Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 806
  • 774
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Горната дискусия ме провокира да отворя сайта на Иззи. Впечатли ме броят седмокласници, които ще учат в гимназията - 64 разпределени в 4 класа (всъщност на различни места на сайта са обявили две различни цифри 54 и 64).
Явно родителите бързо са гласували доверие на стартиращата гимназия и то при условие, че немалко от 7мокласниците им продължават в други училища.

# 256
Вижте, аз няма за какво да си измислям, синът ми всъщност на този пробен тест изкара точки за ниво С2, но да речем той е бил основно в англоезична среда от раждането си до преди година и чете много на английски език (през ваканцията по повече от 100-150 страници всеки ден, различна литература). Това, което ми сподели, е че други деца са постигнали С1 на същия тест, така че явно не е чак пък толкова невъзможно. Аз като цяло нямам намерение да сертифицирам децата допълнително, тъй като Иззи е Cambridge Primary училище и вярвам, че децата ще вземат диплома за това след 7 клас. За гимназиалната фаза не съм мислила още, сега проучвам как стоят нещата в България. Там, където живеехме до скоро, децата завършваха гимназия с IGCSE и А-level, но системата е много различна.

# 257
Горната дискусия ме провокира да отворя сайта на Иззи. Впечатли ме броят седмокласници, които ще учат в гимназията - 64 разпределени в 4 класа (всъщност на различни места на сайта са обявили две различни цифри 54 и 64).
Явно родителите бързо са гласували доверие на стартиращата гимназия и то при условие, че немалко от 7мокласниците им продължават в други училища.

Това се явно отпуснатите места. Нали все пак министерството определя броя на учениците. Не можеш ей така да откриеш 5 класа с по 30 деца.
Но реално очакват да съберат два класа. Един с английски и един с немски език, като основни.

# 258
  • София
Вижте, аз няма за какво да си измислям, синът ми всъщност на този пробен тест изкара точки за ниво С2
Joy
То на този техен си пробен и за D12 може да изкара точки явно.

# 259
  • Blondeville
Вижте, аз няма за какво да си измислям, синът ми всъщност на този пробен тест изкара точки за ниво С2, но да речем той е бил основно в англоезична среда от раждането си до преди година и чете много на английски език (през ваканцията по повече от 100-150 страници всеки ден, различна литература). Това, което ми сподели, е че други деца са постигнали С1 на същия тест, така че явно не е чак пък толкова невъзможно.

Пробен CAE тест е държал? За C2 се иска CPE, или максимум точки CAE, което ми се струва доста за дете на 10, 11, независимо дали е било в англоезична среда. Защото от просто англоезична до англоезична академична също има разлика. Аз работя на английски и езикът, който ползвам в ежедневието си няма общо с лексиката при CPE. Освен за деца да е по-различно съдържанието на изпита, но се съмнявам. Не казвам, че си измисляте, просто се опитвам да разбера за един и същ формат изпит и сложност ли говорим. Понеже C2/CPE си е академично ниво:

A C2 Proficiency qualification shows the world that you have mastered English to an exceptional level. It proves you can communicate with the fluency and sophistication of a highly competent English speaker.

Preparing for and passing the exam means you have the level of English that’s needed to study or work in a very senior professional or academic environment, for example on a postgraduate or PhD programme.

# 260
  • В офиса
Ясно, те са си го кръстили С1 и С2 и това няма общо с официалното ниво. Просто е шок така като чуеш, че 4-окласник има ниво С2, взех да си представям деца, на които им наливат лексика не за тяхната възраст и ми стана жал някак за децата. И все пак, не е ли унизително за родителите училището да им говори басни за С1 и С2, защо им е на ръководството да го правят изобщо? Признавам си, че като стартира училището, имах огромни симпатии, но вече няколкото реални истории като тази, или другата, с която станаха известни, яко ме изнервят. Ние доматите не ги ядем с колците, моля.

