Въпрос към хазяите

• 989
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Не съм хазяин, но все пак да напиша няколко неща.

За адресната регистрация.
Първо - процедурата е толкова времеемка, че човек трябва да си освободи цял ден в разправии. И второто, по-важното, че няма механизъм, ти като собственик да кажеш, че еди си кой не живее вече там, а наемателя трябва лично да се отпише от адреса.

Когато се даде съгласие, например за постоянен адрес, трябва да бъде подменена личната карта на сменилия го. На базата на тази лична карта, например, могат да се изтеглят бързи кредити, след това започва един тормоз на следващите живущи - собственици или наематели. Разни яки батковци се появят и не приемат аргументация, че на този адрес не живее такова лице. А такива, недотам добосъвестни, за какво им е да си сменят личната карта? Те не живеят там, подават си този адрес, а хората, живеещи на адреса са подложени на тормоз.

Друг аспект. Напоследък, заради разследвания за купуване на гласове, предимно по селата, но законът е един и същ и за цяла България, се намериха адреси с колосални бройки хора, живеещи там: например, в малка къща, са регистрирани 43 човека по постоянен адрес. И параграф 22 - 41 от тях не живеят на адреса, но собственикът няма никакъв механизъм да ги отпише. Това е проблем, защото променя вида на изборната секция в селото, по градовете е по-слабо забележимо, но все пак представлява някакъв интерес за властите.

По темата за данъците - според мен е е толкова до 10-те%, а до разправията за попълване на данъчна декларация. Масата от хората не знаят как, струва им се безсмислено, а и държавата бълха я ухапала и те милиони окрадоха и т.н. по темата сАсипаха я тая дАржава.

Не защитатвам никого, но ако се намери механизъм, например, в който хазяин, след приключване на взаимоотношенията може да отпише наемател, вярвам, че доста хора биха се съгласили да регистрират наемателите на адресите. Просто монетата винаги има 2 страни.

# 16
Механизъм за отписване вече има от няколко години.

# 17
Мисля, че вече от доста време има лимит за максимален брой хора, записани на един адрес. Също има механизми собственикът да подаде искане за принудително отписване от адреса.

Също има вариант за подаване на заявление за смяна на адреса онлайн. На мен лично ми отне не повече от 20 минути смяната на постоянен адрес, като се има предвид, че сменях и на детето, заедно с моя, извън София.

"Напоследък, заради разследвания за купуване на гласове, предимно по селата, но законът е един и същ и за цяла България, се намериха адреси с колосални бройки хора, живеещи там: например, в малка къща, са регистрирани 43 човека по постоянен адрес. И параграф 22 - 41 от тях не живеят на адреса, но собственикът няма никакъв механизъм да ги отпише. Това е проблем, защото променя вида на изборната секция в селото... " - тук мислех са си премълча, защото много се смях, но все пак:

Надали по кърджалийско-хасковските села кипи такъв буен икономически растеж, че тълпи от наематели интензивно да наемат къщи и да си вадят адрес с любезното съдействие на собственика, ей така 40-50 човека, без той изобщо да разбере за какво става дума. Даже съм сигурна, че изобщо няма тълпи от желаещи нормални наематели във въпросните села, защото съм била по изборни секции в такива села, в които нормално даже не живеят много постоянни жители. За София 40 човека да се изредят наематели на едно жилище обикновено отнема към 50 години... Та какво да каже собственикът - платиха ми едни пари едни хора, незаконно, за да ги регистрирам в собствеността си? Разбира се, че ще се прави на ни лук ял, ни лук мириса колкото може.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 13:38 от кукумицинка

# 18
  • София
Мисля, че вече от доста време има лимит за максимален брой хора, записани на един адрес. Също има механизми собственикът да подаде искане за принудително отписване от адреса.

Също има вариант за подаване на заявление за смяна на адреса онлайн. На мен лично ми отне не повече от 20 минути смяната на постоянен адрес, като се има предвид, че сменях и на детето, заедно с моя, извън София.

Мои роднини живяха за кратко вкъщи. Тогава (преди 4-5 години), нямаше механизъм.
До ден днешен, на адреса на мой близки търсят длъжник. Продължава да се води там, отказват да го отпишат, 100 пъти ходиха до общината. Бяха намерили и цялата си външна врата облепена с обявление на фирма за бързи кредити.
Вариант за онлайн - ако имаш желание, ама желание липсва в много случаи. На много хора е удобно да имат адрес в съответното населено място, не им трябва да го сменят.

