Частни училища - информативно-дискусионна тема -60

• 54 720
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
  • София
За скандал в Иззи не знам, но наши познати си отписаха детето от училището тази година заради някакви недоразумения с договора. От Иззи не са били сговорчиви по някои точки, които били заложени в договора, но не се спазвали. Аз поне така разбрах от слушането с едно ухо, че бяхме в компания. Според мен е някакъв частен случай. Иначе е академично училище.
В Азбуки изобщо не е лежерно в последните няколко години, напротив, увлякоха се и те по модата за строго академично училище.
Това св. Наум даже не съм го чувала.
Арт и лежерно е все още в Артис, но там е за много арт деца, ако мога така да се изразя, т.е. за деца, които наистина са увлечени от изкуства.
Fusion също имат лека наклонност към art.

# 496
  • София
Не съм им гледала контролните. Имаме 3 познати семейства с деца там. 2 са в СМГ на първо класиране, едното отиде в АК. Две момчета и едно момиче.
Онзи ден момчето на едното семейство сподели, че са се събрали добра група от бившите му съученици (от целия випуск) в СМГ, а трима са предпочели АК. Другите били "разпиляни" по езиковите гимназии, което на мен ми говори, че са изкарали добри резултати.
Не им е било изобщо лежерно, това според думите им, не съм ги изпитвала.
Това е информацията, която мога да споделя с Penny Dreadful.

Със СС никой, никак и никога не може да се сравнява в България. Там нещата са ясни, че по-добро няма. Или СС или край.

Що се отнася до ИА, видях, че сте писали назад за гимназията. Наши близки бяха пред дилема за тази гимназия и доста разучаваха за нея. В последните години целта е алтернатива на езиковите гимназии (по-точно на1 АЕГ и 2АЕГ) с малко по-голяма натовареност и по-добра среда (уж). Сега колко си заслужава да плащаш за нещо, което може да се получи в 1-ва и 2-ра АЕГ, не се наемам да кажа. Нямам и личен опит. Те предпочеха 1АЕГ в крайна сметка, но не сме говорили още подробно за причината.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 17:13 от missence

# 497
  • София
Изобщо не беше това смисълът на поста ми. Ти къде го чукаш, то къде се пука. Rolling Eyes
Иначе няма нужда да гадаем за резултатите на училищата по приказки. Те са официално публикувани.

# 498
  • София
Смисълът на моя пост е да дам инфо, което имам от втора ръка, и евентуално да помогна на потребителката Penny Dreadful. Смисълът на Вашия пост не е моя работа, затова не съм го и цитирала. По-скоро се опитах да дам по-различна гледна точка, ако е позволено, разбира се.

# 499
  • София
Със СС никой, никак и никога не може да се сравнява в България. Там нещата са ясни, че по-добро няма. Или СС или край.
Е, това очевидно бе насочено към  моя пост. Съвсем необосновано, бих казала. Никога и никъде не съм изразявала подобна позиция.
Азбуки за мен е добър избор за родители, които не залитат към арт, алтернативност и подобни, а търсят стандартна общообразователан подготовка, но без особен натиск и задълбочаване, в частност в математиката.
Иначе Вашият пост, досежно резултатите на децата в училището е доста заблуждаващ, поради което не виждам как ще е от помощ.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 17:29 от sanaka

# 500
  • София
Статистики и таблици всеки може да отвори и да види в нет-а, както и да разчете резултатите. Изобщо нямам за цел да заблуждавам някого. Дали информацията е от помощ, да преценят четящите. Ако не им е полезен поста, могат просто да го подминат.

За СС и ПБ е писано толкова много през годините, че даже и дисекция на двете училища е правена. Имаме и потребителка, която с годините направи паралел между точно тези две училища (всички плюсове и минуси). Да се чете назад в темите.

Цитат
Което си е така, така е. Но все пак СС не може да побере всички ученици от даден набор в София, затова се налага някои деца да приемат съдбата си и да учат все пак някъде.

За ПУ в ПЖИ, не помня кой номер се води, тази година има доста оплаквания от липса на обратна връзка за прием в ПУК и 1клас. Информация, дали си приет или не, или е идвала с ужасно закъснение, или изобщо не е пристигнала, което е леко несериозно.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 17:49 от missence

# 501
  • София
В моите постове, касаещи питането на потребителката, изобщо не съм коментирала СС. Коментирах само училищата, които тя е посочила като варианти, доколкото имам информация. Но за да бъдем наистина полезни, добре е все пак да боравим с официални данни и факти, когато разполагаме с такива, а в случая разполагаме. Със средни резултати от 79,07 по бел и 67,61 по мат на Азбуки е ясно, че поне половината випуск не може и да помирише ЕГ, а камо ли СМГ. Поради което това просто няма как да е вярно:
Онзи ден момчето на едното семейство сподели, че са се събрали добра група от бившите му съученици (от целия випуск) в СМГ, а трима са предпочели АК. Другите били "разпиляни" по езиковите гимназии, което на мен ми говори, че са изкарали добри резултати.
При положение, че има данни, няма защо да правим изводи на базата на думите на 13-14 годишен. Родителите, на които тепърва им предстои да имат дете в училищна възраст, най-вероятно не са запознати в детайли с резултати, статистики, приемни балове и т.н. /и е съвсем естествено да е така/.
Не харесвам термините "академично"/"неакадемично" училище /не са подходящи според мен за основен образователен етап/, но тъй като са добили гражданственост в темата, ги ползвам за яснота е краткост. Та, Иззи попада в групата на академичните училища, Азбуки - не. Държа да подчертая, защото явно убягва, че няма оценъчен елемент в постовете ми. Това разграничение е важно, за да може да се ориентират потребителите според интересите си - всеки търси нещо различно. Напр. за дете, което е по-хуманитарно и артистично насочено, няма защо да задълбава толкова в математиката със задачи от група Б и В, което вероятно ще му е мъка, а може да получи базова подготовка по предмета със задачи от група А като в Азбуки и да си задълбава в другите интереси. Разбира се, ако приемем, че 6 годишно дете е вече с изявени интереси. Така или иначе различните родители търсят различни неща и няма лошо. Полезни ще сме, ако можем да ги ориентираме кое училище отговаря най-пълно на търсенията им.

