Градинарство - моето хоби 33

• 43 809
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Кога ги режете тези хибискуси?
Подариха ми един и няма как, ще се гледаме, но не искам да става дълга пръчка, на какво то се е засилил сега…

# 181
  • Пловдив
Може да зависи от вида Хибискус, но аз не съм го рязала ,непрекъснато вади нови клони .
Засях го миналата пролет ,подарък от съседа ,издънка на гол корен .Беше една пръчка с 2 клончета .

Извинете за безпорядъка,но точно днес стартирах оформянето на градинката  около него .

# 182
Не Дървовидната ружа, Нелина. Тази и аз я режа всяка пролет.
А този хибискус от снимките от поста преди твоя:)
Китайска роза, дето му викат

# 183
  • Пловдив
Laughing 
Видях аз ,че са Китайски рози ,но в разсадниците всички са под името Хибискус.
От Китайските рози има ли вечно зелени ? Срещала съм тук там да пишат вечнозелени и супер много ме учуди защото не съм виждала градинска неопадлива .

# 184
Кога ги режете тези хибискуси?
Подариха ми един и няма как, ще се гледаме, но не искам да става дълга пръчка, на какво то се е засилил сега…
Оформям си го както ми харесва външно, гледам да не стават много високи, че е трудна логистиката през зимата.
Едно старо цветарско правило за рязането на хибискус - сипваш две чаши силна ракия. Едната я изпиваш на екс, с втората дезинфекцираш ножицата и я даваш на мъжа ти да реже ☺️ Колкото повече реже толкова по-добре, цъфтят на края на клонките.

# 185
Пролет, есен - няма значение?

# 186
Не съм сигурна как е правилно, режа ги по всяко време като нещо не ми харесва.

# 187
Момичета, днес чакам пръскачката да пристигне, след като ми я отказаха от няколко места.
Възможно ли е да се пръска с две неща едновременно, примерно с нийм и Айкън, или трябва да са отделни пръскания?
Мислех да разтворя Айкън и после да добавя маслото от нийм в разтвора.

# 188
  • София
Ето основните правила при работа с препарати:

Препарати, които не могат да се смесват

Понякога несъвместимостта на препаратите се вижда незабавно след смесване: течността, получена след смесването, започва да се разслоява,  образува се утайка или се отделят твърди частици на повърхността. Такива смеси са абсолютно безполезни (често и опасни) и не трябва да се използват. Много често тази несъвместимост е скрита, не се вижда и това налага да знаем кои препарати не могат да се смесват:

– препарати, съдържащи сяра и бор, с всякакви течности на маслена основа, както и препарати на базата на бор с вар;
– вещества с алкална реакция и органофосфатни съединения;
– разтвори на препарати с основна и кисела реакция;
– желязо и магнезий с калциеви разтвори;
– калций с фосфорни и серни разтвори;
– пестициди и торове, съдържащи бор, желязо, цинк и магнезий;
– регулатори на растежа (високи дози потискат развитието на растенията).
Важно е да знаем, че течните вещества, които добавяме за прилепване трябва да имат неутрална реакция (такива са калиевият и бебешки сапуни).

Прилепителите играят важна роля, защото намаляват повърхностното напрежение на капките от разтвора, спомагат за равномерното разпределение и предотвратяват изтичането му. Имат и още една важна  функция – размекват восъчния слой, покриващ хитиновата обвивка на някои насекоми и благоприятстват проникването на инсектицидите.

Последователност на смесване

Резервоарните разтвори се приготвят като се смесват в следната последователност:

1. Прахообразни препарати;
2. Разтворими във вода течни препарати и емулсии;
3. Разтворими биофунгициди или биостимулатори.

При изготвяне на смеси само от инсектицидни препарати се препоръчва да се използва половината доза от указаната на опаковката.

Познавайки добре особеностите на смесване, можем да приготвим ефикасни смеси за защита на растенията, като икономисваме значително време.

Не се препоръчва смесване на повече от три препарата, независимо от приложението им.

# 189
Явно всички сме се навряли по къщята в тая жега. Градините - на есен.
Да освежа темата с този прекрасен дъб. Вила Балбианело, Ломбардия.
За да има тази форма короната - две седмици градинарите го подстригват. Изобщо цялото имение е някаква приказка.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 13:37 от dariVale

# 190
Ето и от мен тогава - Маргрете остров в Будапеща.
Градините са в пъти по-добре поддържани от Виенските.

# 191
И малко домашни красоти от мен

# 192
Да освежа темата с този прекрасен дъб.
За да има тази форма короната - две седмици градинарите го подстригват.

Много неестествено ми изглежда по този начин подстриган дъба. Може би, защото съм дете на планината и съм свикнала с големите дъбове в горите, не ми се връзва това красиво , гордо дърво с такава прическа.

# 193
Много неестествено ми изглежда по този начин подстриган дъба. Може би, защото съм дете на планината и съм свикнала с големите дъбове в горите, не ми се връзва това красиво , гордо дърво с такава прическа.
А за тревата какво да кажем Worried Жив плет, храсти, всичко подстригваме, ужас. Пръскаме, култучим, ашладисваме 😵

# 194
Някой има ли  колонни овощни дръвчета? Може ли снимка как изглеждат в действителност, че в нета снимките не ми вдъхват доверие.

Общи условия

Активация на акаунт