# 261
А в какво се е състоял този пробен тест? Защото истинският има няколко отделни части (четене, писане, използване на английски, слушане,  говорене) и ако се вземе само една или две не е съвсем същото. Да не говорим за разликата в обстановката - я питайте децата, ходили на изпита за АК дали там и у дома е същото Simple Smile

# 262
  • София
Ясно, те са си го кръстили С1 и С2 и това няма общо с официалното ниво. Просто е шок така като чуеш, че 4-окласник има ниво С2, взех да си представям деца, на които им наливат лексика не за тяхната възраст и ми стана жал някак за децата.
Не знам как ще им налеят лексика, която те и на български не знаят и скоро няма да научат. И понятия, които още не са в състояние да осмислят. Абе направо изплискаха легена с това С1/С2 в четвърти клас. Joy

# 263
  • София
Погледнах сега сертификата от PET, който се взема в 5 клас в Света София. Текстът там дословно е следният:
Цитат
"Candidates achieving Grade A (between 160 and 170 on the Cambridge English Scale) receive a certificate stating that they have demonstrated ability at Level B2. Candidates achieving Grade B or Grade C (between 140 and 159 on the Cambridge English Scale) receive a certificate at Level B1".
Под 140 от 170 точки не получават сертификат.
Така че в 6 клас вероятно grade A дава сертификат на ниво С1, друг е въпросът какво означава тези нива изобщо. Каквото и да означават, С2 в 4 клас наистина не мога да си представя обаче.

# 264
Официалните Cambridge  изпити ли определят това - явил се FCE пък големите проценти ги считат за CAE, да речем? Сега разбрах, че тези изпити са се комерсиализирали яко. Скоро гледах FCE, който е съкратен спрямо същия преди години. Преди бяха 2 пъти годишно, сега са всяка седмица.
Сега Use of English, Reading и Listening като цяло са по-засукани за по-горните нива. Какво значи да си изкарал повече точки на незасуканите упражнения и как показва, че си на ниво и за сложните упражнения.
Writing - задачите са с различен брой думи и ако не спазил броя си санкциониран. Но да речем за Writing and Speaking допускам, че проверяващ може да има право да оцени кандидата като владеещ езика на по-високо ниво, но с другите части на изпита не виждам как изпълнението на задачите и със 100% успеваемост гарантира покриване и на горните нива.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 21:34 от solnichka

# 265
Няма такова нещо, всеки изпит си е сам за себе си. Дори оценка A напр. на CAE, даже и 100 процента, по никакъв начин не се равнява или достига pass, C, на CPE.

# 266
Няма такова нещо, всеки изпит си е сам за себе си. Дори оценка A напр. на CAE, даже и 100 процента, по никакъв начин не се равнява или достига pass, C, на CPE.

Всъщност има такова нещо от много години:

https://www.cambridgeenglish.org/exams-and-tests/cambridge-english-scale/

Графиката показва, че всеки един от изпитите взет с grade A дава следващо ниво. Ако FCE e взето с точки между 180 и 190 (grade A) дава C1 и отговаря на взет CAE взет със същите точки, които обаче за този изпит отговарят на grade C.

От личен опит с FCE от миналата година... Не само не е комерсиализиран, но и сравнен със същия изпит от преди две-три години е значително усложнен. В сертификата от FCE пише ниво C1, защото е взет с над 180 точки.

# 267
  • Blondeville
И аз мисля, че Cambridge сертификатите и по мое време си бяха така - ако изкараш близо до максимума ти се признава и следващото ниво.

За мен не е много логично обаче, при все че разликата между FCE и CAE беше осезаема. За CPE да не говорим. Все едно да скочиш от филм по Нетфликс на Шекспир в оригинал, така ми се струваше някога Grinning

# 268

Ами, не си права. Прочети най-добре.

# 269
Fancy, тази табличка изглежда така, защото нивата не се режат с нож. Дотук си B1 и ей сега научаваш 10 нови phrasal verbs и вече си B2.
Сравни reading на FCE с такъв на CPE и кажи как справянето с първия, гарантира и справяне с втория. Като математик ще направя паралел като все едно понеже решавам всички задачи от А група, да искам да се приема, че решавам и от B.
За изпита не сравнявам с преди 2-3 години, а с повече и понеже гледах на use of English частта, мога да кажа че въпросите са доста по-малко.

Открих това, в подкрепа на това, което казвам. Пише си промените.
https://cisl.edu/changes-to-the-cambridge-cae-exam-in-2015/
Значи говоря за преди 2015, моят опит е от 2004.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 22:53 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт