съгласна съм да влиза да гледа каквото прецени, обаче ако има проблем и гледат само нашата баня, то значи, че проблемът се търси в нея.
А проблемът не е в нашата баня. Ние се нанесохме преди два дни, те го имат от седмици. Но това не й попречи явно да ме обвини, даже и в лъжа, че я лъжа, че сме от вчера. Аз й казвам от вчера се нанесохме, тя ми казва - ааа хората ми казаха, че се чуват от вас звуци, не сте от вчера.
Не искам да си развалям отношенията в никакъв случай, но и нямам никаква възможност да си изкъртя цялата баня, за да се убедят, че проблемът не е в нас.
Ще й покажа банята, ще се постарая всичко да й обясня приятелски, но тя не е специалист и дали ще търси наистина разрешение на случая не знам. По-скоро се притеснявам, да не иска да върнем банята в оригинален вид - т.е. без бойлер. Позволено ли е да си сложиш бойлер без разрешение от общината?
Целият блок е с преустройства, хората си заграждат помещения, правят ремонти кой както си иска... Повече от две трети в блока имат бойлери, но не ползват топла вода. Как решихме, че точно от нас идва проблемът.
Допълвам се - по закон нямаш нужда от разрешително и съгласие на съседите за преустройства, при които се свързва вътрешна мрежа с главната. Освен това при ползване на бойлер се спира кранчето на топлата вода. Обаче ние не сме го ползвали изобщо, откакто се нанесохме.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 10:26 от prolet_inchen

# 719
Също така, когато има бойлер и ТЕЦ, си имаше процедура в каква последователност се завъртат разни кранове, така че ако използвате водата от бойлера, тя да не тръгне да захранва цялата система от тръби на входа и да я използват всички.
Както е казала Илит, не се дърпайте, а проверете , защото наистина може някой незатворен кран да създава проблеми. Даже си спомням, че тук във форума имаше цяла тема за това.
За какво къртене изобщо говорите? От къде знаете къде са гледали и ще гледат...

Общи условия

Активация на акаунт