Въпрос към хазяите

• 1 896
  • 59
  •   1
Отговори
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Искам да разбера, ако някой би бил отворен да изрази мнение - чиста омраза към държавата ли е, слепота/мързел/привикналост ли е, или лакомия? Защото е обществена тайна, че над 50% от хазяите не плащат данък и че държавата не ги търси, ако няма сигнал. Сега, ако отдаваш на приятел, на познат, сумата е символична или пък не е - не споря. Но ако го пуснеш на свободния пазар, пуснеш обявата във фейсбук/имот, напълно непознат ти влезе у дома - това си е чиста търговска дейност.

Също така, ако е чужденец, комуто му трябва адресна регистрация - пак ли се избягва, докладва се по-малко ли?

Пак казвам, не е с цел нападка или ненавист. С цел разбиране на гледната точка е и стандартни практики на хазяите, тъй като аз не съм в позицията да я разбера(не съм хазяин). Най-вероятно има различни мнения, най-вероятно много не биха искали да изразят мнение. Затова, ако сте отворени на едно "един приятел така прави" няма да се сърдя. Благодаря ви за отделеното време!

# 1
Просто не искат да губят 10%. Масово не искат да им се плаща по банков път, или ако им се плаща по банков път за основание да се пише нещо като 'захранване'. Не разрешават и адресна регистрация с тази цел. Но въпрос на време е и тук да има законова промяна и да спре практиката с неплащане на този данък..

# 2
Няма нищо за разбиране. Ще се пръснат от лакомия, затова не искат да плащат данъци. Ако може да плащате наем и да не живеете в имотите им - още по- добре, че после само с глупости ще се занимават... да правят ремонти, представяш ли си.

# 3
При нас самите наематели не искаха,за да може макар да казват,че са "дългосрочно" и с постоянна работа,след 3-4 месеца да "закъсат",да се пазарят да се свали от наема,да избягат и после да кажат-ето ако ни закачате,ще кажем че не декларирате доходи. Мърляви(включително и жени),пазарят се за всяка стотинка,макар това да са техни сметки,пускат радиаторите във всички стай на 5 дори и по цял ден да са на работа и точно преди изравнителна сметка си заминават. Резултатът-съсипани нови матраци,изгорена мека мебел,пица между възглавничките на диван за хиляди левове,фасове,дупчени стени,кал по килимите и още и още...Масово е така,рядко можеш да намериш читави хора и затова не отдавам под наем. След почистваща фирма,която изрина след последните ми седи празен и за сега няма да се занимавам.

# 4
  • София
При нас няколко апартамента се дават под наем. При единия наемателите бяха... как да се изразя по-цензурирано. Няма да пиша какво имаше мазано по стените, за изкъртените контакти... Ако собственичката е сложила само 10% отгоре, е било много малко за мизериите, които наемателите оставят. Или трябва да се взима много по-голям депозит. Майка ми също дава под наем, чак такива мизерии не е имало, но има достатъчно.

# 5
Авторът събира материал за статия ли?

# 6
Наемателят наема жилище на цена, която го устройва. Може да има изисквания, разбира се, за договор, за регистрация по настоящ адрес и пр., но реално не го бърка калкулира ли си 10% наемодателят, ако е без договор, цената е Х лева за него. Но аз съм на мнение, че липсата на договор е пречка да се защитиш при некоректни наематели или наемодатели.

П.П. 10% са за данък, нямат общо с депозити и щети.

# 7
Имам въпрос към хазяите без цел нападка. Като отдавате под наем, не слагате ли на цената 10% отгоре, за да избиете данъка и да си го платите. Слагате тази сума е наемът, на който съм доволен, и ето 10-те процента за държавата, които се дължат по закон и с които ако желая по една или друга причина мога да тегля заем, ако реша.

Как данъкът ти пречи или помага да теглиш заем?

