Градинарство - моето хоби 33

• 43 794
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
soniapro,  налягането на водата от сондата зависи от спецификите на помпата ,стига да има  достатъчен воден стълб  в сондажа. Отделно ,че може след всяка пръскачка в даден кръг , да се намаля Фи на маркуча  за следващата .Така че ,няма конкретна цифра ,която да послужи за ориентир .
  Мога да кажа какви са нашите грешки ,за да ги избегнете .Мисля ,че съм ги споменавала в темата за строеж .Оставих планирането на ММ ,който пък се довери на градинар и аз съм супер недоволна от целия замисъл на системата .
  1.Не залагайте много пръскачки на един кръг !
  2.Пуснете отделни кръгове за капково .
   3.Заложете чакащи (хъбове?)кранове ,в краищата на двора където може да включите маркуч или последващо капково
    4. Купете електронно управление за повече от предвидените кръгове .
     5.Предвидете достатъчно мощна помпа за нуждите Ви .Ние вече сме с  нов излишен хидрофор за почти хиляда лв .Няма достатъчно мощност ,и в дадени участъци водата бе по-малко ,съотвено тревата постепенно  поизсъхваше .

Тревата ни е далеч от идеална ,малко по-рехава е  но ММ отказва да я сгъстяване със семена, защото засега минаваме без аериране.
Използваме мулчираща косачка ,след като стана ясно ,че ако събираме тревата ще ни трябва или огромен компостер или ремарке ,с което да изхвърляме ежеседмично тревата на отделеното за целта място в селото .Косачката (втора употреба) ми спести много време -аз кося  1 дка за 1,15 h ,ММ за 1h .И затова сега има такива сухи неразпръснати  треви отгоре ,защото ММ окоси по изключение ,аз съм по-педантична .
  dariVale,много ми е полезно ,че споменаваш количеството за площта .В нашия район е адски топло лятото и камъните акумулират много топлина, съответно загряват допълнително почвата и не се отразява добре на растенията .Иначе и аз мисля да направя същото между Лавровишните и съседа - геотекстил + камъчета .При фракциите трошен камък ,доставката е по-скъпа от цената на материала .

# 166
И аз благодаря, dariVale. По-късно вечерта ще меря колко е нашето място, за да видя колко тона ще ни трябват.
Благодаря и на Нелина за полезните съвети.

# 167
Знаех, че от жегите камъка ще се нагрява и топлоотдава.
Но между него и растенията е бетонния пояс на оградата. На улицата има и въздушно течение, защото боклуците от казаните стигат на 100 м разстояние. Но там насажденията са само лиродендроните. На есен около стеблата ще бодна някакви сукуленти почвопокривни, да не е гола пръст. Само такива ще издържат жегата. Вътре в градина покрай ограда не бих сложила камък, защото ще промени климата около себе си. За вътре - дървесен мулч. Камъчета би могло само в открита, проветрива част. Така си мисля.
Сега до прочетох по-внимателно. Права сте, че ще се загрява и почвата надолу в по-голяма степен от обичайното. Но си мисля, че за дърветата едва ли ще е е много съществено. Особено ако се поливат редовно. А пък загряващия ефект се надявам да задушава бурените. Късна пролет, когато бяха големите дъждове честно казано им действаше като оранжерия. На топличко и влажно доста избиваха. Особено близо до бордюра и където камъка е по-тънък. 🤣
И за цената на транспорта на фракциите сте прави. Но то пълно щастие няма. В нашия случай си беше собствен 😀

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 16:17 от dariVale

# 168
  • Sofiа
Нелина, супер навременно ми идва твоя пост за кръговете, че тъкмо съм на тази вълна.
Лелеее, 1000 лв за хидрофор ми се струва огромна сума!

# 169
  • Пловдив
DariVale , в твоя случай не мисля, че има проблем за растенията .Дървета са ,пускат корени надълбоко .Ставаше въпрос за цветните градинки ,защото в Инстаграм виждам редовно черни камъчета в по-модерните къщи .А,онзи ден прочетох за гумен мулч ,и се замислих  дали това което мисля за камъчета не е нещо от този тип ,защото така хубаво обгръщат растенията с него  .

Val ,някъде около 700лв бе хидрофора на Willo ,+ по-голям балон, филтърчета и какво ли още не  и съм решила ,че е стигнал към 1000лв .Общо хидрофора +пръскачки ,маркучи ,дюзи и ел. управление костваше около 2 хил.лв. Копането и полагането от нас .

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 17:50 от nelina_london

# 170
Само да спомена, че има и помпи без балон. Нашата я някаква такава. Не помня. Но подле разхвърляхме един голям кръг на 2 - 3 по малки също.
Налягането в мрежата е голямо, 6 бара примерно. За къщата имаме редуцир вентил.
Но сега поливах - едва върви на чешмата вън… всички поливат Simple Smile

# 171
  • Пловдив
Само да спомена, че има и помпи без балон. Нашата я някаква такава. Не помня. Но подле разхвърляхме един голям кръг на 2 - 3 по малки също.
И нашата помпа сега е обикновена. В началото купихме хидрофор ,защото докато строяхме водата спираше за по няколко часа всяка седмица .

