Градинарство - моето хоби 33

• 43 868
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Нелина, аз не сложих геотекстил, реших че става много влажно отдолу. Но насипах мулча върху капковото

# 226
  • Пловдив
И аз направих така .Имам едно малко ъгълче с картон за основа  ,но не ми хареса .Също едно малко ъгълче с текстил и пак не съм очарована .Обаче ,на повдигната леха ще слагам зебло  ,защото там излизат много треви и затова ми е въпроса .Щом мулчът върху капковото не пречи  ,ще продължа по първоначалния замисъл .

# 227
  • густо майна Филибето
Ако дюзите са до корена, така или иначе за растението има отвор, там ще са и дюзите. Ако се нуждае от повече вода, могат да са две, от едната и от другата му страна. Могат да се сложат и по-големи дюзи, за повече вода. В същото време дюзите могат и да се регулират.
За дюзи от този тип става въпрос, нали?
https://www.iplogger.shop/cached/3/167690-50-%D0%B1%D1%80-%D0%B3 … %B8/thumbnail.jpg

# 228
Имам въпрос за капковото .В магазина ,откъдето купих агротекстил ,казаха капковото да е под него .Дюзичките сме ги сложили до коренчетата (и това не било хубаво, но аз реших ,че така искам)  и предполагам трябва да направя по-голям отвор  в зеблото около растенията ,за да не покривам дюзите .  Ако са покрити ,съответно и ще са насипани с мулч и не успявам да си представя какво ще се случва отдолу .
Скрит текст:
Ето любимото ми  полукръгче вече с мулч .
И един Пенисетум голд ,на който ще търся място.

Агротекстила не пропуска ли добре водата, че капковото трябва да е отдолу? Пробвай да "полееш" едно крайче преди да сте го положили да видиш колко и с каква скорост пропуска и прецени.

# 229
  • Пловдив
Любознателна,да от този тип са дюзите .Вече сме ги нагласили колко вода да  пускат .Единственият ми страх ако ги покрия е,че може да се случи някакво запушване и да не видя навреме .Така съм виждала изсъхнали иглолистни,засадени  в почвата на  разсадника и са ми го изтъквали като причина .

soniapro,трябва да пропуска водата ,но колко бързо не съм тествала .
  Така или иначе зеблото е срязано при корена ,ше оставя дозата видима

# 230
  • Sofiа
Пак съм аз, новоизлюпена проекто градинарка с поредния тъп въпрос, а именно кога да орем, фрезоваме и сеем трвата.
Понастоящем имаме пуст двор, сравнител о заравнен и насипан с камарите пръст,които имахме от изкопа.
Днес си говорих с едни съселяни, че искам в началото на септември да изорем, фрзоваме, валираме и дс деем трева.
Тр обаче ми дадоха голям отпор (единия е проекто орача), чр не можело сега и нищо нямало да стане,  щели да излезат едни буци, нямало разбиване.... ТрЕбвало "да изчакам да мине есента, зимата да замръзне земята, да изпръхне и тогава да орем" и всички последващи действия... И не ще да оре комшията, "и 300 лв да ми даваш, пак няма да искам сега да ора".
Та да питам...туй селски митовр)е и легенди ли са? Много искам наесен да си засадв трева и цветя, не ми се живее в този лунен пейзаж Cry

# 231
Пак съм аз, новоизлюпена проекто градинарка с поредния тъп въпрос, а именно кога да орем, фрезоваме и сеем трвата.
За буци в земята и замръзване не знам, но най-добрия сезон за започване на ливада е втората половина на август и нататък есента, когато земята е топла, но има и дъждове, което създава идеални условия за покълване. Освен това есента има много по-малко плевели отколкото напролет, така че тревата ще има по-малко конкуренция. Нужно е само да се разроха почвата и да се махнат корени и боклуци на около 15см дълбочина.

