Градинарство - моето хоби 33

• 43 821
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Никой ли няма съвет за краставичката ми?

ПС Сега ММ ми каза, снощи седнали с приятели в заведение на тераса и отгоре им масово падали бели цикади. Интересно, че не е имало неприятния звук.

# 211
Краставицата ако не пуска женски цветове обикновено иска подхранване защото за тях трябва повече енергия, има течен тор за зеленчук специален, или течен тор за домати се намира лесно.

На лавровишните целите листа са надупчени и почти изядени. Какво може да е това и с какво да пръскам?
Вижда ли се като пътечка по листото, направо ли изчезва листото като отхапано или първо стават прозрачни пътечки и места по него? Ако е с пътечки и прозрачни места това е гадинка може да пръскаш със сапунена вода, гадинката ще се махне. Ако са кръгли дупки като стреляно със сачми е гъбично и третираш с противогъбичен препарат.

# 212
  • Пловдив
La_valletta ,в местния разсадник Лавровишните са със супер изядени листа .Споделиха ,че са пръскани със всевъзможни инсектициди и тази година са се видяла в чудо.Решиха ,че ще ги режат максимално.
Гъбичните се появяват предимно напролет.
Незнам какви камъчета търсиш ,но в местните строителни складове има камъчета с различен размер и цвят .Преобладават белите и черните

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 22:19 от nelina_london

# 213
За камъчетата - в строителните хипермаркети - Хоуммакс съм виждала.
Аз честно имам чакъл дребен размер.

# 214
Благодаря, Ефи. Аз я торих с мастербленд 20-20-20, освен да е изветрял вече и затова да не е подхранена. Но цветята са подхранени със същия разтвор.  А освен това съм омесила и почвата с малко тор.
Гледах някакъв клип, препоръчват да се засушат краставиците, за да се стресират и да  тръгнат женски цветове, но този начин не ми вдъхва доверие.
----
И при мен тази година някакви гъсеници изгризаха кученцата, не можах да ги открия. Остана само едно в отделна саксия и днес намерих по него 5 зелени гъсеници.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 23:33 от Diorela

# 215
Не трябва ли да им се режат клоните, за да се запази формата на колона.
Да, подрязват се ако искаш.

Това са ябълки у нас, едното е колона и почти не се разклонява, другото е джудже е и по-разперено, не са подрязвани засега, на няколко години са

Още една колона ябълка, също не е подрязвано

Твоите са малки. Предполагам на 1/2 години. След 5-6 години няма да имат тази форма.

# 216
Гледах някакъв материал за фирма от Велико Търново  и мислех да звъня в общината да питам.
Малко се чудя, дали няма да стане като в "Умно село" накрая. Joy
Попаднах и на това:
https://www.researchgate.net/publication/264148807_Toxicity_of_P … emiptera_Flatidae
Нищо не пречи да пробвам, поне е безвредно. Не го проучих изцяло, но и концентрацията не ми се стори голяма.
Като се разчетох доста общини са прибягвали до пръскане срещу цикади в годините. Според мен питай в ДДД фирми, някъде попаднах и на Циперметрин, който не е толкова вреден( нищо не пречи да пробваш на малко място).

# 217
Нелина, Мариета, благодаря!  Камъчета ми трябват за пътечка. Много исках да намеря дребни речни плоски, но не намирам.
Лавровишните ме натъжават, доста са на брой. Ще ги мисля.

# 218
Лавровишните понасят много рязане и бързо растат. Само да се реши проблема, после се възстановяват. Рязала съм радикално един храст, след две години пак си беше огромен, все едно не е било.

Моите лавровишни имат някаква болест, все едно листът е прерязан наполовина с ножица. Някой дали се сеща какво е това?
Преди години бях чела за този проблем, но не ме засягаше и не запомних какво е. А откакто се появи на моите храсти не намирам информация в нета. И в агроаптека питах, не можаха да ми помогнат.

# 219
La Valetta  - от реката Simple Smile
Скоро купувахме пясък . А синко ходи все по реките за риба - ами да ти донеса казва. Те джипситата така си вземат. С каручката…

Шегата настрана - интересувай се директно в някоя кариера за добив на инертни материали от реката. Сигурно имат фракция за теб.

# 220
Благодаря за идея!

# 221
  • Бургас
Някой да има пръскачка Глория? Погледнете моля кой е сервиза, който ги поддържа! Трябва ми сервиз за градински пръскачки и приемам предложения.

# 222
  • густо майна Филибето
То е имало нова тема, аз не разбрах в тези жеги )).
Имам два въпроса.
На лавровишните целите листа са надупчени и почти изядени. Какво може да е това и с какво да пръскам?
Втори въпрос е за пловдивчанки. Има ли голям склад или магазин с хубав избор на декоративни камъчета за пътечки?

Има един градински център, Зелена линия, на стария път за Марково, съвсем близо до околовръстното. Там имат голям избор на декоративни камъчета, и като цветове, и като фракция. Но не са плоски. Ето за такива става въпрос, това са само част от цветовете:

# 223
Благодаря, Любознателна!

# 224
  • Пловдив
Имам въпрос за капковото .В магазина ,откъдето купих агротекстил ,казаха капковото да е под него .Дюзичките сме ги сложили до коренчетата (и това не било хубаво, но аз реших ,че така искам)  и предполагам трябва да направя по-голям отвор  в зеблото около растенията ,за да не покривам дюзите .  Ако са покрити ,съответно и ще са насипани с мулч и не успявам да си представя какво ще се случва отдолу .

Ето любимото ми  полукръгче вече с мулч .
И един Пенисетум голд ,на който ще търся място.

Общи условия

Активация на акаунт