# 19
Адресно регистрираните се отписват със смяна на регистрацията.
Моите наематели са регистрирани, 10% данък не им го добавям към наема, явно съм много изостанала, че от тази тема разбирам, че хората така правели. Simple Smile

# 20
Ето я процедурата за заличаване на чужда адресна регистрация от собствен имот:
https://kk-law.eu/adresna-registratsiya

# 21
От 2015г е възможно да отпишете лице от адрес.
Не говорете невярни неща, моля, защото обърквате хората!,

Чл.99б от https://lex.bg/mobile/ldoc/2134673409

Мои роднини живяха за кратко вкъщи. Тогава (преди 4-5 години), нямаше механизъм.
До ден днешен, на адреса на мой близки търсят длъжник. Продължава да се води там, отказват да го отпишат, 100 пъти ходиха до общината. Бяха намерили и цялата си външна врата облепена с обявление на фирма за бързи кредити.
Вариант за онлайн - ако имаш желание, ама желание липсва в много случаи. На много хора е удобно да имат адрес в съответното населено място, не им трябва да го сменят.

# 22
Хора, съвсем нормално се отписват  не живеещи вече в жилището квартиранти. Ама тук дайте да си пише кво било преди години....Да тогава не можеше, сега МОЖЕ!

# 23
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Искам да разбера, ако някой би бил отворен да изрази мнение - чиста омраза към държавата ли е, слепота/мързел/привикналост ли е, или лакомия?
Скрит текст:
Защото е обществена тайна, че над 50% от хазяите не плащат данък и че държавата не ги търси, ако няма сигнал. Сега, ако отдаваш на приятел, на познат, сумата е символична или пък не е - не споря. Но ако го пуснеш на свободния пазар, пуснеш обявата във фейсбук/имот, напълно непознат ти влезе у дома - това си е чиста търговска дейност.

Също така, ако е чужденец, комуто му трябва адресна регистрация - пак ли се избягва, докладва се по-малко ли?

Пак казвам, не е с цел нападка или ненавист. С цел разбиране на гледната точка е и стандартни практики на хазяите, тъй като аз не съм в позицията да я разбера(не съм хазяин). Най-вероятно има различни мнения, най-вероятно много не биха искали да изразят мнение. Затова, ако сте отворени на едно "един приятел така прави" няма да се сърдя. Благодаря ви за отделеното време!
Авторе, не си написал ясно разбираем въпрос. Но ако правилно съм те разбрала:
Собственикът на жилището преценява каква цена да иска за него. Ако не ти отърва, не го наемаш, търсиш нещо по джоба си. Ако ти намали 10%, ще избегнеш теглене на заем ли? Не разбирам какво искаш да кажеш. Пак ще напиша, наемодателят не е длъжен да се съобрази с твоите финансови възможности, те са твой проблем. А ако цената е нереално висока, се превръща в негов проблем, защото никой няма да наеме имота.

Наемодателят, ако не плаща данъци и го хванат, ще го санкционират. Ако не го хванат, няма, но не е ли така с всички престъпления?
Ако е чужденец и му трябва адресна регистрация, да си намери такъв наемодател, който да е съгласен да го регистрира.
Може би ти си чужденец и затова се изразяваш по този начин, доста трудно за разбиране?

# 24
Ако "добавиш" 10% данък върху наема, дължиш данък и върху тези 10%.

# 25
Освен горното, данъка на наем от 1000 лв. е 90лв.

# 26
  • До хладилника, който обичам
Има и вариант плащат си данъка към държавата, без да надуват цената.

# 27

Това кой?
Няма вариант в който ноемателя да определя наемната цена. Колкото иска, толкова ще я надува наемодателят. Това са граждански правоотношения и там свжбодата на волята е определяща.
На автора като не му изнася, е свжободен да си търси квартира къдееето пожелае. Вместо да мрънка как някой си определя наемната цена!

# 28
Масово хората си вярват, че наемът е 100% печалба. Даже и НАП тълкува 90% печалба и съответно ги облага с данък.
Съответно като му се харизват такива големи суми, има мегдан да сваля и пак ще му се дава даром.
Това е смешно, меко казано. Има милион скрити разхода, които хората не ги виждат и не желаят да ги видят.

# 29
  • До хладилника, който обичам

Това кой?
Няма вариант в който ноемателя да определя наемната цена. Колкото иска, толкова ще я надува наемодателят. Това са граждански правоотношения и там свжбодата на волята е определяща.
Спрямо пазарната, средна за район/състояние, мисля е ясно.

Общи условия

Активация на акаунт