# 232
  • София
Valery, прави са съседите по принцип, но само ако става въпрос за зеленчуци.
Подкрепям Ефибуш, точно сега е идеалното време за трева, а храсти и дръвчета - от контейнери и саксии по разсадниците.
Достатъчно ще бъде да се фрезова в двете посоки, сеете, валирате и започвате да поливате. Задължително тор, щом това е изкопна пръст. Хубаво е да се сложи и някакъв препарат, за да не отнесат семената мравките. И да е влажно постоянно, докато изникне.
Като стане 7-8-10 см и започне да брати(да се разклонява отдолу всяко коренче) - косене.

# 233
Лато минат жегите си изорете, изравнете. Оставете да избият плевелите. Напръскайте срещу плевели. Може и 2 пъти. Валират е, сеете, завивате леко с греблото и тн. Пръскате с препарат срещу мравки. Поливате и не влизате няколко седмици. Есента - след жегите е по-добре. Тревицата укрепва зимата. На пролет ако има голо ще подсеете.
Не слушайте селските специалисти. Прочетете Simple Smile.

# 234
...Тревицата укрепва зимата. ...
Зависи от тревицата. Някои смески са зелени и през зимата, други -не.
Пръскането срещу първоначалните плевели отнема време, но е задължително. Ние също сяхме през лятото, пръсках и преди това и след това, не става бързо. Най-добре е поне два-три пъти предварително да се напръска с тотален хербицид.
Задължително инсталирайте преди сеенето и поливната система.

# 235
  • Бургас
По въпроса с капковото. През моята градина минаха 3 фирми. Сега сама ще се справям. Имам поставени камъчета и мулч. Наредени първо платното, после капковото и отгоре мулча или камъните. Където са камъните платното е по дебело от това с мулча. Там където имам само мулч без платно вече не се вижда мулча от плевели. Дебелината на мулча е колкото е високо едно паве. Сега сама ще махам мулч, плевели, павета и ще си сложа платно. От долу колко е влагата зависи и колко поливаш. Сега ще разделям поливането на местата с платно и мулч от живите плетове. Едните ще поливам веднъж седмично, а другите през ден. Според мен не трябва да са комбинирани.

# 236
  • Sofiа
Принципно, плана ми беше: орем тези дни, после фрезоваме 1-2 пъти,  валираме, слагаме поливната система и септември сеем тревата и тор NPK,  14 дни не ходим по нея и т.н.
След поста на Sofyia вече ми се изяснява, комшиите тая работа с трвеата не я разбират явно, те са по зеленчуковите градини 🤣
Сега трябва да намеря само кой да оре, чр явно селския орач не иска.

# 237
  • Бургас
Много хубаво пръскай с тотален хербицид да не се появат заедно с тревата. Огледайте хубаво и проекта на поливните кръгове. Съжаляваме, че не сложихме едни кранчета. После като се зазимява и източва много са полезни.

# 238
  • София
Valery, голяма е вероятността сега ако се изоре дълбоко, да се изкарат буци, които и с фрезоването да не могат да се разбият. Играхме го този вариант напролет с градината и чакахме дъжд, за да можем да фрезоваме. Но пък дълбоката оран е полезна, така ще се премести изкопната пръст с плодородната отдолу.
Тотален хербицид - само ако оставите мястото така, даже го поливате, за да изникнат плевели. Той действа, като се поема от листата, най-ефективен е във фаза 3-4-5 същински листа. При вашата ситуация, след засяването се запечатва с такъв против широколистни плевели плюс инсектицид.

# 239
Не се оре сега  ще излязат големи буци и няма да има трошене. Изчакайте поне да завали дъжд да намокри земята и тогава изорете или минете с фреза.
В тия жеги райграса много бавно ще расте може и да не изникне . Да мине тоя месец и септември действайте. Ние всяка година орем есента след като оскубем доматите и махнем колчетата . Пролетта минаваме със фреза 1 , 2 пъти. Гледайте хубаво каква смеска взимате ( дали за слънце или за сянка ) . Успех .

Общи условия

Активация на акаунт