Въпрос към хазяите

• 189
  • 4
  •   8
Отговори
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Искам да разбера, ако някой би бил отворен да изрази мнение - чиста омраза към държавата ли е, слепота/мързел/привикналост ли е, или лакомия? Защото е обществена тайна, че над 50% от хазяите не плащат данък и че държавата не ги търси, ако няма сигнал. Сега, ако отдаваш на приятел, на познат, сумата е символична или пък не е - не споря. Но ако го пуснеш на свободния пазар, пуснеш обявата във фейсбук/имот, напълно непознат ти влезе у дома - това си е чиста търговска дейност.

Също така, ако е чужденец, комуто му трябва адресна регистрация - пак ли се избягва, докладва се по-малко ли?

Пак казвам, не е с цел нападка или ненавист. С цел разбиране на гледната точка е и стандартни практики на хазяите, тъй като аз не съм в позицията да я разбера(не съм хазяин). Най-вероятно има различни мнения, най-вероятно много не биха искали да изразят мнение. Затова, ако сте отворени на едно "един приятел така прави" няма да се сърдя. Благодаря ви за отделеното време!

# 1
Просто не искат да губят 10%. Масово не искат да им се плаща по банков път, или ако им се плаща по банков път за основание да се пише нещо като 'захранване'. Не разрешават и адресна регистрация с тази цел. Но въпрос на време е и тук да има законова промяна и да спре практиката с неплащане на този данък..

# 2
Няма нищо за разбиране. Ще се пръснат от лакомия, затова не искат да плащат данъци. Ако може да плащате наем и да не живеете в имотите им - още по- добре, че после само с глупости ще се занимават... да правят ремонти, представяш ли си.

# 3
При нас самите наематели не искаха,за да може макар да казват,че са "дългосрочно" и с постоянна работа,след 3-4 месеца да "закъсат",да се пазарят да се свали от наема,да избягат и после да кажат-ето ако ни закачате,ще кажем че не декларирате доходи. Мърляви(включително и жени),пазарят се за всяка стотинка,макар това да са техни сметки,пускат радиаторите във всички стай на 5 дори и по цял ден да са на работа и точно преди изравнителна сметка си заминават. Резултатът-съсипани нови матраци,изгорена мека мебел,пица между възглавничките на диван за хиляди левове,фасове,дупчени стени,кал по килимите и още и още...Масово е така,рядко можеш да намериш читави хора и затова не отдавам под наем. След почистваща фирма,която изрина след последните ми седи празен и за сега няма да се занимавам.

# 4
  • София
При нас няколко апартамента се дават под наем. При единия наемателите бяха... как да се изразя по-цензурирано. Няма да пиша какво имаше мазано по стените, за изкъртените контакти... Ако собственичката е сложила само 10% отгоре, е било много малко за мизериите, които наемателите оставят. Или трябва да се взима много по-голям депозит. Майка ми също дава под наем, чак такива мизерии не е имало, но има достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт