Градинарство - моето хоби 33

• 43 827
  • 740
  •   1
Отговори
# 195
Някой има ли  колонни овощни дръвчета? Може ли снимка как изглеждат в действителност, че в нета снимките не ми вдъхват доверие.
Изглеждат точно като в нета.

# 196
Някой има ли  колонни овощни дръвчета? Може ли снимка как изглеждат в действителност, че в нета снимките не ми вдъхват доверие.
Аз имам две - кайсия и череша. Не изглеждат точно като на снимките. Много по-разклонени са , излеждат си като нормални дървета. Единственото им предимство за момента е , че са по-ниски и малко по-компактни от нормалните дървета. Имам ги от около 5-6 години.

# 197
Някой има ли  колонни овощни дръвчета? Може ли снимка как изглеждат в действителност, че в нета снимките не ми вдъхват доверие.
Аз имам две - кайсия и череша. Не изглеждат точно като на снимките. Много по-разклонени са , излеждат си като нормални дървета. Единственото им предимство за момента е , че са по-ниски и малко по-компактни от нормалните дървета. Имам ги от около 5-6 години.
Не трябва ли да им се режат клоните, за да се запази формата на колона.

# 198
Момичета, ще прикача две снимки с молба да ми кажете какво е това.
Целият двор е пълен с него. Мисля че е белокрилка и го пръскам н нийм, но не се повлиява много - има загинали по една шепа след пръскане, но по растенията са стотици.
Сега чета, че белокрилката е голяма около 2 мм. - има и такива, но повечето са много големи, около 6 - 7 мм. Летят и скачат.
Покриват всички листа отдолу с ларви и нещо като конци.

# 199
Не трябва ли да им се режат клоните, за да се запази формата на колона.
Да, подрязват се ако искаш.

Това са ябълки у нас, едното е колона и почти не се разклонява, другото е джудже е и по-разперено, не са подрязвани засега, на няколко години са

Още една колона ябълка, също не е подрязвано

Мисля че е белокрилка и го пръскам н нийм, но не се повлиява много - има загинали по една шепа след пръскане, но по растенията са стотици.
Пръскай с някакъв инсектицид, може няколко пъти, най-добре питай в агроаптека да ти препоръчат, защото едни влияят на яйцата, а други само на порасналите индивиди и после се люпят нови.

# 200
Момичета, ще прикача две снимки с молба да ми кажете какво е това.
Целият двор е пълен с него. Мисля че е белокрилка и го пръскам н нийм, но не се повлиява много - има загинали по една шепа след пръскане, но по растенията са стотици.
Сега чета, че белокрилката е голяма около 2 мм. - има и такива, но повечето са много големи, около 6 - 7 мм. Летят и скачат.
Покриват всички листа отдолу с ларви и нещо като конци.

Мисля че е бяла цикада  - METCALFA PRUINOSA разгледай  , много инвазивна. Борбата с нея е доста сериозна.
https://www.google.com/search?q=METCALFA+PRUINOSA&client=tablet- … 0&bih=800&dpr=1.5

# 201
Ужас, разгледах, точно тя е!
Ами то нямало решение срещу нея. Някакви оси щели да ръзвъждат, само те можели да я ограничат.

# 202
Вземай някой инсектицид и пръскай.
Яко къпане на растенията
Ма една пеперуда ли ще се дадеш!

# 203
Ако е бяла цикада, трябва да ви е проглушила до сега, това е най-сигурния признак за появата й.

------------------------------

Да попитам за краставиците. Купих си разсад Гергана, сложила съм я в 10 литрова саксия на терасата ( мераци за собствено производство Simple Smile ). Поливам с хладка вода всяка вечер. Вече е около 60 см., но не пуска нито едно колтуче, цъфтят само мъжки цветове, няма нито един женски цвят. Чакам я да стане около 1 метър, за да й пречупя връхчето.
Няма ли шанс да пусне женски цветове и колтуци до тогава?

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 15:52 от Diorela

# 204
Ами, пише, че от нищо не и дреме.
Имало само един и той не е позволен за употреба на общ. места.
Сега ще мъдря какво да направя.
Вижда ми се отчайващо - тя живеела под кората на дърветата, студоустойчива била и напролет пак се появява.
В интерес на истината, децата често се оплакват от звук, аз го чувам по - слабо, или просто съм му свикнала. Тънък такъв, като ултразвук е. Мислех че е от някакъв уред, не ми хрумна за гадните твари.

