Въпрос към хазяите

• 2 996
  • 62
  •   1
Отговори
# 60
Плащаме такса смет на местната власт а, плащаме и данък за това, че  е в наемната цена.

За да не се случва, вече масово в договорите се вписва: ток, вода, парно, смет, разноски за входа + наем.
Данък се дължи за получения наем и поне аз не познавам наемодател, който да не си го плаща.

Фонд "Ремонти" към ЕС и данък сгради, както и данъка върху получения наем си ги поема собственика - наемодател.

# 61
И колко е тази космическа смет, та не може да си я поеме наемодателя? Направо се изумявам колко дребнави са някои хора. Плащам данъци онлайн и не мога да видя колко е била за миналата година, но е нещо от порядъка на 20-30 лв. За такива ли суми се борим?
.

Ако хвърляш поглед на темата за отдаването под наем понякога, ще видиш какво се случва реално при отдаването под наем. Депозитът често едва-едва стига за отстраняване на щетите и почистване. Отделно, точно на  последните 2 страници от старата тема ще видиш колко наемодателя (няколко) казват, че наемателите са се изнасят 1-2-3 месеца след нанасянето. В този момент. Изнасянето значи като минимум основно почистване (рядко се случва да се мине само с това), ремонти (дребни и не толкова дребни), нова обява, нови огледи, комисионна за брокер и т.н. Та хич не е толкова дребнаво, особено като си хвърлил чувал с пари за ремонти и обзавеждане, освен цената на самия апартамент.

Темата от години не я следя, защото имам късмет с наемател от 12 години, на когото не удържам такса смет, но пък ми е спестил всичко изброено.
Затова го намирам за дребнаво. Скъпи на триците, евтини на брашното.

# 62
Наемодател съм. Декларирам и си внасям данък върху дохода от наем. Искам да съм изрядна. Попадала съм на свестни наематели до сега и се надявам така да продължава.

Общи условия

Активация на акаунт