ПЧМГ - 3 тема

• 43 515
  • 476
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Имам въпрос. Външни деца влизат ли изобщо в 8 клас или местата се заемат само от техните възпитаници от 5-7 клас?

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 18:17 от tami1111

# 361
Имам въпрос. Външни деца влизат ли изобщо в 7 клас или местата се заемат само от техните възпитаници от 5-7 клас?
Ако зададете въпроса по-ясно, може някой да ви отговори Simple Smile

# 362
  • Sofia
Малко се редактирах. Имат 3 паралелки след 5-ти клас и 3 след 7-ми. Имат и отделен изпит за “техните си деца”.  Колко външни деца е вероятно да влязат? Не знам как по-правилно да го формулирам. Например с колко точки се е влизало миналата година в 8-ми клас?

# 363
Малко се редактирах. Имат 3 паралелки след 5-ти клас и 3 след 7-ми. Имат и отделен изпит за “техните си деца”.  Колко външни деца е вероятно да влязат? Не знам как по-правилно да го формулирам. Например с колко точки се е влизало миналата година в 8-ми клас?
Нямат отделен изпит за техните деца.
Всички кандидатстват на общо основание.
Колко външни зависи от изпита.
Точките не бива да се разглеждат като точки а като място в класирането.
За миналата година нямам представа.
Но за предишната останаха незаети места в паралелките.

# 364
  • София
Ако помня правилно, за техните си седмокласници има един допълнителен приемен изпит, който за външните се води само пробен. И ако техните постигнат резултат над 75 точки на него, се водят приети в 8-ми клас. При това положение за външните биха останали по-малко свободни места.

# 365
  • София
Последният пробен изпит е приемен за учениците на ПЧМГ. Тази година се искат 85 точки.

# 366
Извинявам се, явно съм забравила за този изпит Simple Smile Да не е Директорското от втория срок на 7 клас?
Някак си ми се губи да са ходили на нещо допълнително.

# 367
  • Sofia
Благодаря! Ясно, че водещото е класирането, а не точките. Просто някакъв ориентир да имам, има ли детето някакъв шанс. Защото от нечетене се издъни на НВО.. А обича най- много математиката.

# 368
  • В Страната на чудесата
Миналата година от последния изпит за външни деца, над 90 и няколко, мисля, че бяха нужни за прием с профили физика и информатика.

# 369
  • Sofia
Миналата година от последния изпит за външни деца, над 90 и няколко, мисля, че бяха нужни за прием с профили физика и информатика.
уха, това е доста.. Благодаря за информацията!

# 370
  • Някъде Там
До колкото аз разбирам децата от ПЧМГ имат право на 3 изпита  и избират най-високата оценка, а външните на 2 изпита и пак най-високата оценка. Никъде не виждам вторите два да не могат да се явяват деца от ПЧМГ ако не си харесат оценката от първият. Също така за външните този днес се води трети в мейла въпреки че за тях е втори.

За миналата година не мога да кажа, но предни години минималният беше малко над 80. Разбира се много зависи колко деца искат да се запишат, а знам че са доста. Не се отказвайте tami1111 - според мен задължително подайте заявление за класиране - нищо не губите.

# 371
Миналата година, а и тази са 4 паралелки в 7 клас и съответно повече деца ще заемат тези две и половина паралелки. Казвам две и половина, защото химия и биология са 11-12деца.
Предимството на децата от пчмг е , че им гарантират място, ако имат на един от изпитите над 85точки, ааа и последния пробен за външни деца за вътрешните е приемен( тоест имат един изпит шанс повече).  Писала съм и преди за дете, което не успя да влезе, защото имаше под 85, а на нво резултата беше 100мат и 90и нещо по бел..

Писала съм малко неразбираемо, но пак : гарантират място за всички искащи вътрешни деца, които са изкарали над 85т.

Тази година 8мите класове са огромен процент деца от пчмг.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 21:20 от Илейн_112

# 372
Имам две деца били в ПЧМГ от 5-7 клас. Мога да кажа, това, че децата не се нуждаят от допълнителна подготовка или че успехите на децата се дължат на училището не е вярно за всички деца.
Не може да се генерализира. И двете деца бяха записани в 7 клас на курса по БЕЛ, организиран от училището. При първото дете се надавях, че е напълно достатъчен. Около нова година разбрах, че нищо не е науила на курса и нивото и е притеснително. Записах я на още един курс и благодарение на него (втория курс) се справи отлично на НВО. По-малкото дете записах направо още отначало на курса в училище и на още един в друга школа. За него обаче курса в училище вместо да помогне - попречи. Разпределиха го при госпожата, която му водеше и часовете (там няма право на избор на учител). На примерните НВО даваха доста сложни неща и съответно сина ми изкарваше малко точки. В резултат на това - сина ми има 5 за годината по БЕЛ. Имаше среден успех от срока 5.46, но му беше отказано изпитване за 6, защото впечатленията от курса са надделяли и госпожата ми заяви, че той не знае за 6. Резултата му на НВО по БЕЛ е колото средния за училището, но деца с по-ниски резултати имат 6 за годината, а той 5. Това, че все пак изкара добри точки на изпита се дължи на втория курс + няколко частни уроци преди изпита.
Има много деца, които се справят добре с подготовката по БЕЛ в училището, но съм сигурна, че точно тези деца биха се справили добре във всяко друго училище.
Сина ми е състезател по информатика, но не е посещавал нито веднъж школата в училище и при положение, че в 5-7 клас там не се учи никаква информатика няма как да кажа, че успехите му се дължат на училището.

# 373
Уау , това е интересен казус. Още 1 учител който е решил да определя бъдещето на дете , което не е свързано с неговият предмет по някаква субективна преценка при това без да му даде възможност.
При нас в 4 клас на детето му оставиха 5 по БЕЛ в дипломата защото пишел грозно като учителката знаеше , че ще кандидатства в СМГ и това е част от балообразуването. Нямало как за такова грозно писане / по нейни думи/ да му пише 6 без значение дали е вярно или не .Почти целият клас имаше 6-ци. На НВО то по БЕЛ изкара 94т което беше в топ 10 на класа .... Така или иначе дипломата и оценките му нямаха значение за приема защото там МзВ е важното нещо ,  но се чудя защо някои т.н. ''елитни'' учители умишлено искат да съсипят бъдещето на някои деца.
Къде продължихте след 7 клас ? Че с тази 5 ца сте били 10 метра назад на старта....

# 374

ПЧМГ е училище, което се развива. Взема идеи от АК. Има визия за бъдещето.

Може ли малко по-подробно да развиеш и докажеш тази си теза? АК е гимназия с много ниско ниво на математиката и други науки(физика, химия и т.н), в сравнение с ПЧМГ и СМГ. Какво точно би взело ПЧМГ като идея от една езикова гимназия, каквото всъщност е АК? Останалите неща, които отличават АК от всички останали добри гимназии, са клубове (ала бала), отвратително рестриктивен и натоварващ правилник, натоварващ и стресиращ учениците начин за изпитавне (по два файнъла на ден), и единствения плюс - добрата материална база, която си има цената от 10К в евро.
Толкова си залитнал по това АК, че няма накъде повече.

Общи условия

Активация на акаунт