Градинарство - моето хоби 33

• 43 789
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Това с 40 метра сонда…. Финансово нали знаете, че няма изплащане и гаранция, че ще се хванат поне 2-3 дамара на мястото на сондаж … казвам, защото ние сме на същия хал.
Ние и помпа сложихме преди 2 г.
По принцип, ползването на вода от ВиК мрежата е забранено за поливни цели но…
Днес станах в 4.30 да следя пръскачките на поливната.
Аман от тези “градинари”. Викаш са едно развалят друго…

# 151
Това с 40 метра сонда…. Финансово нали знаете, че няма изплащане и гаранция, че ще се хванат поне 2-3 дамара на мястото на сондаж … казвам, защото ние сме на същия хал.
Ние и помпа сложихме преди 2 г.
По принцип, ползването на вода от ВиК мрежата е забранено за поливни цели но…
Днес станах в 4.30 да следя пръскачките на поливната.
Аман от тези “градинари”. Викаш са едно развалят друго…
Какво е 2 - 3 дамара?

# 152
Нелина, и аз до помоля за линк към обявата за мулча,”. Цената наистина е доста добра… предвид цените във веригите….
За тревата - аз я торя и пръскам с тор за листно подхранване и през лятото .. миналата седмица ще ок, утре при а видя пак

# 153
Дамар - подземна водна жила. Представи си как под земята вървят подземните води. За да има достатъчно дебит, трябва сондажът да предни е през няколко такива.

# 154
И ние сме с разпръсквач, който се закача за маркуча . В интерес на истината сега взех да поливам райграса . Преди това си беше прекрасен обаче вече не е . Трябва да намеря време да го мина с греблото , а това ми отнема поне 2 3 часа . Излизат сухите листа като се насъбере го хвърлям . Така минат с греблото позволява на да избият нови и хубави листенца , особено сега като се полива ще стане още по - хубав . И не косете райграса много ниско , нека да е по - висок . Това с греблото го знам от брат ми , беше градинар в чужбина и там така поддържали райграса . Това го правя сега 2- 3 пъти и на пролет ако има жълто пак минавам с такова гребло за листа . То е по гъсто и се регулира. Върши чудесна работа .
ПС : Моите градински с цветята за на дупки . Кучо дълбал докато съм на работа почти на всякъде . Ще ги оправям почивните дни .

# 155
  • Пловдив
Много хубав съвет на driada за листното торене на тревата .При мен е много трудоемък ,заради площта ,но при други ще свърши чудесна работа .

Мариета ,щях да ти кажа да погледнеш филтъра на помпата .При нас се затлачва леко понякога и намаля струята на пръскачките .Но,щом При теб е на голяма дълбочина ,може да нямаш такъв проблем .

Малко самохвално ще прозвучи ,но откакто поех контролера на поливната система в свои ръце ,редом с косенето ,тревата изглежда добре . Може и да задържане по-добре влагата от мулчирането на тревата .

Ето и плевелите ,с които немога да се преборя .Косено е преди 2 дни и са два пъти по-високи от тревата .Малките топчици са  непотънала суха трева от мулчиращата косачка .

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 09:33 от nelina_london

# 156
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Това чистене по тротоарите е задължение на кмета ..
Скрит текст:
Моя тротоар е много голям около 10 метра имаме орех и липа и смятайте кво чистене пада особено като почнат да падат листа . Отнема ми един понякога 2 дни за да го изчистя и измета . Като ви чета май ще взема да сложа чакъл . И нашия е с плочки от ПСВ , но искам да го бетонираме и да се изравни бордюра , че при всеки дъжд помита пръстта от градинките . Отделно отстрани имаме още тротоар около 6 7 метра там са засети борчета и пръстта е хубава кисела от игличките . Та си има много работа .. До нова година има време SmileySmileySmiley

от години има нещо, наречено прилежаща площ Wink може би са го въвели и при вас.
тротоарът е направен доста некачествено - криви плочки, най-вероятно лоша основа, в допълнение е положен направо на непочистен терен...
жалко за парите, които са дадени за него.

# 157
Възможно е . Ами ние живеем точно на баира и двора ни е под наклон , съответно и тротоара . Отделно и дъждовете съсипват всичко .

