Фентъзи и фантастика - 24

• 31 568
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Първа книга на Малазана и на мен изобщо не ми допадна. Но кучешката верига тотално ме върза за поредицата. Брилянтно, макар и ужасно.
Абъркромби също, не мога да понасям изобщо сцени с битки, е, той ме прикова да изчета всяка буква на всяка страница. Какъв е тоя стил на писане, явно много мой.

# 646
Частта с кучешката верига беше едно от най-епичните неща, които съм чела.

"Ерата на безумието" също е много интересна поредица на Абъркромби, ако ви е допаднала "Първият закон".

# 647
  • София
Леле, колко сте изписали, радвам се на оживлението в темата! На мен любимците от Колелото са ми Нинив и Мат 😍 Също и Лан, донякъде. Нинив е много достоверен психологически образ. Силна е, познава много добре себе си и желанията си. Не изпробва границите си без причина. Има ясна представа за щастието и знае какво иска, оттам и силата й. Като сложиш към всичко това една женска грижовност и вярност, цена няма. Тя през всичките приключения опази личните си граници. Маниерниченето беше част от техниката й за дистанциране 😍 Билкарството беше съхранение на идентичността. Страхотен образ.
На мен по едно време ми дотегна от приключения и епичност, но търпях да видя как ще се развият героите. Има много истини в творчеството му, макар да е много шарен писател. Това с многоженството е някаква лична драма на автора според мен. Но не я е описал добре и оптимистично е залитнал към женска активност. Не съм чела биографията му, да не се окаже някакъв муньо в личния си живот?
Малазана мъчих до две трети от първа книга. Някой път пак ще я пробвам.
Джон, колкото "Под игото" е любовен ромн, толкова и Арда има един творец 😀 Цитатите ти по Толкин са извадени от контекста.
Абъркромби не е моят. Идея в повече мрачен ми е.

# 648
Мрачен е светът от книгите на Абъркромби като атмосфера, битките не ми допадат как са обрисувани (твърде кърваво), но пък толкова интересно иначе разказва, като добавим и мрачния хумор - някаква много притегляща към страниците комбинация се оказва (и за мен).

# 649
И Глокта. Култов персонаж!

# 650
Чак се чудя как може да направи такива интересни герои от де факто антигерои. Даже си мисля, че затова има роля следването му по психология, трябва да е било доста успешно, според мен много добре е опознал различните видове характери и представя реалистично мотивите за действията им.

А може и да ми харесва и заради фрази като тази: “Мнозина носеха със себе си единствено собствената си нищета и страдание”. Или тази “Това име всяваше ужас или вдъхваше смелост, зависи от коя страна си в битката”. Не знам, просто така пише, че увлича, само сцените на насилие предпочитам да прескачам и ако мога да не ги чета съвсем.

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 23:56 от fenyx

# 651
Частта с кучешката верига беше едно от най-епичните неща, които съм чела.

Изплаках си очите, не съм плакала на друга фентъзи книга.
И Глокта. Култов персонаж!
На мен Деветопръстия ми беше любимец. Каня се отдавна да препрочета " Червена страна". Другите му книги от поредицата съм ги чела по два пъти, само нея не съм препрочитала.

# 652
Това с харема на Ранд е защото някакъв негов прител - на Джордан - бил едновременно с две жени и той решил, че е реалистично, решил да пресъздаде ситуацията и за по-сигурно ги направил три.

За мен Авиенда беше излишна. Да, ясно че Елейн и Авиенда му бяха политически натресени, но в началото нито той я искаше, нито тя него, пък и тя бе едно зъбато същество. Лично на мен ми допада много Мин, тя е най-нормална и определено там имаше любов.

В мига в който Абъркромби уби
Скрит текст:
Коска
аз се отказах да чета повече. Сори, ама ми беше любим

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 11:40 от Лорд Сняг

# 653
Явно пак е дошло време за препрочитане, не си спомням кога го уби.. На мен Логан ми беше любим, радвам се, че намери мир. Имах и един друг любимец( освен Глокта), обаче не си спомням име. Беше единият от синовете на ... немупомняинеговото име...абе владетелят на Севера. В Герои беше главно лице, после наследи баща си.
Ред: Калдер Черния.

# 654
Мисля че в Червена страна. Не е в основната трилогия. На мен двамата ми любимци са Коска и Витари.

с Глокта ми бе много забавно как Карлот Айдър се прецака. Тя го прецака, той ѝ даде шанс и тя го прецака втори път...после ѝ се върна тъпкано, когато Глокта спечели играта. Самата дума  Карлот, ако е превод през harlot (не съм чел оригинала), не е точно име, а нещо друго...ама айде да не съм нецензурен

При Абъркромби имаше и готини моменти как Глокта трябва да убие метресата на принца, бърка в джоба напипва желязото...и
Скрит текст:
вади пръстена като и предложи да се ожени за него.
Беше яко, и в "Смрък" на Пратчет има един такъв момент как единият се задвижва, напада другия и накрая разбираш, че е оцелял не този който се предполага.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 10:35 от Лорд Сняг

# 655
Мисля че в Червена страна. Не е в основната трилогия.
Тя, Герои и Монца са в Светът на първия закон, самостоятелни книги с герои от трилогията. Коска мисля, че
Скрит текст:
в Монца предаде богу дух.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 13:15 от Меган

# 656
Да, серията е Светът на Първия закон, аз мисля че лошо се изразих. Като говорим че не е в основната трилогия имах предвид че не е в поредица Първият зако (Първият закон, Преди да увиснат, Последният довод....)

Мисля че не е в Монца, но не съм сигурен. В Монца той почти не взе участие.

# 657
В Червена страна е. Проверих. Grinning

# 658
И аз проврехи. Още във фентъзи и фантастика -20 /ноември 2020 съм се оплакал, че след прочетената от мен Червена страна спирам да чета Абъркромби, точно заради това
Монца би бе ужасна скука, за разлика от оригиналната трилогия.

# 659
  • България
Засега съм чела само Монца от Джо Абъркромби (дали ще му запомня някога името, все ми избива на "Амбър...")  и много ми хареса.
Затова съм си приготвила и трите поредици.
Супер, че Монца присъства,
Скрит текст:
надявам се интимните отношения с брат ѝ да са само слухове.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 12:20 от МоарейнД (от книгата)

Общи условия

Активация на акаунт