# 172
Скрит текст:
soniapro,  налягането на водата от сондата зависи от спецификите на помпата ,стига да има  достатъчен воден стълб  в сондажа. Отделно ,че може след всяка пръскачка в даден кръг , да се намаля Фи на маркуча  за следващата .Така че ,няма конкретна цифра ,която да послужи за ориентир .
  Мога да кажа какви са нашите грешки ,за да ги избегнете .Мисля ,че съм ги споменавала в темата за строеж .Оставих планирането на ММ ,който пък се довери на градинар и аз съм супер недоволна от целия замисъл на системата .
  1.Не залагайте много пръскачки на един кръг !
  2.Пуснете отделни кръгове за капково .
   3.Заложете чакащи (хъбове?)кранове ,в краищата на двора където може да включите маркуч или последващо капково
    4. Купете електронно управление за повече от предвидените кръгове .
     5.Предвидете достатъчно мощна помпа за нуждите Ви .Ние вече сме с  нов излишен хидрофор за почти хиляда лв .Няма достатъчно мощност ,и в дадени участъци водата бе по-малко ,съотвено тревата постепенно  поизсъхваше .

Тревата ни е далеч от идеална ,малко по-рехава е  но ММ отказва да я сгъстяване със семена, защото засега минаваме без аериране.
Използваме мулчираща косачка ,след като стана ясно ,че ако събираме тревата ще ни трябва или огромен компостер или ремарке ,с което да изхвърляме ежеседмично тревата на отделеното за целта място в селото .Косачката (втора употреба) ми спести много време -аз кося  1 дка за 1,15 h ,ММ за 1h .И затова сега има такива сухи неразпръснати  треви отгоре ,защото ММ окоси по изключение ,аз съм по-педантична .
  dariVale,много ми е полезно ,че споменаваш количеството за площта .В нашия район е адски топло лятото и камъните акумулират много топлина, съответно загряват допълнително почвата и не се отразява добре на растенията .Иначе и аз мисля да направя същото между Лавровишните и съседа - геотекстил + камъчета .При фракциите трошен камък ,доставката е по-скъпа от цената на материала .
Нелина благодаря ♥️ . И на нас ни предстои поливна система.

# 173
Здравейте, включвам се с въпрос относно поливането на тревата. Чувала съм различни теории - поливане само късно вечер и рано сутрин или поддържане на непрекъсната влага, което означава поливане и през деня.

Какво практикуват вие?

Ето и няколко цветенца за красота. Simple Smile

# 174
НЕ поливам/мокря листа през деня.
Както писах по-горе, поливаме след като се “изкъпе” народонаселението. След 11.30 и после пак сутринта.
Поливането през деня изгРя листата и също веднага се изпарява.
Както е писала Нелина, косете по-високо в жегата. Така се задържа повече влага за постепенно усвояване, стичане надолу.
Саксиите също поливаме сутрин и вечер. Вечер си позволявам и да оросявам листата.

# 175
  • Пловдив
За височината на тревата не писах аз ,но спазвам същото правило -косачката на макс. високо .ММ бе окосил много ниско в края на Май месец и тревата едва се съвзе .
Автоматичната поливка стартира в 11.30 вечерта. И аз като Мариета не поливам нищо през деня .Туите и Лавровишните поливам на вада с маркуч ,след 8.30 вечерта ,понякога сутрин ,преди 8 часа .Майка ми бе дала Риган в саксийка ,при все че е под верандата го бях поляла  само веднъж през деня и листата му се маносаха .

Днес си домъкнах поредните растения .Това не знаеха как се казва в разсадника .Интернет го определи като Мекардония -почвопокривно  с цъфтеж до сланите .

Последна редакция: сб, 22 юли 2023, 12:35 от nelina_london

# 176
И аз писах по-горе, поливаме само вечер, след 9. Преди да започнат жегите поливахме сутрин. Но сега и в 7 е топло, а понеже не сме с автоматични пръскачки, за да успеем да полеем всичко, трябва да започнем 3-4 сутринта и не ни е вариант Joy
За тревата, мъжа ми коси, не знам колко високо. Но не е на най-ниските степени със сигурност.

# 177
Потвърждавам написаното по-горе. Косене на най-високото ниво и поливка през нощта 01,00 часа , когото и налягането при нас е най-високо.
Прекрасни цветя, Ванила. При мен първите гладиоли цъфнаха..

# 178
Прекрасни цветя. Имате ли хибискуси и колко често ги поливате в жегата? Единият ми ще цъфти, другите два са само на листа.

# 179
Поливам ги колкото често мога, много е горещо. Не спират да цъфтят, не смогвам да изчистя прецъфтелите

Общи условия

Активация на акаунт