Градинарство - моето хоби 33

• 43 799
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Това е  Ерикоидна Туя Рейнголд .Тази ,посочената до Гаурата ,  я оформих с ножицата пролетта ,другата  ,преди големия Розмарин , не съм я пипала .Зимата добива оранжева окраска ,лятото е жълта ,но при много ярко слънце придобива и коралов отенък .Ако е на сянка , расте по-рехава и по-зелена .

Последна редакция: нд, 29 окт 2023, 20:37 от nelina_london

# 586
Ще питам и тук. Счупи ми се опората на клематис монтана, ще трябва са го изрежа радикално, за да махна старата опора и да сложа нова. Долната част е вдървена вече. Дали ще изкара нови клони? Напролет ли да го режа?

# 587
Ще питам и тук. Счупи ми се опората на клематис монтана, ще трябва са го изрежа радикално, за да махна старата опора и да сложа нова. Долната част е вдървена вече. Дали ще изкара нови клони? Напролет ли да го режа?
Не е желателно да режеш до долу до най-старата част, остави колкото може повече новопоникнали клонки.

# 588
  • густо майна Филибето
nelina_london, много красиви неща показваш! Тревите са направо феноменални!
Много е трудно да улучи човек красива пампаска трева. Сортовете са много, по градински центрове и магазини често пъти  не ги знаят.  Има и ниски, и високи, по-бели, по-бежови, с големи съцветия, с малки съцветия....
Ето я моята, не я харесвам особено, но ще си я гледам такава Simple Smile

ВаНиЛа твоята снимка направо грее! На втората не виждам добре - това стъклени цветя ли са?

Аз вече с нетърпение чакам да дойде есента, много се проточи пустото лято! В градината останаха да цъфтят тук-там рози, и засега само дивата лоза се е оцветила.
Повече обаче ме притеснява дългата суша. Още миналата зима беше суха, и после си продължи тази тенденция. Аз имам с какво да поливам, но природата не може да си поеме дъх. Sad

Най-сетне си намерих масичка за столчетата! Тя всъщност е цветарник, и е от лидл. Пребоядисана е в бяло, и съм много доволна! Все още е удоволствие да си пие кафето човек навън, по къс ръкав Grinning

Листата на кучешкия дрян също придобиха цикламени нюанси. А на другия кучешки дрян, на който трябва да станат ярко цикламени, гъбясаха, изсъхнаха, и ги съборих. Затова пък има ярко червени стебла.

Чакам да започнат да падат листата, което е знам, че е време да се засаждат луковиците на лалетата!

Аз почти се бях отказала от тях, но имам една приятелка, която се мъчи по едни чукари в Родопската яка, над Пловдив, да прави градина. Там е такъв камънак, че плевели почти няма! Тя упорито копае, пресява пръстта с мрежа от фритюрник, заделя камъните, с които после покрива пътеките, и сади луковици. Стотици луковици лалета! Може би са и хиляди, заедно с размножените, които още не са пораснали достатъчно , за да цъфнат. Ходила съм пролетта, невероятно красиво е! След това през лятото ги вади, чисти, сортира, мисли нови схеми за другия сезон, и есента отново ги сади.
И мен така ме досрамя, че намерих начин да бодна и някое лале. При мен има сляпо куче, затова ги слагам в черните контейнерни саксии, с многото дупки - в които се продават растенията. Така после вадя цялата саксия, изваждам луковиците, и слагам саксията обратно. Не мога да създам масив, заради многото растения в близост. И садя само ранни лалета, защото късните ги покриват листата на съседните растения.
Не знам дали всички знаете, че повечето сортови лалета, ако не се вадят и засаждат наново всяка година, спират да цъфтят, и изчезват.

Ето ви малко вдъхновение, от същата приятелка по време на цъфтежа на лалетата.

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 23:12 от Ljuboznatelna

# 589
Тази масичка от Лидъл преди две пролети й се чудих, не я купих и после съжалявам и до днес.
Ако си я купила скоро дай сигнал, за да прескоча до Лидъл.
Вчера се прибирахме през Шипка към СБ. Какво да кажа... потресена съм. Листата на дърветата са изгорели както са на клоните. Няма едно живо. И така е по цялото трасе, предполагам и из цяла БГ. Няма ги красивите есенни багри. Всичко е оранжево-кафяво и сухо, свито.
Моите лиродендрони и те са така - 3 дървета от 5.
Какво става с тая природа и до кога ще издържи, не знам.