# 502
  • София
Цитат
Поради което това просто няма как да е вярно:
т.е. детето откровено ме е излъгало или съучениците му са излъгали него?! Щом казваш.
Средни резултати знаем как се получават. При толкова малка бройка ученици в ЧУ, двама да се издънят от випуска, и средният резултат е налице.

едит: Сега отворих въпросните таблици от МОН, да видя и аз за какво иде реч.

Хващам произволна ТОП гимназия:
НЕГ- 455т (второ класиране), 436т (четвърто класиране) минимален бал.
436т прави по груби сметки около 84-85 точки по предмет на НВО. Абсолютно постижими точки за почти всяко едно прилежно дете, хайде да не казвам всяко. Да не говорим за "трудността" на НВО тази година (особено по МАТ). Те затова от СМГ "скочиха" срещу регламента, защото и децата от кварталните училища си решиха задачите, и БЕЛ беше определящ, дали ще влезеш или не.
435,5т за ИЕГ и т.н.

Сега тече и някакво 5-то класиране според сайта на РУО:
3 места в НПМГ
1 място в НЕГ
1 място и в ИЕГ
 1АЕГ - 4 места и т.н.

Всеки, който е изкарал малко над 400т., не виждам проблем да влезе, стига да има желание за малко риск. Е, няма да е от първо класиране, ама ще е вътре.

Винаги съм твърдяла, че истерията, която се създава около резултатите от НВО е леко пресилена, ама всеки си знае.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 18:52 от missence

# 503
  • София
Не казвам аз, а фактите. Децата са си деца, говорят на едро и обобщават.

# 504
Не казвам аз, а фактите. Децата са си деца, говорят на едро и обобщават.
На практика е абсолютно възможно две или три деца от целия випуск да са с много добри резултати, които да им стигат за АК или за СМГ. Това просто показва, че има доста разнородни резултати и добрите такива не могат да компенсират слабите в общия бал на випуска. Което не е непременно лошо. Важното е, че училището предоставя възможност за постигане на топ резултати от деца, които се стремят към такива и за постигане на по-ниски такива от деца с не толкова академичен уклон, да речем. Което си говори доста добре за училището.

# 505
  • София
На практика е абсолютно възможно две или три деца от целия випуск да са с много добри резултати, които да им стигат за АК или за СМГ.
Да съм казала, че това е невъзможно? Казах, че е невъзможно всички останали да са отишли в ЕГ. Едното няма нищо общо с другото.

# 506
  • София
На практика е абсолютно възможно две или три деца от целия випуск да са с много добри резултати, които да им стигат за АК или за СМГ. Това просто показва, че има доста разнородни резултати и добрите такива не могат да компенсират слабите в общия бал на випуска. Което не е непременно лошо. Важното е, че училището предоставя възможност за постигане на топ резултати от деца, които се стремят към такива и за постигане на по-ниски такива от деца с не толкова академичен уклон, да речем. Което си говори доста добре за училището.
Говори недобре за средата - не съм убедена, колко е добре това за училището.

# 507
  • София
На практика  е възможно според това кой какво влага в абревиатурата ЕГ. 73 СУ никой не отрича да е  ЕГ и то сред най-желаните. Но в пространството  със същите буквички за такива се спрягат и доста други училища като  35 СУ, 32 СУ, 127 СУ, 31 СУ. Да не говорим, че и 2-ра Испанска е езикова, и 33 ЕГ също.. Та трябва  да е предварително ясно кой какво включва  в понятието  ЕГ. Ако включва   примерно последното  упоменато училище, то почти целият седмокласен випуск на дадено  ДУ или ЧУ може да  е приет.

# 508
  • София
Да, ако включваме 33 ЕГ и 157-мо,  тогава може. Joy Но мисля, че 99% от хората не визират тях под понятието ЕГ.

# 509
  • София
погледнах таблиците с мин. балове в сайта и си едитнах предния пост.

400 и малко точки не са никак непостижими, за да си в една от гимназиите в топ 10. При все, че набор 2009 е един от най-големите, ако не се лъжа, т.е. кандидатите не са малко.

На практика  е възможно според това кой какво влага в абревиатурата ЕГ. 73 СУ никой не отрича да е  ЕГ и то сред най-желаните. Но в пространството  със същите буквички за такива се спрягат и доста други училища като  35 СУ, 32 СУ, 127 СУ, 31 СУ. Да не говорим, че и 2-ра Испанска е езикова, и 33 ЕГ също.. Та трябва  да е предварително ясно кой какво включва  в понятието  ЕГ. Ако включва   примерно последното  упоменато училище, то почти целият седмокласен випуск на дадено  ДУ или ЧУ може да  е приет.
Е, не, не, според мен изобщо не говорим за училища, които се спрягат за езикови. Езиковите гимназии са си езикови гимназии. Изключвам 73СУ, което се води 2-ра немска от време оно. Гледам, че цитираните училища са също със сравнително добри балове, и може би са алтернатива на езиковите, в случай на издънка на НВО.

Общи условия

Активация на акаунт