# 8
Ще помогне, ако авторът пита като наемодател, но не се разбира много, много като какво пита. Ако е той наемодател, наемът ще му е официален деклариран  доход и ще му увеличава възможностите за кредит, да. Иначе и аз не знам какво се пита точно, но пък отговарям.

# 9
  • София
Ако се съди от предишните постове, е наемател. Явно не му харесва. Понеже му опират пистолет в челото да приеме даден наем, нали...

# 10
Наемната цена обичайно е кръгло число, така че едва ли е добавен данъка в наема. Наем 1200 лева да речем и данък 120 идва 1320 наемна цена, такава рядко има.
Изобщо не му влиза в работата как наемодател си формулира цената. Както иска така ще я формира.

# 11
  • София, Bulgaria
По принцип е добре наемодателите да обявяват крайна цена. Пък какво са включили в нея си е тяхна работа.
Наемателят иска да знае, какво ще плаща като крайна цена на месец и тогава да звъни и ходи на огледи.
Така е коректно според мен.

# 12
Ако се наложи строго контролирано следене за данъците, по мое мнение цените на наемите ще скочат допълнително.
Търсене и предлагане и пазарни правила.
По същия начин, ако скочат общинските данъци 10 пъти, това също ще се отрази на цените на наемите.

И аз искам да купувам имоти на цени от 2015, ама няма.
Строителите, всичките "алчни и лакоми", каквото и да означава това.
И ако ида на заведение (избягвам да ходя), и там цените х 5 и х 10 на 2015та година. И там "алчни и лакоми" сервитьорки и бармани.
Затова човек "гласува" с парите си.
Избираш си какво да купиш и чие жилище да наемеш.
Щом е приоритет, най-напред питаш за адресна регистрация и дали се плащат данъците. А после питаш за цената.

# 13
  • София, Bulgaria
Дани, хората не знаят, какво да питат, особено ако им е за първи път. Научават всичко по трудния начин.
Дори не могат да си обяснят, защо домашният им любимец е проблем, защо не може да си направи регистрация, като това е най-нормалното нещо да си регистриран на адреса, в който живееш.
А този сигмент е дъното на дъното на бранша.

# 14
  • София
Не съм хазяин, но все пак да напиша няколко неща.

За адресната регистрация.
Първо - процедурата е толкова времеемка, че човек трябва да си освободи цял ден в разправии. И второто, по-важното, че няма механизъм, ти като собственик да кажеш, че еди си кой не живее вече там, а наемателя трябва лично да се отпише от адреса.

Когато се даде съгласие, например за постоянен адрес, трябва да бъде подменена личната карта на сменилия го. На базата на тази лична карта, например, могат да се изтеглят бързи кредити, след това започва един тормоз на следващите живущи - собственици или наематели. Разни яки батковци се появят и не приемат аргументация, че на този адрес не живее такова лице. А такива, недотам добосъвестни, за какво им е да си сменят личната карта? Те не живеят там, подават си този адрес, а хората, живеещи на адреса са подложени на тормоз.

Друг аспект. Напоследък, заради разследвания за купуване на гласове, предимно по селата, но законът е един и същ и за цяла България, се намериха адреси с колосални бройки хора, живеещи там: например, в малка къща, са регистрирани 43 човека по постоянен адрес. И параграф 22 - 41 от тях не живеят на адреса, но собственикът няма никакъв механизъм да ги отпише. Това е проблем, защото променя вида на изборната секция в селото, по градовете е по-слабо забележимо, но все пак представлява някакъв интерес за властите.

По темата за данъците - според мен е е толкова до 10-те%, а до разправията за попълване на данъчна декларация. Масата от хората не знаят как, струва им се безсмислено, а и държавата бълха я ухапала и те милиони окрадоха и т.н. по темата сАсипаха я тая дАржава.

Не защитатвам никого, но ако се намери механизъм, например, в който хазяин, след приключване на взаимоотношенията може да отпише наемател, вярвам, че доста хора биха се съгласили да регистрират наемателите на адресите. Просто монетата винаги има 2 страни.

Общи условия

Активация на акаунт