Градинарство - моето хоби 33

• 43 780
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
Това чистене по тротоарите е задължение на кмета ..
Моя тротоар е много голям около 10 метра имаме орех и липа и смятайте кво чистене пада особено като почнат да падат листа . Отнема ми един понякога 2 дни за да го изчистя и измета . Като ви чета май ще взема да сложа чакъл . И нашия е с плочки от ПСВ , но искам да го бетонираме и да се изравни бордюра , че при всеки дъжд помита пръстта от градинките . Отделно отстрани имаме още тротоар около 6 7 метра там са засети борчета и пръстта е хубава кисела от игличките . Та си има много работа .. До нова година има време SmileySmileySmiley

# 136
Според мен е най добре да е асфалтиран тротоара.

# 137
Ние не сме предприели мерки до сега защото на тротоара ни са тръбите за водата . Да не да го оправим и да ни го разбият .

# 138
То че е задължение на кмета е така. Ама на, нашия кмет не си дава много зор. Той имал бюджет 100 лв. ли беше, 1000 лв. ли беше. Останалото се осигурява от градската община. И той не се напъва много. Не го знам кмет ли е или кметски наместник. Ще разпитам кмета на града, когато отида на среща с него.

# 139
То че е задължение на кмета е така. Ама на, нашия кмет не си дава много зор. Той имал бюджет 100 лв. ли беше, 1000 лв. ли беше. Останалото се осигурява от градската община. И той не се напъва много. Не го знам кмет ли е или кметски наместник. Ще разпитам кмета на града, когато отида на среща с него.

А той и нашия е същия . Те си взимат за тях това което им отпускат . За един чеп не става ...

# 140
Днес при нас е имало буря. Скършила ми е едната лавандула.

Пречупена е до земята почти цялата. Дали има смисъл според вас да изчакам да видя дали ще се възстанови?
На снимката се вижда как е пожълтяла тревата, въпреки че всяка вечер се полива. Приемам идеи и в тази насока.

# 141
Аз я виждам като пречупена , не като изкоренена и не мисля, че ще можеш да я възстановиш . Изсуши я и си я ползвай.

# 142
Окастрете около 10 15 см и си я вържете и я сложете в гардероба или във ваза. Може би на пролет ще избие. За райграса, изтърмачете го с гребло за да изкарате сухото съберете го и на боклука. Ще избие нова трева.

# 143
  • Пловдив
Може би е имало период ,  в който тревата не е поливана или не е поливана достатъчно .Много зависи от почвата .Ще кажа нещо ,което ще Ви прозвучи абсурдно ,но поливаме всяка нощ с пръскачките по 50 мин. на кръг .Дори излизат  гъби ,но намаля ли времетраенето ,гъбите изчезват и райграсът изсъхва на места  Почвата не задържа влагата през деня .
Ако ,групите растения се поливат с маркуч и около тях тревата е по - зелена ,значи е от поливката .Ако са с капково ,няма как да послужи този критерий .

# 144
Просто не ми се говори за трева…
Поливаме в 11.30 и в 4 сутрин по 30 Мин на “кръг”.
Направо чезне на петна. Такова нещо не съм имала

# 145
Да, ccvet, точно пречупена е.
Alisa, аз и сега съм сложила във вази из цялата къща. Трябваше да я окастря, защото ми беше завзела пътеката. Иначе гледам, че там където съм рязала сега израства на ново. Аз нямам много гардероби, но съм замислила да поръчвам торбички, ще слагам в тях лавандула и ще раздавам. Joy Обаче трябва да побързам, че на места е почнала да процъфтява.
Ще пробвам с греблото за тревата.
Нелина, може би не й е било достатъчно поливането. Откакто станаха такива жеги, поливаме всяка вечер, след 8. С разпръсквачи сме. От тези, които се закачат на маркуча. Нямаме капково. Мъжът ми е гледал за едно решение, при което под земята се прокарват тръби и се изваждат изводи за пръскачки. Идват, оглеждат и правят проект за изграждане. Дано успях горе долу да го обясня.
На места тревата е зелена и хубава, на други не. Обаче виждам изсушаване и около цветя и групите растения, които поливам с маркуча, както и хубава трева, където няма. И някакви плевели, които наподобяват трева са се навъдили. Трябва да търся с какво да ги ликвидирам.
Благодаря на всички за съветите и предложенията.

# 146
  • Пловдив
Да Мини,ние сме точно с поливна система ,каквато си писала ,че ще изграждате .Ако проблемът не а в поливката ,може би има нужда от NPK , Желязо или Магнезий ,но в тази жега не съм сигурна доколко е смислено .Това е пролетна процедура . Може би есенен тор като му дойде времето .
А,с тези плевели битката е неравна .Всеки ден скубя от тях .Е,на 1дка трева не а лесно да бъдат изскубани всичките ,но после пак изникват  .От широколистните лесно се отърваваме, но от тези спасението е само гъста и подхранена трева напролет ,преди да се появят нашествениците .По-точно да ги минимизираме доколкото можем .

# 147
Благодаря, Нелина. Ами значи на есен ще торя и следващата пролет пак. Въпреки че от пролетта до преди жегите торих всеки месец, както ми каза леля ми. Явно недостатъчно е било. На леля ми тревата в двора е толкова зелена, без никакви плевели в нея. Като от списание е, идеална. А следвах нейните съвети. Явно имам още да уча. Joy
Ако е удобно да те попитам, водата за системата от къде взимате, сонда, от водата на ВиК или друг източник?
Ние нямаме сонда. Тук при нас се оказва, че не навсякъде има вода. Та може би ще викаме хора да проверяват има ли възможност за такава.

# 148
  • Пловдив
Около нас ,със или без градинари , перфектна трева не съм видяла .Всички са с автоматично поливане и си имат нашите проблеми -изсъхване и плевели  .
Поливаме  от сонда ,но в нашия район има много вода на сравнително плитко -5 , 6м .
  Ако в крайна сметка ,  единственият вариант е да  поливате само от ВИК ,проверете налягането. Да не се окаже ,че е слабо за пръскачки .Което означава ,че дори и да изкачат при поливка ,могат да разпръскват по-малък кръг от предвидения .

# 149
Благодаря за ценните съвети, Нелина. Като отида у леля, ще пусна снимки на тревата.
Иначе леля ми са в ниската част на селото, където има повече вода. Мисля че казаха, че тяхната сонда е на 40 метра. Дано не бъркам цифрата. Други съседи не съм разпитвала.

Общи условия

Активация на акаунт