# 205
Опитай с това, питай в Амитица и за съвети:
 https://amiti.org/product/limocid  - Лимоцид
Цитат
Препарат сам по себе си не може да бъде достатъчен за решаване на даден проблем. Ние говорим за система от мероприятия съобразени с много фактори като: Култура, климатични усливия, плътност на проблем и много други. За това ние сме на среща за да ви помгнем.

Има контактно задушаващо действие при насекомите. Навлиза е телцата на насекомите и причиняа исъхванена междуклетъчното пространство.

Площи, нападнати от цикадата Metcalfa pruinosa, които се използват от широката общественост или от уязвими групи, като обществени паркове и градини, площадки за спорт и отдих, училищни и детски площадки, както и площи в непосредствена близост до здравни или лечебни заведения, могат да се третират с продукти за растителна защита от непрофесионална категория на употреба.

"Лимоцид - има регистрация за борба срещу този вредител." Може би и с Ним-азал Т/С става - https://amiti.org/category/metkalfa-pruinosa?vendors=trifolio-m-germaniya

В София ли си ? От известно време ММ се оплаква, че цикади тероризират ушите му в работата, в София.  Положението в България явно започва да става сериозно
https://www.plant-protection.com/article.xhtml;jsessionid=74568a … =961&activeMenu=0

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 16:20 от Diorela

# 206
В София. Звукът е супер неприятен, както казах - чудехме се от какво е.
Ним - азал май е с масло от нийм, аз пръсках няколко пъти вече с него.
Ще питам за този Лимоцид, благодаря!
Безнадеждно ми изглежда положението, понеже има едно огромно дърво върху което живеят също. Него с нищо не мога да напръскам, понеже е с височина четири етажна сграда.
Заради лепкавия сок, който пускат са се навъдили и тонове мравки и всякакви гадинки. Пръсках веднъж с Айкън, в неделя ще пръскам пак.
Ще звъня и на тези, дето развъждат осата.
Като чета за нея, единственото решение ми се вижда премахването на дървото и замяната му с някакъв вид, който тя не напада.
В ниското има повече шанс да се намери какво да я умори.

# 207
То е имало нова тема, аз не разбрах в тези жеги )).
Имам два въпроса.
На лавровишните целите листа са надупчени и почти изядени. Какво може да е това и с какво да пръскам?
Втори въпрос е за пловдивчанки. Има ли голям слад или магазин с хубав избор на декоративни камъчета за пътечки?

# 208
Цитат
Ще звъня и на тези, дето развъждат осата.
Четох, че само във ВТ ги развъждали, но статията е стара, от 2019. Не намерих контакти с тези производители. А ти какви производители на осата намери?

Може би е най-добре да се свържеш с общинските служби, защото тази борба е доста трудна и със сигурност не е нападнато само това дърво в района.

Бту, попаднах на това, пак за 2019
https://www.agriacad.bg/uploads/files/e7a38c11632a92424ded66987b7a4da8.pdf
Цитат
ИКОНОМИЧЕСКИ ВАЖНИ НЕПРИЯТЕЛИ В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЦЕНОЗИ -
БИОНОМИЯ, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И СТРАТЕГИИ ЗА БОРБА
Обследвани са 86 проби от оранжерии със зеленчукови и украсни култури в 14
области на страната. Вредители са установени в 30 оранжерии. За периода 2016-2019
година инвазивният вид Metcalfa pruinosa постепенно разшири ареала си на
разпространение до 18 региона на България от 28 проучени. Идентифицирани са 90 броя
гостопримници от 42 семейства. В София град от август 2018 г. до август 2019 г. броят на
нападнатите растения нараства от 38 на 58, а броят на заразените райони се увеличава от
20 на 61. През 2019 г. единични индивиди от биоагента Neodryinus typhlocybae
(Hymenoptera: Dryinidae) са открити в Борисовата градина в София без да е прилагана
официална програма за контрол срещу инвазивния вид
. Биоцидните приложения,
извършвани в Плевен, Варна, Балчик, Добрич, Пловдив и Шумен водят до увеличаване на
популациите на M. pruinosa в заразените райони. След прилагането на биоагента N.
typhlocybae срещу цикадата във Варна и промяна в стратегията за борба с вредителите,
популацията на M. pruinosa през 2018 г и 2019 г. намаля значително.

# 209
Гледах някакъв материал за фирма от Велико Търново  и мислех да звъня в общината да питам.
Малко се чудя, дали няма да стане като в "Умно село" накрая. Joy
Попаднах и на това:
https://www.researchgate.net/publication/264148807_Toxicity_of_P … emiptera_Flatidae
Нищо не пречи да пробвам, поне е безвредно. Не го проучих изцяло, но и концентрацията не ми се стори голяма.

Общи условия

Активация на акаунт