Последна редакция: вт, 31 окт 2023, 19:29 от dariVale

# 590
  • густо майна Филибето
Миналата седмица! Били само три. Лидъл Пловдив, но не зная кой точно, мога да попитам.

# 591
Миналата седмица! Били само три. Лидъл Пловдив, но не зная кой точно, мога да попитам.
Не е необходимо, но благодаря за ангажираността. Ще видя около моя град.

# 592
Любознателна, чудна история!

# 593
Включвам се отново с молба за помощ! За съжаление съм абсолютно начинаеща и не мога да съм в помощ със съвети, но чета и постепенно придобивам опит в градината... Проблемът ми в момента е следният: какво дърво да засадя - джел, фотиния ред робин, лаврово дърво или нещо друго /но какво/ с обем във височина и да достига минимум 5-6 метра? Мястото, което съм избрала е един от ъглите в дъното на двора. Основна цел - да блокира гледката на съседите, които имат висока триетажна къща и доста свободно време, което прекарват на терасите  Simple Smile 

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 09:38 от Queen L

# 594
Включвам се отново с молба за помощ! За съжаление съм абсолютно начинаеща и не мога да съм в помощ със съвети, но чета и постепенно придобивам опит в градината... Проблемът ми в момента е следният: какво дърво да засадя - джел, фотиния ред робин, лаврово дърво или нещо друго /но какво/ с обем във височина и да достига минимум 5-6 метра? Мястото, което съм избрала е един от ъглите в дъното на двора. Основна цел - да блокира гледката на съседите, които имат висока триетажна къща и доста свободно време, което прекарват на терасите  Simple Smile 
Първо прочети в интернет какъв вид растения са изброените от теб. В описанията има и колко високи стават. Фотиния по принцип е храст. Лавровото дърво е за по-южни райони, но пак не е сигурно, че ще остане живо достатъчно дълго, за да крие гледката.
Единственото, за което в момента се сещам, което расте бързо, нависоко и прави огромна корона е пауловния. И издържа на всякакви условия, избива като лудо след пълно окастряне.

# 595
И прочети на какво отстояние от границите на имота трябва да е дървото.

# 596
  • София
Queen L, аз бих препоръчала нещо от кипарисите, или новата разновидност на туята - Лейланди. Вечнозелени, и ако им хареса мястото, нарастват по 70-80 см на година. Разбира се ще е нужно време, за да се уплътнят. Все пак 5-6 метров плет ще е труден за поддръжка.

Сега се сещам, че ти говореше за някакво много малко дворче. Ако искаш висока пастителност, трябва да е минимум на 3 м от границата на имота.

# 597
Благодаря на всички за отговорите! Дворчето ми е малко градско, но не е чак толкова мини, че да не мога да си спазя отстоянията Simple Smile Всяко от изброените от мен дръвчета съм го проверила. Фотинията я дават на места до 7 метра, някъде до 4 - не знам на кого да вярвам, но ако стигне 5-6 метра ще върши работа. Със сигурност фотинията /ако се спра на нея/ ще се оформи като дърво, а не като храст. Джелът расте бавно, но пък е голяма красота - видях по-миналата седмица един в двора на приятелка и от тогава си мисля и за него като възможен вариант. Видове без бодлички до сега не съм видяла да се продават в българските магазини, но там ме спират по-скоро токсичните плодчета. Лаврово дърво наскоро видях близо до нас - явно виреят на нашия климат, но пък и те не са от бързорастящите... В другия ъгъл в дъното съм подготвила за засаждане в група 3 кипарисчета-тотем и затова се насочих към широколистните... Имах консултация с озеленител, но не можахме да се разберем. Жената си знаеше едно и каквото и да обяснявах, че харесвам, не отстъпваше от това да направя стена от лейланди по всички граници на имота ...

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 15:24 от Queen L

# 598
  • Бургас
Имам фотиния, оформена като дърво и вече е около 4 м. Със сигурност ще порасне още. И лавровото дърво е почти тълкова високо, но в сухи и студенти зими се случва да измръзне. На пролет отново покарва.

# 599
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
как сте с водата там?
в съседния двор има саморасла върба и е като пощуряла.
2015, когато купихме дворчето беше като храстче, сега е с височина на триетажна къща.

обикновена бяла върба, не плачеща.

всъщност, ако има достатъчно вода сигурно ще растат добре и плачеща , и миризлива, и къдрава...

Общи условия

Активация на акаунт