# 158
Много благодаря за обяснението на понятието "дамар". Зная какво е подземна водна жила, но не знаех термина.
Може и да го понауча, защото и ние сме в процес на психическа настройка за сондаж. Много скъпа водата на ВиК-то. 😀
Плевела, който показвате тази година расте като полудял. Не съм забелязала до сега да е чак такъв буен.
Ние си облагородяваме тротоара пред имота без да чакаме общината. Минават и косят само на отсрещната страна, където няма частни имоти. Не мога да се разправям с тях чие задължение е. Оправиха тротоара по европ.проект. Но оставиха небутнати две алеи пръст и борчета. Едната между тротоара и оградата, другата - между тротоара и асфалта. Стават бурени по 2 м. Пролетта оправихме алеята към оградата. Насадихме широколистни (лиродендрон) и мулчирахме с чакъл (по-евтино е). На есен - живот и здраве ще засипем чакъл около борчетата в алеята към асфалта. Иначе няма оправия и е страшна хамалогия за поддръжка. А имота е стопански, направен с мерак и треволяците по улицата направо развалят целия изглед.
Разбира се питах писмено Общината преди да предприемем действията и ми отговориха че са съгласни да облагородяваме. (предвид, че и пари не им искаме 😀)

# 159
Скрит текст:
Много хубав съвет на driada за листното торене на тревата .При мен е много трудоемък ,заради площта ,но при други ще свърши чудесна работа .

Мариета ,щях да ти кажа да погледнеш филтъра на помпата .При нас се затлачва леко понякога и намаля струята на пръскачките .Но,щом При теб е на голяма дълбочина ,може да нямаш такъв проблем .

Малко самохвално ще прозвучи ,но откакто поех контролера на поливната система в свои ръце ,редом с косенето ,тревата изглежда добре . Може и да задържане по-добре влагата от мулчирането на тревата .

Ето и плевелите ,с които немога да се преборя .Косено е преди 2 дни и са два пъти по-високи от тревата .Малките топчици са  непотънала суха трева от мулчиращата косачка .

Много хубав тревен килим! Да разбирам , че не събираш тревата а мулчираш? И в преден пост за налягането на пръскалките -дали знаеш какво е необходимото налягане за да работят нормално / някъде ако има манометър в системата/?

# 160
Мариета, ние първо ще проверяваме дали изобщо има възможност за сонда, ако има колко дълбоко е водата, ще искаме оферта и ще смятаме дали си заслужава финансово. Знам че е забранено да се ползва водата от ВиК за поливане, но ако няма възможност за алтернатива, ще трябва да е тя.
Нелина, същата гад и при нас и още една подобна. Другото са глухарчета и детелина. Пръскахме три пъти срещу широколистни в трева. Не всички изчезнаха и сега пак са се умножили.
dariVale, това с чакъла е добра идея. Може и ние така да направим пред нас.
За наторяването на тревата, при нас е жега от две седмици и всъщност горе долу с толкова съм пропуснала торенето. То просто няма кога. Докато полеем всичко вечер и то става 12. По-рано от 8 не може да почнем, защото си напича още на места и като местиш разпръсквача, то отнема много време. Нямаме достатъчно налягане за повече от един маркуч. Иначе мъжа ми беше измислил да навърже няколко разпръсквача един след друг.

# 161
За поливане е вариант и ония големите бидони , които се заравят в земята . Ние мислим да си вземем, че с тая вода няма да се разберем . Всяка вечер няма налягане или няма да има вода .. пълен ужас е с тая вода .. А сега всичко копнее за вода .

# 162
Скрит текст:
Ето как изглежда. Камъка е речна фракция, най-едрата. Под него има геотекстил, както писах.

# 163
Благодаря, dariVale! Simple Smile Добре изглежда. Какво количество камък сте използвали? Нашето е значително по-голямо. Ама нещо трябва да се направи там. Така с камък ми харесва.

# 164
Благодаря, dariVale! Simple Smile Добре изглежда. Какво количество камък сте използвали? Нашето е значително по-голямо. Ама нещо трябва да се направи там. Така с камък ми харесва.
24 лв/тон. На тази площ около 1 т. Дълго е 20 м, широко около 1 м. Не е много дебело насипано и пак избива трева, но малко и се скубе лесно.
Относно цената на камъка - живея на брега на Дунав и е купен директно от склада на предприятието, което го вади. Но във вътрешността все има някакъв вид камък на сносна цена, който да се купи.

Последна редакция: пт, 21 юли 2023, 15:54 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт